Με πλούσιες εντυπώσεις επέστρεψαν οι προσκυνητές από την Καππαδοκία

Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας πραγματοποίησε 5ήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Καππαδοκία με συνοδούς Ιερείς τον Αρχιμ. Ιωσήφ Κουτσούρη και τον Πρωτοπρ. Δημήτριο Παλιούρα, στα αγιασμένα χώματα μίας από τις πιο γνωστές περιοχές της Μικρασίας. Ένας τόπος με μεγάλη γεωγραφική έκταση, πλούσια ιστορία, αξιόλογο πολιτισμό, σημαντική γεωπολιτική θέση, πατρίδα λογίων και καλλιτεχνών, σταυροδρόμι ηθών και εθίμων

Η γη της Καππαδοκίας, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της Μικράς Ασίας, υπήρξε από την αρχαιότητα λίκνο λαών και πολιτισμών. Μήτρα για τον ελληνισμό, υποδέχεται τον χριστιανισμό ήδη από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Είναι πατρίδα Αγίων και μεγάλων Πατέρων και διδασκάλων, σταυροδρόμι και προπύργιο της βυζαντινής αυτοκρατορίας απέναντι στους ανατολικούς επιδρομείς.

Με ορμητήριο το ΠΡΟΚΟΠΙ όπου μπόρεσαν να προσκυνήσουν στον χώρο όπου έμενε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, στο σπίτι του Αγά, αλλά και στον Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου συχνά προσευχόταν ο Άγιος, οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή των λαξευμένων μέσα στις πέτρες Εκκλησιών που ονομάζεται «Ανοιχτό Μουσείο Καππαδοκίας» στον Εθνικό δρυμό του ΓΚΙΟΡΕΜΕ (ΚΟΡΑΜΑ), όπου είδαν τους Ναούς του Αγίου Βασιλείου, της Αγίας Βαρβάρας, την επονομαζόμενη εκκλησία του μήλου, τον Ναό του Τιμίου Σταυρού, τη «σκοτεινή εκκλησία» με τις υπέροχες αγιογραφίες, καθώς και την Μονή του Αγίου Νικολάου. Τη ΣΙΝΑΣΣΟ και το Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στην ΚΑΡΒΑΛΗ το Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, που λειτουργεί ως τζαμί, όπου σώζεται το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο άμβωνας. Στη ΜΑΛΑΚΟΠΗ, την υπόγεια πολιτεία η οποία είναι σκαμμένη σε επτά επίπεδα. Την κοιλάδα της ΙΧΛΑΡΑ με το υπέροχο φυσικό τοπίο, όπου κι εκεί είχαν την δυνατότητα να δουν τους λαξευμένους ναούς του Προφήτου Δανιήλ, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Υακίνθου. Ξεχωριστή ευλογία όμως για όλους αποτέλεσε η επίσκεψη στα ΦΑΡΑΣΑ και το Ναό που λειτούργησε ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης και βάπτισε τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, όπου είδαν από κοντά και ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια των Αγίων και πολλά ακόμη αξιοθέατα της ιστορικής αυτής περιοχής. Την τελευταία ημέρα περιηγήθηκαν στην ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ πριν αναχωρήσουν από τους ευλογημένους αυτούς τόπους γεμάτοι από πλούσιες εμπειρίες. Ενθουσιασμένοι από όσα έζησαν αυτές τις ημέρες αναμένοντας τις επόμενες ανάλογες διοργανώσεις από το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις άριστες εντυπώσεις που τους άφησε η επίσκεψή τους στο αγιασμένο τόπο της Καππαδοκίας και ζήτησαν παρόμοιες δράσεις και επισκέψεις να πραγματοποιηθούν και στο μέλλον.