Ο Μακαριώτατος στην έναρξη του Σεμιναρίου επιμόρφωσης Κατηχητών

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου η έναρξη των σεμιναρίων επιμόρφωσης κατηχητών και κατηχητριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Πνευματικό Κέντρο “ΚΑΤΑΦΥΓΗ”, του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νεότητος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στο σεμινάριο και υπογράμμισε πως “αν η Αλήθεια σώζει τον κόσμο αυτό συμβαίνει γιατί η Αλήθεια είναι ζωή” και συνέχισε “η δική μας γνωριμία με τον Χριστό μας καλεί να παραιτηθούμε από την προσωπική μας ευσέβεια και να ανοιχτούμε στον Χριστό και στην Εκκλησία”.

Η πρώτη εισήγηση είχε το θέμα “Η πτώση και το ζήτημα της κληρονομικής ενοχής” και την ανέπτυξε ο κ. Θανάσης Παπαθανασίου, Διδάκτωρ Θεολογίας, ο οποίος είναι και ο συντονιστής όλου  του σεμιναρίου. Ο α΄κύκλος του σεμιναρίου θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο και το γενικό θέμα του είναι “Προσεγγίσεις στο Δόγμα”.  Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι στην Ορθόδοξη Θεολογία ο κάθε άνθρωπος κληρονομεί τη φθορά και την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης όχι όμως το φταίξιμο από το παράπτωμα των προπατόρων. Μίλησε για κληρονομική επιβάρυνση και όχι για κληρονομική ενοχή.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του συνεχάρη και ευχαρίστησε τους διοργανωτές του σεμιναρίου και τους κατηχητές για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και επεσήμανε πως έχει σημασία ο τρόπος που θα μιλήσουν στα παιδιά για τον Χριστό, “γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη έναν άνθρωπο να μιλήσουν, να πουν τον πόνο τους, να ακουμπήσουν” είπε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους κατηχητές να είναι αυτοί το στήριγμα των παιδιών, αφού πολλές φορές οι γονείς δεν έχουν το κουράγιο, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός τους. “Μεγάλο ρόλο στη ζωή μας έχει η σχέση μας με τον Ιησού Χριστό. Τον Χριστό, τον λυτρωτή, τον συναντάμε μέσα στην χαρά, στην ασθένεια, στον πόνο, στις επιτυχίες. Δώρο του Χριστού είναι ότι ο κάθε άνθρωπος αναγεννιέται κάθε φορά που ζητά συγχώρεση και η προσπάθεια είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας”.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως “η αμαρτία δεν πρέπει να μας δημιουργεί φόβο, αλλά όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε αποτύχει, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τον Χριστό”. Κάλεσε δε τα στελέχη του κατηχητικού έργου της Εκκλησία να είναι στήριγμα των νέων μας σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

 

[fancygallery id=”34″ album=”157″]

 

Τι είναι το σεμινάριο επιμόρφωσης κατηχητών –τριών  …

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιεί για όγδοη συνεχή χρονιά το Σεμινάριο Επιμόρφωσης Κατηχητών –τριών. Το Α΄ Μέρος του Σεμιναρίου για το εκκλησιαστικό έτος 2014- 2015 αποτελείται από 6 αυτοτελείς συναντήσεις με βασικό τους άξονα την Προσέγγιση στις δογματικές αλήθειες της Ορθοδόξου Πίστεως. Η διάρκειά του εκτείνεται από το Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ από τον Ιανουάριο έως το Μάιο 2015 θα ακολουθήσει το Β΄ και Γ΄ μέρος με θέμα την Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και την ευρύτερη έννοια του Ζηλωτισμού, αντίστοιχα.

 

Ποιο είναι το αντικείμενο μελέτης του Α΄ μέρους…

Στις 6 εισηγήσεις θα προσεγγιστούν ορισμένα κεντρικά θέματα της δογματικής πίστης, τα οποία και αποτελούν ένα είδος αφετηρίας για μελλοντικές επεκτάσεις και εμβαθύνσεις.

Η πίστη της Εκκλησίας και ο τρόπος ζωής της έχουν αποτυπωθεί στα δόγματα. Ο ανθρώπινος λόγος, με όλες τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του, καλείται να υπηρετήσει το μυστήριο της Θεανθρώπινης συνάντησης και να μιλήσει για τις αλήθειες που φανέρωσε ο Θεός και τις οποίες αποδέχεται η κοινότητα των πιστών ως οδοδείκτες της.

Η εξοικείωση του σημερινού πιστού με τα δόγματα είναι αυτονόητο χρέος του, χρέος το οποίο γίνεται «βαρύτερο» όταν αφορά την διδαχή, την κατήχηση, τη μαρτυρία. Οι ιστορικές ανάγκες, οι οποίες οδήγησαν την Εκκλησία στο να διατυπώσει το δόγμα της, η γλώσσα και οι έννοιες που χρησιμοποίησε, οι εμφάσεις που έδωσε, είναι μερικές από τις παραμέτρους τις οποίες οι Κατηχητές χρειάζεται να ψηλαφίσουν. Το ζητούμενο είναι, η αιώνια αλήθεια να ερμηνεύεται με τρόπους οικείους στον σύγχρονο άνθρωπο, «ἵνα ὁ λόγος τοῦ Κυρίου τρέχῃ» (Β΄ Κορ. 3: 1).

 

Οι Σκοποί του Σεμιναρίου συνοπτικά είναι:

1.Η επιμόρφωση των Κατηχητών –τριών σε θέματα θεολογίας και παιδαγωγικής, τα οποία συνδέονται άμεσα με την κατηχητική διακονία των παιδιών και των εφήβων.

2.Η γνωριμία και η επικοινωνία με Κατηχητές-τριες των ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

3.Η ανάπτυξη διαλόγου και η ανταλλαγή απόψεων επί των εισηγήσεων.

4.Η διεύρυνση του γνωστικού επιπέδου μας.

5.Η διατύπωση των προβληματισμών μας γύρω από την κατηχητική διακονία και η αναζήτηση λύσεων.

 

Το πρόγραμμα…

Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας – Αρχισυντάκτης του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ

 

Τετάρτη 5/11/2014  : Η Πτώση και το ζήτημα της κληρονομικής ενοχής (κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου)

Τετάρτη 12/11/2014  : Χριστολογία (κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου)

Τετάρτη 19/11/2014  : Προσέγγιση του θέματος της κόλασης (κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου)

Τετάρτη 26/11/2014  : Η αθέατη δράση του Θεού στην Αγία Γραφή (κ. Σωτήριος Δεσπότης, αν. καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Τετάρτη 3/12/2014  : Η αθέατη δράση του Θεού στον εκκλησιαστικό προβληματισμό (π. Ευάγγελος Γκανάς, θεολόγος, συγγραφέας, εφημέριος Ι.Ν. Οσίου Μελετίου Σεπολίων)

Τετάρτη 10/12/2014  : Παλαιά Διαθήκη: το ζήτημα της ιστορικότητας (κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ)

 

Γενικές Πληροφορίες:

Τόπος: Νεανική αίθουσα “Καταφυγή” Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (300 μ. από Μετρό ΔΑΦΝΗ)- Λακεδαίμονος 2 & Αγίας Βαρβάρας.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: 50 κατηχητές και κατηχήτριες ή στελέχη νεανικού έργου προερχόμενοι από τις κατηχητικές συντροφιές  των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 

Ώρα συναντήσεων:

17.30 Εσπερινός στην ιερά Κρύπτη, εντός του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (προαιρετικά).

18.15 – 20.15 Διεξαγωγή Σεμιναρίου.

 

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα:

-Εισήγηση επί του θέματος

-Συζήτηση σε ολομέλεια

-Επικοινωνία

 

Βεβαίωση Παρακολούθησης:

Δίδεται σε όποιους από τους συμμετέχοντες είναι συνεπείς στον αριθμό των παρουσιών.

 

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή:  Μπορείτε να υποβάλλετε τις δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου, Πλατεία Κυνοσάργους, Τ.Κ. 117 43, Ν. Κόσμος), στον αρ. φαξ: 210 9244363 ή στο mail: [email protected] μέχρι την 29η Οκτωβρίου 2014. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Περισσότερες πληροφορίες: Στο τηλ.: 213 0184431 (δ. Γαβριήλ Τριανταφυλλιά), στο e-mail: [email protected] ή στην ιστοσελίδα  www.neotita.gr