Η Ορθόδοξη θεολογία συνομιλεί με τα ερωτήματα της καθημερινότητας

Η Ορθόδοξη θεολογία συνομιλεί
με τα ερωτήματα της καθημερινότητας

Ελεύθερο Βήμα Προβληματισμού και Διαλόγου

Με το Μυστήριο της Ενανθρώπισης του Θεού φανερώνεται η συγκατάβαση του Θεού στο δράμα του ανθρώπου. Συγκατάβαση δεν σημαίνει ανοχή, αλλά διαρκή πρόσληψη και μεταμόρφωση του ανθρώπου και των κοινωνιών του. Αυτή είναι και η αποστολή της Εκκλησίας μας σήμερα: Να προσλάβει, να νοηματοδοτήσει και να μεταμορφώσει τον άνθρωπο και την καθημερινότητα του. Να προσφέρει ανοικτούς ορίζοντες και μέλλον. Να διαλεχθεί με τον κόσμο, που συχνά βρίσκεται μακριά από τις βασικές αλήθειες του Ευαγγελίου και αντιπαλεύει ουσιαστικά τον βαθύτερο εαυτό μας.

Με αυτό τον προβληματισμό και με την προτροπή και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σχεδίασε ένα κύκλο θεμάτων, που βρίσκονται στο κέντρο της καθημερινής μας ζωής και αποτελούν αφορμές για τις περαιτέρω αναζητήσεις μας, δημιουργώντας ένα Ελεύθερο Βήμα Προβληματισμού και Διαλόγου. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε -παρά την προσφυγή πολλών σε ασαφείς αναζητήσεις αθανασίας- στη «δημιουργία ενός ανανεωμένου μαζί» των προβληματισμών του καθημερινού ανθρώπου με την διδασκαλία και τον τρόπο ζωής της Εκκλησίας μας.

Να είναι δηλαδή, το «Βήμα» αυτό όσο πιο κοντά γίνεται στους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου και να απαντά, με τρόπο άμεσο και πρακτικό, στα ερωτήματα και τις αναζητήσεις του. Δεν αποτελεί στόχευση μας μία ενδιαφέρουσα μεν αλλά θεωρητική προσέγγιση θεολογικών ζητημάτων, αλλά πραγματικά ο συγκεκριμένος  τρόπος που η διδασκαλία της Εκκλησίας μας καλείται να συντρέξει την καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο σημερινός πολίτης του κόσμου.

Οι συναντήσεις προβλέπεται να είναι διαδικτυακές, κάθε Τρίτη απόγευμα 7.30 μ.μ. έως 9.15 μ.μ., από τις 30 Ιανουαρίου έως και τις 12 Μαρτίου.

Τα θέματα που θα μάς απασχολήσουν και οι εισηγητές, που θα μάς βοηθήσουν στην προσέγγισή τους,  είναι:

  1. Εγώ και ο εαυτός μου: Μία σχέση δύσκολη και συνάμα καθοριστική. Προσεγγίζοντας την «αυτοβελτίωση» με τη ματιά των Πατέρων της Εκκλησίας (30 Ιανουαρίου)
    κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
  2. Πώς οικοδομώ αληθινές σχέσεις; Τι, και πώς, μπορώ να επιτύχω στο σπίτι, στην εργασία, στην κοινωνία. (6 Φεβρουαρίου)
    Γερόντισσα Φιλοθέη, Καθηγουμένη Ιερού Ησυχαστηρίου «Παναγίας των Βρυούλων» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
  3. «Πότε θα νοικοκυρευτείς;» : Στερεότυπα και αντιλήψεις για τον Γάμο και την Οικογένεια σήμερα, για τη συζυγία και τη γονεϊκότητα (13 Φεβρουαρίου)
    Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων – Αν. Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών
  4. Το πρόβλημα της διαπαιδαγώγησης. Σκέψεις για την «αόρατη» ή εξωσχολική Παιδεία και τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης σήμερα. Όταν το σπίτι καλείται να αναδειχθεί σε ένα διαφορετικό «κρυφό σχολειό», βιώνοντας και διδάσκοντας αρχές και αξίες που συχνά έρχονται κόντρα στο ρεύμα της εποχής (20 Φεβρουαρίου)
    κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογία και Μουσικολογίας – Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας
  5. Ένας ειλικρινής διάλογος για πληγές και  απώλειες. Οικογένεια, φιλία, εργασία, ζωή : τίποτε δεν είναι αυτονόητο (27 Φεβρουαρίου)
    Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Δρ Θεολογίας -Εκπαιδευτικός – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας
  6. Όταν κάνω λάθος, τι; Ποιον πραγματικά αναζητώ, άνθρωπο για να συζητήσω ή  εκείνον που θα μου λύσει τα προβλήματα; (5 Μαρτίου)
    Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης – Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης
  7. Αναζητώντας νόημα ζωής. Τι σημαίνει άραγε ευτυχία; Γιατί δεν βλέπω ευτυχισμένους ανθρώπους γύρω μου;  Είναι ο σκοπός του βίου μας;  (12 Μαρτίου)
    κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου, Αν. Καθηγητής Ιεραποστολικής, Διαπολιτισμικής Χριστιανικής Μαρτυρίας και Διαλόγου στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

Για τη συμμετοχή σας απαιτείται ηλεκτρονική εγγραφή στο Ελεύθερο Βήμα Προβληματισμού και Διαλόγου, στον σύνδεσμο που ακολουθεί, και αφορά υποχρεωτικά στην παρακολούθηση όλου του κύκλου των συναντήσεων.

https://docs.google.com/forms/d/1gVg-y1nBfOas6RyihKmHjmxXTN6TQKJMU7ardRAhGQU

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, όπως και σε άλλες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας. Γνωρίζουμε ότι εκτιμάτε τις πρωτοβουλίες αυτές, αναφορικά με τα παιδιά, τους εφήβους και τη σύγχρονη οικογένεια. Εάν επιθυμείτε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση των εξόδων των ποικίλων δράσεων του Ιδρύματός μας, μπορείτε να καταθέσετε την εισφορά σας στον τραπεζικό λογαριασμό του Ιδρύματος:

ΙΒΑΝ Εθνικής Τράπεζας GR08 0110 1460 0000 1465 4603 282

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνοδοιπορία! Καλή και ευλογημένη χρονιά! Σάς περιμένουμε να συναντηθούμε (έστω διαδικτυακά)!…