Εμπειρίες από μία φοιτητική εκδρομή

Με δάκρυα και αγκαλιές έλαβε τέλος μία ακόμη καλοκαιρινή φοιτητική εξόρμηση, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο αποχαιρετισμός από την παραμυθένια Πύρρα Τρικάλων, τον φετινό μας προορισμό, ήταν χαρακτηριστικά γλυκόπικρος.
Μόλις 5 ώρες από την Αθήνα, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, βρίσκονται οι κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, που μας φιλοξένησαν την εβδομάδα μεταξύ 29 Ιουλίου και 5 Αυγούστου 2023. Στο σύντομο φαινομενικά αυτό διάστημα, όπως βέβαια μας είχαν προϊδεάσει και οι εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων, νέοι από διάφορες ενορίες της Αρχιεπισκοπής και με διαφορετική ιδιοσυγκρασία ήρθαν σε στενή επαφή με τη ζωή της Εκκλησίας, γεννήθηκαν νέες φιλίες, δυνάμωσαν παλιές και, κάπου στο ενδιάμεσο, γνωρίσαμε καινούργια μέρη και εμπειρίες.
Επισκεφθήκαμε, μεταξύ άλλων, τα ιστορικά Μετέωρα και συγκεκριμένα περιηγηθήκαμε στην ανδρική μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ενώ το απόγευμα με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου τελέσθηκε η Ι. Παράκληση της Παναγίας μας στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμπάκας. Κατά την επίσκεψή μας στην πόλη των Τρικάλων, κατευθυνθήκαμε προς το περίφημο Κάστρο. Σε πάρκο ψυχαγωγίας, ιππεύσαμε άλογα και δοκιμάσαμε αθλήματα όπως τοξοβολία και σκοποβολή. Για να δροσιστούμε, τέλος, βουτήξαμε σε ποτάμια και λίμνες της περιοχής, με ιδιαίτερα αξέχαστη τη λίμνη Πλαστήρα, την οποία είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε την προτελευταία μέρα.
Πίσω στην κατασκήνωση, θα συναντούσε κανείς -από το πρωί ως το βράδυ- κλίμα γιορτινό• είτε επρόκειτο για γλέντι, είτε για καθάρισμα, με κάθε ευκαιρία, σε κάθε χώρο, αντηχούσαν ευχάριστες μελωδίες και μουσικές. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν εξέλειψαν τόσο οι προγραμματισμένες όσο και οι αυθόρμητες συζητήσεις πνευματικής φύσεως, εξερευνώντας κάθε προβληματισμό. Κύρια θεματική φέτος αποτέλεσε η τεχνητή νοημοσύνη και το ό,τι συνεπάγεται η χρήση της στη ζωή ενός ανθρώπου. Η προβολή της ταινίας, η οποία ήταν βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη υπήρξε αφορμή γόνιμου διαλόγου και αναστοχασμού.
Θερμές ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στους συνοδούς Ιερείς, στον π. Ιωσήφ Κουτσούρη, τον π. Δημήτριο Παλιούρα και τον π. Ζήση Κτενίδη για τις ψυχοφέλιμες συζητήσεις και για τη διακριτική τους παρουσία, στον π. Αντώνιο Καλλιγέρη για την επίσκεψή του στο πρόγραμμα, στον π. Συμεών Βενετσιάνο, Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας για την επίσκεψή του και για την πραγματοποίηση και την άψογη διοργάνωση του προγράμματος αυτού και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομο για την ξεχωριστή του φιλοξενία και την εξαιρετικά φιλική στάση του στις επικοινωνίες μας.

Με το καλό του χρόνου να ξανανταμώσουμε!

Μαρία Πλεύρη