«Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Ξεκινάει η έκθεση «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου Β ́ και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανοίγει τις πύλες της στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η διαδραστική ψηφιακή έκθεση εμπειρίας «Ο Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ που είχε την επιστημονική ευθύνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου σε συνεργασία με το National Geographic.
Το εμβληματικό έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του
Παναγίου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία από ομάδα έμπειρων επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και παραδόθηκε στις τρεις Χριστιανικές Κοινότητες, Φύλακες του Παναγίου Τάφου, το Μάρτιο 2017, παρουσιάζεται στην περιοδική ψηφιακή έκθεση προηγμένης τεχνολογίας «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τρισδιάστατη ψηφιακή έκθεση, η οποία αποτελείται από δυο
μέρη.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η ομόλογη έκθεση του National Geographic Society (NG), όπως έχει διατεθεί στο ΕΜΠ από τον επιμελητή της Έκθεσης και Αρχαιολόγο του National Geographic Society κ. Fredrik Hiebert και την διευθύντρια του μουσείου του National Geographic κα. Kathryn Keane.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα δεδομένα που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η
Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια του έργου αποκατάστασης του Ιερού
Κουβουκλίου. Ιδιαίτερα τα ευρήματα που προέκυψαν αφού άνοιξε ο Πανάγιος Τάφος για πρώτη φορά μετά από πέντε αιώνες. Η Διεπιστημονική Ομάδα ΕΜΠ απαρτίζεται από τους Ομ. Καθ. Εμμ. Κορρέ, Καθ. Α. Γεωργόπουλο, Καθ. K. Σπυράκο και Επικ. Καθ. Χ. Μουζάκη, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθ. Α. Μοροπούλου.
Η διαδραστική αυτή έκθεση χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και τρισδιάστατα μοντέλα, ώστε να μεταφέρει νοητά το κοινό στα Ιεροσόλυμα, στο Ναό της Αναστάσεως και να «δει από κοντά» το μνημείο και τις εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου και την ανάδειξη των αξιών του Παναγίου Τάφου.
Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση Τρίτη με Κυριακή από τις 8:00 μέχρι τις 20:00 και τις Δευτέρες από τις 12:00 μέχρι τις 20:00. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 5 Ευρώ. Λόγω της φύσης της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει προβολές οι διοργανωτές συνιστούν την προκράτηση των εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο www.viva.gr ή τηλεφωνικά στο 11876.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται στις τρεις Χριστιανικές Κοινότητες, Φύλακες του Παναγίου Τάφου, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Τάγμα των Φραγκισκανών και το Πατριαρχείο των Αρμενίων της Ιερουσαλήμ, για την μεγάλη τιμή να εμπιστευτούν στην Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ την επιστημονική ευθύνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, και για τις ευλογίες τους για την διεξαγωγή αυτής της έκθεσης.
Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε., του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διοργανώνεται με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμου Β ́, και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Για κρατήσεις: www.viva.gr & 11876.