Με Στελέχη της κατήχησης στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου

Την Κυριακή 14 Απριλίου ε.έ. το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως Κυρίου στο Μήλεσι, ο Κατανυκτικός Εσπερινός Δ΄ Νηστειών ως μία ευλογία για τα στελέχη Νεότητας, σε μια προσπάθεια συνοδοιπορίας στην πνευματική πορεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Κατηχητές-τριες και στελέχη του Νεανικού έργου ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών μετέβησαν στο Ι. Ησυχαστήριο με πούλμαν που μίσθωσε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., για να παρακολουθήσουν από κοινού τη λατρευτική ευκαιρία. Ιδιαίτερη χαρά προσέδωσε και η παρουσία του κ. Ιωάννη Βιδάλη, Προϊσταμένου του τομέα Κατηχήσεως και Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μαζί με συμμετέχοντες του Β΄ κύκλου του Φροντιστηρίου υποψηφίων Κατηχητών.
Αφού οι παρευρισκόμενοι προσκύνησαν στο κελάκι του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και με το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού, τον οποίο τέλεσε ο Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Παλιούρας (εφημέριος του Ι. Ναού Αγίων Πάντων Καλλιθέας), οι Κατηχητές μετέβησαν στο Αρχονταρίκι για ένα σαρακοστιανό κέρασμα και να επωφεληθούν πνευματικά από τους παραινετικούς λόγους των Πατέρων. Ο Αρχιμανδ. π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για το ποιμαντικό έργο που επιτελείται στις ενορίες και αναφέρθηκε στη σημασία της κατηχητικής διακονίας, τονίζοντας ότι οι Κατηχητές είναι συνεργοί του Χριστού, γι΄ αυτό και το έργο τους έχει μεγάλη ευθύνη αλλά και ιδιαίτερη τιμή. Επίσης μίλησε για τη σπουδαία παρουσία του Οσίου Πορφυρίου, του σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας μας, που άγιασε μέσα στην «έρημο της Ομόνοιας».
Τον λόγο έλαβαν στη συνέχεια ο Αρχιμανδ. π. Ιωσήφ Κουτσούρης (εφημέριος του Ιερού Ησυχαστηρίου) και οι Ιερείς από τις ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοπρ. π. Ανάργυρος Σιγάλας, Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Παλιούρας, Πρωτοπρ. π. Ευάγγελος Ζαχαρίας και Πρεσβ. π. Αντώνιος Μπεζαϊτης που με τη σειρά τους επεσήμαναν πόσο σημαντικό είναι να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά που κατηχούμε και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους, πάντα σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας! Σε όποια θέση κι αν βρίσκεται ο καθένας μας, είμαστε ουσιαστικά διάκονοι και έχουμε ευθύνη να μεταδώσουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου.
Οι Πατέρες ευχήθηκαν ευλογημένο υπόλοιπο της Μ. Τεσσαρακοστής, της πιο κατανυκτικής περιόδου του εκκλησιαστικού έτους, το οποίο καλούμαστε να βιώσουμε εμπειρικά γνωρίζοντας την πεμπτουσία της πνευματικής ζωής: τη μετάνοια και τη νηστεία ως αποχή όλων των αισθήσεων από κάθε αμαρτία, ενώ ο π. Συμεών ευχαρίστησε από καρδίας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, που με την ευλογία του τελείται θεοφιλώς και θεαρέστως το κατηχητικό έργο στις ενορίες της καθ΄ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς και τον π. Ιωσήφ για την αβραμιαία φιλοξενία.
Οι Κατηχητές χάρηκαν με αυτή τη όμορφη ευκαιρία πνευματικής ωφέλειας και ευχήθηκαν να δοθούν και άλλες τέτοιες δυνατότητες συνύπαρξης με στελέχη Νεότητος και άλλων ενοριών!