2η Συνάντηση Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών 2016-2017

2016-10-19-18-33-23Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Ο Αρχιμ. π. Διονύσιος Χατζηαντωνίου (Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίας Φιλοθέης ομωνύμου δήμου – Γραμματέας της επί του Τύπου Συνοδικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος) ανέπτυξε το θέμα: «Η Εξόδιος Ακολουθία και το μυστήριο του θανάτου». Ο π. Διονύσιος ομίλησε για τις δογματικές αναφορές περί του μυστηρίου του θανάτου δίνοντας βάση στα εξής σημεία:

  1. Ο θάνατος του ανθρώπου

α. Τα τρία είδη του θανάτου – Σωματικός – πνευματικός – αιώνιος

β. Ο θάνατος και κατά τα τρία είδη του είναι προϊόν και αποτέλεσμα της αμετανοησίας του ανθρώπου

  1. Ο θάνατος του Χριστού

α. Ο αντιπροσωπευτικός και ιλαστικός χαρακτήρας της θυσίας του Θεανθρώπου

β. Ο Ιησούς Χριστός πεθαίνοντας και ανιστάμενος εκ νεκρών συντρίβει τον θάνατο

γ. Το υπερφυές ιστορικό γεγονός της Αναστάσεως του Θεανθρώπου

 

Επίσης αναφέρθηκε στην έννοια του «θανάτου» στην Αγία Γραφή και επισήμανε τα 10 μέρη της Εξοδίου Ακολουθίας.

2016-10-19-20-33-57Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Παπαποστόλου (Προϊστάμενος και Υπεύθυνος Ιερέας Νεότητας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου) και ομίλησε για την «Συμπαράσταση του Κατηχητή σε παιδί που έχει χάσει μέλος της οικογένειάς του». Ο π. Χρύσανθος τόνισε ότι ως Κατηχητές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και διακριτικοί, γιατί ο λόγος μας έχει δύναμη αυθεντίας. Οφείλουμε να αφήσουμε χώρο στο παιδί να ψάξει και λίγο μόνο του.

Αναφέρθηκε ακόμη στους τρόπους εκδήλωσης του πένθους και επισήμανε τα εξής στάδια: διαπραγμάτευση, συνειδητοποίηση, θρήνος, αποδοχή.

Κοινή παραδοχή είναι ότι οι άνθρωποι που περνούν πένθος βγαίνουν από τη δοκιμασία πιο ώριμοι πνευματικά και συναισθηματικά.

Συν τοις άλλοις, διευκρίνισε ότι στα παιδιά μιλάμε με σαφήνεια. Μην τους λέμε «ο κεκοιμημένος είναι Άγγελος» ή «τον πήρε ο Θεός». Τους μιλάμε και για δικά μας συναισθήματα. Τα παιδιά φοβούνται ότι χάνοντας ένα οικείο πρόσωπο θα χάσουν την ασφάλειά τους. Γι΄ αυτό, πρέπει να τους δώσουμε το μήνυμα ότι θα είναι ασφαλή, δεν κινδυνεύουν. Να μιλήσουμε μαζί τους επανειλημμένα για το γεγονός. Σημασία δεν έχουν τόσο οι απαντήσεις μας στα ερωτήματα των παιδιών, αλλά η σχέση που θα δημιουργήσουμε με το παιδί.

Την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του Πρωτ. π. Αντωνίου Καλλιγέρη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: «Όταν ο Γάμος στεγάζει τον έρωτα άνδρα και γυναίκας».

2016-10-19-18-33-57