Πρόσκληση σε εθελοντές της αγάπης!

image12Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Ε.Δ.Α.Ν.Ι.), ενταγμένη στη γενικότερη ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας για τους νοσούντες αδελφούς μας, δραστηριοποιείται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Αττικής προσφέροντας, στοιχειώδη φροντίδα σε μοναχικούς – εγκαταλελειμμένους ασθενείς (ενήλικες και παιδιά) κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Από το Μάιο του 2014 ξεκίνησε να  λειτουργεί το πρόγραμμα «Διακονία κατ’ οίκον» ενώ πρόσφατα λειτουργεί άτυπα και πιλοτικά, πρόγραμμα κατ’ οίκον φιλοξενίας συγγενών νοσηλευομένων.

Η δραστηριότητα της Ε.Δ.Α.Ν.Ι. οργανώνεται και συντονίζεται από τέσσερις κοινωνικούς λειτουργούς και μία κοινωνιολόγο αξιοποιώντας την εθελοντική προσφορά 460 εθελοντών, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια

  •  για τους ασθενείς,
  •  τους χώρους Υγείας,
  •  για τους ίδιους (τους εθελοντές) &
  •  την οικογένειά τους.

ΔΡΑΣΕΙΣ  Ε.Δ.Α.Ν.Ι.

1. Στα Νοσοκομεία

Α.  Ατομικές Διακονίες φροντίδας μοναχικών ασθενών

Οι Εθελοντές προσφέρουν στοιχειώδη φροντίδα σε μοναχικούς ασθενείς (παιδιά και ενήλικες). Με την τρίωρη παρουσία τους προσπαθούν να σταθούν σαν συγγενείς και φίλοι στο πλευρό των ασθενών αναπληρώνοντας την έλλειψη οικογενειακού ή φιλικού υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στον ασθενή εναλλάσσονται τρείς εθελοντές με τρεις διαφορετικές βάρδιες, από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. (συνολικά 9 ώρες την ημέρα).

Β.  Νοσοκομειακές Ομάδες

Οι εθελοντές των νοσοκομειακών ομάδων επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα τους νοσηλευόμενους προσφέροντας μια στιγμή παρηγοριάς, μια κίνηση ανθρωπιάς, μια κουβέντα συμπαράστασης, και φέρνουν την Εκκλησία και την Αγάπη του Χριστού πιο κοντά στους ασθενείς. Η προσέγγιση γίνεται με πολύ υπευθυνότητα και διάκριση στη συμπεριφορά τους.

Γ.  Συνοδεία Ασθενών

Οι εθελοντές συνοδεύουν μοναχικούς ασθενείς από το νοσοκομείο στο σπίτι τους, σε κάποια κλινική, ίδρυμα ή όπου αλλού χρειαστεί. Η συνοδεία γίνεται με ασθενοφόρο του νοσοκομείου ή ιδιωτικό ασθενοφόρο και κατόπιν συνεννόησης και τους υπεύθυνους του νοσοκομείου.

Δ.  Γραφειοκρατικές Διαδικασίες

Εξυπηρέτηση μοναχικών ασθενών για διάφορα γραφειοκρατικά θέματα π.χ. ανανέωση βιβλιαρίου, παραλαβή εξετάσεων ή μεταφορά δειγμάτων σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.

Ε.  Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών & Ψυχαγωγία

Σε τακτά χρονικά διαστήματα εθελοντές της εθελοντικής διακονίας ασθενών με κλόουν και τους βοηθούς του, οργανώνουν παραστάσεις για να διασκεδάσουν, να απασχολήσουν και κάνουν πιο ευχάριστη την παραμονή των παιδιών στο νοσοκομείο.

2. Φροντίδα «κατ’ οίκον»

Από τον Μάϊο του 2014 ξεκίνησε και το πρόγραμμα «διακονία κατ’ οίκον» με σκοπό την παροχή στοιχειώδους φροντίδας και συντροφιάς σε μοναχικούς ανθρώπους που είτε στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος είτε η οικογένεια τους αδυνατεί να τους παρέχει καθημερινή παρουσία και συντροφιά.

3. «Φιλοξενία κατ’ οίκον»

Από τον Απρίλιο του 2015 η Ε.Δ.Α.Ν.Ι., σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της προσφοράς της προς τους νοσηλευόμενους ασθενείς και τους οικείους των, έχει ξεκινήσει την συνεργασία και εποπτεία εθελοντών που επί σειρά ετών δραστηριοποιούνται άτυπα παρέχοντας κατ’ οίκον φιλοξενία σε συγγενείς νοσηλευμένων.

Γίνε Εθελοντής

Ποιός μπορεί να γίνει εθελοντής ;

Καθένας που μπορεί και ξέρει πώς “να χαίρεται με εκείνους που χαίρονται και να κλαίει με εκείνους που κλαίνε” (Ρωμ. ιβ΄ 15) νομίζουμε πως είναι κατάλληλος για να δοκιμάσει να γίνει εθελοντής.

Οι Εθελοντές της Ε.Δ.Α.Ν.Ι.

Είναι ευαισθητοποιημένοι συνάνθρωποι μας, που διαθέτουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους, για να συμπαρασταθούν σε μοναχικούς ασθενείς ανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Δεν δεσμεύονται για συγκεκριμένη τακτική και προγραμματισμένη εθελοντική προσφορά.

Η δράση – προσφορά τους οργανώνεται κάθε φορά, σύμφωνα με το προσωπικό τους πρόγραμμα και βασίζεται στις ξεχωριστές δυνατότητες του κάθε εθελοντή.

1. Τι προσφέρουν οι εθελοντές διακονίας ;

 Ό, τι θα περίμενε καθένας μας τις ώρες του πόνου…

 Ό, τι προσδοκά ο μοναχικός εγκαταλελειμμένος ασθενής…

 Εκείνο που καθένας από μας θα προσέφερε στο νοσηλευόμενο συγγενή του…

2. Τρόπος ένταξης-πρώτη επαφή

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές της Ε.Δ.Α.Ν.Ι., καλούνται σε μια πρώτη συνέντευξη επικοινωνία με Κοινωνικό Λειτουργό, κατά την οποία συζητούν φιλικά, ενημερώνονται για τη Διακονία, τη λειτουργία της, τις προϋποθέσεις, τις υποχρεώσεις τους, τον τρόπο με τον οποίο θα συντονίζονται και θα επικοινωνούν με την υπηρεσία μας για τις διακονίες τους, και συμπληρώνουν, εφόσον επιθυμούν, την αίτηση εθελοντή, και το συμφωνητικό ένταξης.

Βασική προϋπόθεση ένταξης και δράσης των υποψήφιων εθελοντών είναι η συμμετοχή τους στα ειδικά εισαγωγικά προγράμματα εκπαίδευσης .

Εκπαίδευση Εθελοντών

Πρώτιστη φροντίδα της Ε.Δ.Α.Ν.Ι. είναι οι εθελοντές της, να γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες των Νοσοκομείων και των χώρων νοσηλείας, να ευαισθητοποιηθούν και να  συνειδητοποιήσουν την υπευθυνότητα και την προσοχή που απαιτεί η παρουσία τους στους χώρους αυτούς. Για το σκοπό αυτό, σε κάθε εκπαιδευτικό έτος διοργανώνονται τρεις φάσεις εκπαίδευσης με προγράμματα ειδικών εισηγήσεων στα οποία η συμμετοχή για όλους τους νέους εθελοντές είναι υποχρεωτική.

1. Θεωρητική εκπαίδευση

Η Θεωρητική εκπαίδευση των εθελοντών γίνεται υπό την αιγίδα και στήριξη του  Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Το πρόγραμμα και τα θέματα των εισηγήσεων καταρτίζονται με κριτήριο τις ανάγκες των εθελοντών και γίνονται από εθελοντικά προσφερόμενους επιστημονικούς συνεργάτες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσοκομειακούς ιερείς, νοσηλευτές, κτλ). Οι εθελοντές πρέπει, πριν μπουν στους χώρους των νοσοκομείων, να παρακολουθήσουν τουλάχιστον 10 διαφορετικές εισηγήσεις.

Στόχος της θεωρητικής εκπαίδευσης είναι:

  •  Ν’ αποκτήσουν οι εθελοντές πολύτιμες πληροφορίες και να ενημερωθούν για τους χώρους υγείας ώστε να κινούνται και να διακονούν με ασφάλεια: Για το νοσοκομείο, τους ασθενείς, τους ίδιους τους εθελοντές και τους οικείους τους.
  •  Να ευαισθητοποιηθούν γύρω από τις συναισθηματικές και ιατρικές ιδιαιτερότητες των ασθενών (π.χ. τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους καρκινοπαθείς ασθενείς κτλ).
  •  Να γνωρίσουν ορισμένες στοιχειώδεις πρακτικές διακριτικής προσέγγισης των ασθενών, και να αποκτήσουν πρόσθετες δεξιότητες ακρόασης και επικοινωνίας μαζί τους.
  •  Να ενημερωθούν για τη λειτουργία, την οργάνωση και τις δράσεις της Ε.Δ.Α.Ν.Ι.
  •  Να κατανοήσουν το ρόλο τους σαν εθελοντές και τους κανόνες της υπηρεσίας

2. Πρακτική εκπαίδευση

Γίνεται υπό την ευθύνη και εποπτεία των Κοινωνικών Λειτουργών της ΕΔΑΝΙ. Στην πρακτική εκπαίδευση συμμετέχουν οι εθελοντές αφού ολοκληρώσουν την θεωρητική τους εκπαίδευση. Κάθε νέος εθελοντής κάνει τουλάχιστον 3-4 συνδιακονίες με έναν παλαιότερο εθελοντή “εκπαιδευτή”.

Με την πρακτική εκπαίδευση επιδιώκεται:

  •  Ο νέος εθελοντής να εξοικειωθεί και να γνωρίσει στην πράξη πώς πρέπει να κινείται κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται στους χώρους νοσηλείας.
  •  Να εφαρμόσει πρακτικά τις γνώσεις που απέκτησε στη θεωρητική εκπαίδευση, αξιοποιώντας την εμπειρία των παλαιότερων εθελοντών.
  •  Να διαπιστώσει αν μπορεί ν΄ ανταποκριθεί στις ανάγκες και τη φόρτιση της εθελοντικής προσφοράς-διακονίας στους χώρους υγείας.
  •  Να γνωρίσει τους ασθενείς που αργότερα θα διακονήσει μόνος του, και τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες που έχουν.

Βασική δέσμευση – στόχος και πρόθεση της Ε.Δ.ΑΝ.Ι., είναι οι εθελοντές της να έχουν συνεπή και συνεχή εκπαίδευση, στήριξη και εποπτεία από τους ειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς της, για την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση πιστοποίηση και αξιοποίησή τους.

3. Προγράμματα Στήριξης Εθελοντών

Οι ομάδες στήριξης είναι ολιγομελείς (περίπου 10-15 άτομα). Συναντώνται μία φορά τον μήνα με την εποπτεία του Υπευθύνου Εφημερίου και την ευθύνη των Κοινωνικών Λειτουργών της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών και συμμετέχουν όλοι οι εθελοντές που κάνουν διακονίες.

Σκοπός των ομάδων στήριξης είναι η γνωριμία – επικοινωνία μεταξύ των εθελοντών η αποφόρτιση και εμψύχωσή τους:

Συμβαίνει ορισμένες φορές οι εθελοντές στις διακονίες τους να φορτίζονται συναισθηματικά και να κουράζονται. Αυτά τα βιώματα και τις εμπειρίες, τα μοιράζονται με τους υπόλοιπους εθελοντές της ομάδος μαζί με τυχόν πρακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν σε κάποιες ειδικότερες περιπτώσεις.

Αποφόρτιση και εμψύχωση των εθελοντών

Αναπτύσσουν στην ομάδα τον τρόπο με τον οποίο τις χειρίστηκαν, και μέσα από την ομαδική συζήτηση ανταλλάσσονται απόψεις, γίνεται εκτίμηση του θέματος και αναζητούνται εναλλακτικοί ή καλύτεροι τρόποι διαχείρισής τους. Στις συναντήσεις αυτές γίνονται και role playing (ανάληψη ρόλων) μέσα απ΄ τα οποία βοηθιούνται σημαντικά στην διαχείριση των συναισθημάτων τους, την κατανόηση του ρόλου τους και τη σχέση τους με την ΕΔΑΝΙ το νοσοκομείο και τον ασθενή.

Με τις ομάδες στήριξης επιδιώκεται η γνωριμία και η επικοινωνία μεταξύ των εθελοντών και η διαμόρφωση αισθημάτων φιλίας και ομαδικότητας (να νιώθουν μέλη μιας ομάδας) με κοινούς στόχους οράματα και προοπτικές.

Η γνωριμία και επικοινωνία

Εθελοντές Στήριξης

Από την άνοιξη του 2011 και ενόψει της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας συγκροτήθηκε σώμα εθελοντών στήριξης.

Είναι εθελοντές που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που απαιτεί η προσωπική τους εθελοντική παρουσία στο πλευρό των μοναχικών ασθενών και ανέλαβαν να στηρίζουν οικονομικά με μηνιαία συνδρομή  (ανάλογα με τις δυνατότητες τους) τις ανάγκες λειτουργίας τη Ε.Δ.Α.Ν.Ι.

Η συνδρομή τους στη λειτουργία της είναι πολύτιμη και ουσιαστική.