Με πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις το διεθνές επιστημονικό Συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων. Ο Πόντος της οικουμένης»

Με πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις το διεθνές επιστημονικό Συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων. Ο Πόντος της οικουμένης»

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία και την πραγματοποίηση πολύ σημαντικών εισηγήσεων, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, ολοκληρώθηκε το διεθνές επιστημονικό Συνέδριο, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με γενικό θέμα  «Ο Πόντος των Ελλήνων. Ο Πόντος της οικουμένης», το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019,στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συνεδριακή αυτή συνάντηση συνεκλήθη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τα οδυνηρά γεγονότα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Κιούσης, εκπρόσωπος του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Πανιερώτατος Μητρολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και  εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Την   Α΄ συνεδρία συντόνισε ο  Αρχιμανδρίτης π. Συνέσιος Βικτωράτος, Προϊστάμενος  Ι. Παρεκκλησίου Αγ. Τριάδος οδού Φιλελλήνων, και κατ’ αυτήν εισηγήθησαν ο κ. Ηλίας Πετρόπουλος,  αναπληρωτής Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το θέμα «Οι αρχαίοι Έλληνες κατακτούν τον Εύξεινο Πόντο», ο  Δρ.  Sergei P. Karpov, Ακαδημαϊκός –  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το θέμα «Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας και ο ρόλος της στην παγκόσμια ιστορία», ο κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το θέμα «Εκκλησίες και μοναστήρια στον Πόντο – Η εκπαίδευση στον Πόντο», και ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της  Έδρας ποντιακών σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το θέμα «Πτυχές της οικονομίας του Πόντου στην ύστερη Οθωμανοκρατία».

Τη Β΄ συνεδρία συντόνισε ο  Αρχιμανδρίτης  π. Ευγένιος Παντζαρίδης, αναπλ. Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος  της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και εισηγήθησαν ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομ. Καθηγητής  της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, το θέμα «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (1916 – 1923)», ο κ. Βασίλειος Μεϊχανετζίδης, Δρ. Νομικής σχολής   – Μέλος της «Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών», το θέμα «Η σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας  του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το θέμα «Οι Έλληνες της ΕΣΣΔ κατά το Μεσοπόλεμο: από την πολιτιστική ανάπτυξη στις σταλινικές διώξεις (1937-38)» και ο κ. Βασίλης Τσενκελίδης, Iστορικός –  Mέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, το θέμα  «Η τύχη του Ποντιακού Ελληνισμού της ΕΣΣΔ μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».

Ακολούθησε παράθεση δεξίωσης προς όλους και στη συνέχεια η Γ΄ συνεδρία, την οποία συντόνισε ο  Αρχιμανδρίτης  π.  Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής Ιδρύματος  Nεότητος και Oικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τις εισηγήσεις που πραγματοποίησαν ο κ. Θεόφιλος Καστανίδης, Πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί», με θέμα «Λοιμοκαθαρτήριο Μακρονήσου (1922-23), εκατό χρόνια σιωπής», ο κ. Γεώργιος Ηλιάδης, Εικαστικός – Ερευνητής και κατασκευαστής ποντιακής λύρας, με θέμα «Η λύρα ως ψυχή του Πόντου» και ο κ. Χρήστος Γαλανίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με θέμα «Επιτροπή Ποντιακών Μελετών : κιβωτός του ποντιακού πολιτισμού».