Ποια η θέση και η ευθύνη του Χριστιανού στον σύγχρονο κόσμο;

Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης. Ο Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Χριστόδουλος Μπίθας, Προϊστάμενος και Ιερέας Νεότητος του Ι. Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου-συγγραφέας, ανέπτυξε το θέμα: «Ποια η θέση και η ευθύνη του Χριστιανού στον σύγχρονο κόσμο;».

Ο π. Χριστόδουλος ξεκίνησε την εισήγησή του παρουσιάζοντας μία ιστορική αναδρομή της χριστιανικής αγωγής και κατάρτισης από τα Μεταπολεμικά χρόνια και εξής, όπου κυριαρχεί μία σύγκρουση των ιδεών του Μαρξισμού με την επίσημη Εκκλησία.

Συνεχίζοντας ο ομιλητής τόνισε ότι το 1970 έρχεται «η άνοιξη» με την «ανακάλυψη» των ι. Πατέρων της Εκκλησίας. Σημαντικοί Θεολόγοι ερμηνεύουν τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, τον όσιο Ισαάκ τον Σύρο κ.ά. «Ανακαλύπτεται» και η άνθηση της ζωής στο Άγιο Όρος, αναγεννάται ο Μοναχισμός και αρχίζουν και ξεπροβάλουν οι πρώτες απόπειρες ενοριακής ζωής. Η Κατήχηση στις ενορίες αυξάνεται και υπάρχει άνθηση των θεολογικών εκδόσεων και σπουδών.

Περνώντας στο σήμερα, ο π. Χριστόδουλος επεσήμανε τη διαπίστωση ότι ο σύγχρονος ρυθμός ζωής οδηγεί σε μία μοναξιά και απογοήτευση. Σε αυτό συμβάλλει η ανεξέλεγκτη εισβολή του Διαδικτύου. Ο Κλήρος περιφρονείται και η θρησκευτικότητα ιδιωτικοποιείται. Ωστόσο η ίδια η Κατήχηση οργανώνεται δυναμικά στις Ενορίες.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε το κυρίως ερώτημα της εισήγησης: ποιος ο ρόλος και η ευθύνη μας ως Χριστιανών; Στην απάντηση του ερωτήματος τονίστηκε η σημασία των εξής παραμέτρων: η κατανόηση της πραγματικότητας και η κατανόηση του σύγχρονου ανθρώπου, η ερμηνεία της παράδοσης με σύγχρονη γλώσσα, τα νέα πρότυπα Ιεραποστολής και η ζωή εν μετανοία.

Ακολούθησε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές κατά τον οποίο επισημάνθηκε ποια θα πρέπει να είναι η στάση του ίδιου του Κατηχητή στο χώρο που κινείται. Να ειρηνεύει, να είναι πράος και να έχει πάντα τα λόγια του Κυρίου στην καρδιά του «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη». Ως Χριστιανοί να έχουμε δοξολογικό φρόνημα και να βιώνουμε την εν Χριστώ χαρά και μετάνοια. Να μην είμαστε κλεισμένοι στον εαυτό μας, μόνοι μας με το ψευδο-είδωλο του Θεού.

Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του Αιδεσ. Πρωτ. π. Δημητρίου Παπαχατζή, Εφημέριου του Ι. Παρεκκλησίου Αγίου Στεφάνου Μεταμορφώσεως, Εκπαιδευτικού με θέμα: «Ἔσχατος ἐχθρὸς καταργεῖται ὁ θάνατος».