Έγκριση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε ότι, η Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, διεξάγει τα παρακάτω εγκεκριμένα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας, προγράμματα:

  1. « Φυλο-τεχνώντας. Αναζητούμε το πρόσωπο της γυναίκας στην τέχνη» (υπ ́αριθμ 23617/16-11-2023)
  2. « Η ζωή μπροστά της…» Εικόνες από τον καθημερινό βίο των γυναικών με την βοήθεια των κειμένων της Καινής Διαθήκης, των βίων των βυζαντινών αγίων γυναικών και ανδρών και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ( υπ’αριθμ 23618/16-11-2023).

Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα συνάδουν με τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ στη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη» και στις υποενότητες Ανθρώπινα Δικαιώματα και Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα».

Τα δυο προγράμματα έχουν σαν σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες με την βοήθεια επιλεγμένων τραγουδιών (από το δημοτικό τραγούδι έως σήμερα) και των κειμένων (από την Καινή Διαθήκη μέχρι των Κ.Θεοτόκη), να μελετήσουν το πρόσωπο της γυναίκας όπως αυτό δραστηριοποιείται σε διάφορες ιστορικές περιόδους και να αναρωτηθούν για τις αιτίες που προκάλεσαν την περιθωριοποίησή του. Να ερευνήσουν την επίδραση των στερεοτύπων στις σχέσεις ανδρών και γυναικών καθώς και τις αλλαγές που προκαλεί η κριτική και η προσπάθεια αντίστασης στην περιθωριοποίηση, την εκμετάλλευση και την υποτίμηση της γυναίκας στις σύγχρονες κοινωνίες.

▪ Πού και πώς; Τα προγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν στις σχολικές μονάδες που θα τα επιλέξουν.

▪ Πόσο διαρκούν; 2 διδακτικές ώρες το κάθε ένα

▪ Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν; Μαθητές και Μαθήτριες από την Β ́Γυμνασίου – Β’ Λυκείου

Οι Εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται  να πραγματοποιήσουν κάποιο από τα προγράμματα στις εκπαιδευτικές μονάδες που υπηρετούν, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία», μπορούν να πάρουν περισότερες πληροφορίες από την  Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: κα. Ειρήνη Μπαλαλή, Τηλ 2102019922 (8.30-13.30), email: [email protected]

Συντονιστής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης
Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Συντονιστής Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» – Μs Θεολoγίας – Εκπαιδευτικός.