Η πρόκληση των νέων μορφών «οικογένειας»

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Ιερέων «Οικογένεια σε κρίση – Η οικογένεια στην κρίση» – Επιμόρφωση στις ποιμαντικές μεθόδους αντιμετώπισης του φαινομένου, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

Ο κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, Δικηγόρος, Λέκτορας του Αστικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα «Η πρόκληση των νέων μορφών «οικογένειας».

Ανάμεσα σε αυτά που αναπτύχθηκαν ήταν η αποφυγή του γάμου και η αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών, οι έννοιες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της παρένθετης μητρότητας, της μεταθανάτιας τεχνητής γονιμοποίησης καθώς και θέματα που σχετίζονται με το σύμφωνο συμβίωσης και την αλλαγή φύλου.

Ακολούθησε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα στοιχεία τόσο για τις νομικές όσο και τις κοινωνικές προεκτάσεις αυτών των θεμάτων. Παράλληλα, ο εισηγητής μοιράστηκε με τους Ιερείς αρκετά παραδείγματα – τόσο από τον Ελλαδικό όσο και από το διεθνή χώρο – τα οποία απασχόλησαν το νομικό και επιστημονικό κόσμο.

Την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η εισήγηση του Αιδεσ. πρωτοπρ. Αντωνίου Καλλιγέρη (Εκπαιδευτικού – Θεολόγου, Διευθυντή της Δ/νσης Ποιμαντικής του Γάμου και της Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας) με θέμα «H οικογένεια στην κρίση – η ποιμαντική υποστήριξη».