Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο “Γυναίκες στη Σκιά της Βίας”

Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών θεμάτων και Καταστάσεων
Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, Υπ. Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων
Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως
Ιδρυμα Νεότητας και Οικογένειας Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, από 28 Σεπτεμβρίου -30 Σεπτεμβρίου 2018 το Συνέδριο που
οργάνωσαν η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ποιμαντικών θεμάτων και καταστάσεων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, την Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως και την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Ανθίμειο Πολιτιστικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης με θέμα: «Γυναίκες στη Σκιά της Βίας: η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών».
Η εισαγωγή  στη θεματική του Συνεδρίου με συντονιστή τον κ.Γεώργιο Καλαντζή
(Γ.Γραμματέα Θρησκευμάτων) έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Δρ Θεολογίας και τον Σοφιολογιώτατο Μουφτή Διδυμοτείχου κ. Οσμάν Χαμζά.
Στην Α’ Συνεδρία με θέμα: «Στερεότυπα: Στάσεις ζωής που γεννούν βία» την οποία συντόνισε ο Αρχιμ.Απόστολος Καβαλλιώτης (Δρ Ειδικής Αγωγής του ΕΚΠΑ) η κα Νίκη Παπαγεωργίου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Ηθικής του Τμ. Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ) , ο κ. Ιρφάν Μολά (Εκπαιδευτικός-Ιεροδιδάσκαλος και Φοιτητής Θεολογίας στην Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών Τμ. Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ), διερευνήθηκε πως οι πρακτικές και ο λόγος των θρησκειών μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και την ανατροπή των στερεοτύπων τα οποία λειτουργούν διχαστικά στον κοινωνικό χώρο .
Στην Β’ Συνεδρία με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία: Όταν η σκιά είναι σκοτάδι» την οποία
συντόνισε η κα Λαμπρινή-Νινέττα Ζώη (Κοινωνική Λειτουργός MSW – μέλος της Δ.Ε της
Υπ.Γυναικείων θεμάτων ), η κα Ειρήνη Αθανασάκη (Θεολόγος, Σύμβουλο Ισότητας των φύλων) και ο Σοφιολογιώτατος Μουφτής Ξάνθης Μπιλάλ Καραχαλήλ, ανέλυσαν τα αίτια και
αναζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου αναδεικνύοντας ότι διδασκαλία των ιερών κειμένων βοηθά στην αγωγή των πιστών των θρησκειών ως μέσο αντιμετώπισης του από την οπτική των θρησκειών, ενώ ο κος Δημήτρη Στεφανίδης (Κοινωνιολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-θυμάτων βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης) με παρέμβασή του εξήγησε τους τρόπους υποστήριξης των γυναικών –θυμάτων βίας .
Στην Γ΄Συνεδρία με θέμα : «Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: Σκιές που
κρύβουν κινδύνους» την οποία συντόνισε ο Αρχιμ.Ειρηναίος Λαφτσής (Πρωτοσύγκελλος της
Ι.Μ.Αλεξανδρουπόλεως και Δρ.Ιατρικής ΔΠΘ), η κα Ιλκνούρ Κιγιτζή (καθηγήτρια Τουρκικής
γλώσσας) και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλλιγέρης, (Εκπαιδευτικός Δ.Ε-
Διευθυντής Δ/νσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας, του Ιδρ.Νεότητος και Οικογένειας της Ι.Αρχ. Αθηνών) παρουσίασαν και ανέλυσαν όψεις του προβλήματος όπως ανιχνεύονται στις σημερινές αναζητήσεις των κοινωνικών επιστημόνων οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη από τους σχεδιαστές των πολιτικών, πολύ συχνά και από τον νομοθέτη καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονοτική οικογένεια ενώ η κα Μαρία Σιδηροπούλου (Δρ. Θεολογίας) με την παρέμβασή της παρουσίασε μια πολύ σημαντική θεωρητική διάσταση του θέματος Στην Δ΄Συνεδρία  με θέμα: «Trafficking: Η ευθύνη της πρόληψης» την οποία συντόνισε η κα Αναστασία Φουσέκη (Παιδίατρος- μέλος της Δ.Ε της Υπ.Γυναικείων θεμάτων) 0 κ. Χρήστος Τσιρώνη (Επίκουρος Καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας του σύγχρονου πολιτισμού και του Χριστιανισμού, Τμ. Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.), η κα  Αγγελική Ζιάκα, (Αναπλ. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας, Τμ. Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.) και ο κ. Ραχμί Μπασιά, (Ιεροδιδάσκαλος-φοιτητής Θεολογίας στην Εισαγωγική  Κατεύθυνση Μουσουλμανικών σπουδών του Τμ.Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του  Α.Π.Θ.) παρουσίασαν ανέπτυξαν και συζήτησαν διαστάσεις της δουλείας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων, ιδιαιτέρως γυναικών, υπογραμμίζοντας την ευθύνη που έχουμε όλοι στην πρόληψη του φαινομένου. Αξίζει να τονισθεί ότι παρουσιάστηκε από τον κ Χ.Τσιρώνη οδηγός-εκπαιδευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου με την διοργάνωση μιας στρογγυλής τράπεζας την οποία συντόνισε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ.Αθηναγόρας με τον
Σοφιολογιώτατο Μουφτή Κομοτηνής κ.Χαλήλ Τζιχάντ με θέμα: «Μετά το Συνέδριο τί; Η
ανάγκη ανάπτυξης  συνεργασιών», η οποία στόχευσε στον διάλογο μεταξύ των συνέδρων και στην αναζήτηση τρόπων συνέχισης της προσπάθειας αυτής. Από την συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των συνέδρων διαπιστώθηκε η ανάγκη επικοινωνίας, η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών καθώς και η ανάγκη της συνεργασία των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Καρπός του ουσιαστικού διαλόγου όλων αλλά και μεταξύ των εκπροσώπων των 2 θρησκειών, οδήγησε στην ανάγκη ίδρυσης Δικτύου για την πρόληψη της βίας κυρίως σε βάρος των γυναικών και των παιδιών εργασία που ανατέθηκε στον Σεβ.Μητροπολίτη Ιλίου κ.Αθηναγόρα και στον π.Αντώνιο Καλλιγέρη.