Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Θεματική Έκθεση Βιβλίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Θεματική Έκθεση Βιβλίου, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Ενδοοικογενειακής Βίας του Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από το Σάββατο 9 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, με βιβλία που αφορούν στην ποιμαντική της σύγχρονης οικογένειας καθώς και την αγωγή του παιδιού και του εφήβου.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τρεις συνεδρίες-συζητήσεις. Στην πρώτη συνεδρία, η κ. Κατερίνα Δανδουλάκη, Νομικός και Συγγραφέας, μαζί με τη κ. Παναγιώτα Κουτρούλη, Νηπιαγωγό και Συγγραφέα, μίλησαν για την ευθύνη του γονεϊκού ρόλου ως παιδαγωγού και αγαλματοποιού, σύμφωνα με τη ρήση του ιερού πατέρα της Εκκλησίας μας « Νόμισον αγάλματα χρυσά έχειν επί της οικίας τους παίδας…» (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Στη δεύτερη συνεδρία με τίτλο Μπορούμε να κλείσουμε μια τελετή; ο π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Δρ. θεολογίας, Συγγραφέας και Πρωτοσύγγελος της Ι. Μ. Φθιώτιδος με τον π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο, Συγγραφέα και Υπεύθυνο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας, ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο με τον οποίο οι χριστιανοί αντιλαμβάνονται τα Μυστήρια του Γάμου και της Βάπτισης σήμερα. Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία των μυστηρίων στη ζωή των χριστιανών, αφού αυτά οδηγούν στην όντως ενότητα των μελών του σώματος της Εκκλησίας με το Χριστό και μεταξύ τους . Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε φανερή η έλλειψη νοήματος για τα μυστήρια της Εκκλησίας, στο -τυπικά-μεγάλο ποσοστό πιστών στην κατά παράδοση Ορθόδοξη ελληνική κοινωνία.

Το μεσημέρι προβλήθηκε η εξαιρετική ταινία «η Κλέφτρα των Βιβλίων», στην οποία αποδεικνύεται πως το βιβλίο μπορεί να είναι πηγή αστείρευτης παρηγοριάς και ελπίδας ακόμη και σε πολύ δύσκολες εποχές, αλλάζοντας την κοσμοθεωρία των αναγνωστών του.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Το Βιβλίο ως Στρατηγική Πρόληψης». Στη συζήτηση συμμετείχαν η κ. Ντίνα Σαμοθράκη, Φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων, ο κ. Ιωάννης Τσίγκας, Editorial Designer και η κ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Δρ. Παιδαγωγικής, Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας. Οι ομιλητές υπογράμμισαν με έμφαση ότι τόσο η γλώσσα και το περιεχόμενο, όσο και η εικονογράφηση σχεδιασμός ενός βιβλίου συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στον αναγνώστη κάθε ηλικιακής ομάδας.

Η δεύτερη ημέρα της Έκθεσης, Κυριακή 10 Μαρτίου ξεκίνησε με ένα εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, στο οποίο τα παιδιά δημιούργησαν ένα δικό τους βιβλίο. Στη συνέχεια
είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα δύο μουσεία που βρίσκονται στο χώρο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού- όπου διεξάγεται η έκθεση- κι έτσι αν έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία και όχι μόνο.

Ακολούθησε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), κατά την οποία «γυναίκες διάβασαν για γυναίκες» και συζήτησαν με το κοινό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
Θεοδώρα Λακιώτη, Νομικός
Ευαγγελία Μουρατίδου, Νομικός
Eλένη Μαλλιαρού, Εκπαιδευτικός-Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Λίνα Παπαδοπούλου, Τραπεζικός
Δέσποινα Σπύρου, Εκπαιδευτικός
Ευάννα Σταυρουλάκη, Εκπαιδευτικός-Θεατρολόγος(M.Ed)

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη συνεδρία με τίτλο «όταν η οικογένεια πενθεί» το κοινό είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον π. Χρύσανθο Παπαποστόλου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας- Εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Χαλανδρίου και την κ. Χρυσάνθη Γεωργιάδου, Ψυχολόγο, για την έννοια της απώλειας και του θανάτου στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, η Έκθεση ολοκληρώθηκε με δύο συζητήσεις:

Στην πρώτη, ο κ. Σπύρος Κασιμάτης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Εκπαιδευτικός μαζί με την κ. Ευφροσύνη Σπανέα, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, Σύμβουλο Ψυχικής Στήριξης γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας μίλησαν για την αγωγή του παιδιών και των εφήβων ως πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στο οικογενειακό, σχολικό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, στοχεύοντας στη δημιουργία υγειών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη ως βασικό πυλώνα της πρόληψης βίαιων συμπεριφορών.

«Όταν όμως έρθει ο Υιός του Ανθρώπου, θα βρει τάχα πιστούς ανθρώπους στη γη;» -Οι άνθρωποι και οι κοινωνίες τους υπό διαμόρφωση. Η οπτική των χριστιανών. Με αυτό το θέμα ασχολήθηκαν ο κύριος Διονύσης Σκλήρης, Δρ. Ελληνικών Σπουδών Παν/μίου Σορβόνης και η κ. Σωτηρία Ορφανίδου ,Συγγραφέας και Μεταφράστρια. Οι έννοιες της μετανεωτερικότητας και του μετανθρωπισμού σε κοινωνίες υπό διαμόρφωση και η στάση των χριστιανών απέναντι στις έννοιες αυτές προβλημάτισαν το κοινό και προκάλεσαν την ανάγκη για ένα νέο κύκλο συζητήσεων και αναστοχασμού.

Ευχαριστούμε θερμά την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, τον Δήμο Νέας Ιωνίας για την παραχώρηση του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ. ΜΙ. ΠΟ.) και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του κέντρου κύριο Γεράσιμο Λυκούδη για την αγόγγυστη βοήθειά του και την υποστήριξη του τριημέρου, καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.