«Ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς»

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η όγδοη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης. Ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης (Εκπαιδευτικός- Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών) ανέπτυξε το θέμα: «Ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς».

Ο π. Αντώνιος ξεκίνησε την εισήγησή του αναφερόμενος στη διάκριση των εννοιών έρωτας και ορμή τονίζοντας τη σημασία της ψυχοσωματικής έλξης, όπως αυτή παρουσιάζεται διαχρονικά και μέσα από το «Άσμα Ασμάτων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της βίας κατά των γυναικών, η οποία σύμφωνα με σύγχρονη έρευνα κυμαίνεται στην Ευρώπη στο 17% του γυναικείου πληθυσμού. Ο π. Αντώνιος τόνισε τη σημασία του σεβασμού του προσώπου ως εικόνας του Θεού και της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης.

Σημαντικό είναι να μάθουμε να χτίζουμε σχέσεις και τον εαυτό μας μέσα από τη βίωση της ετερότητας. Να ζούμε την ιερότητα του ι. Μυστηρίου του Γάμου και να θυμόμαστε πάντα ότι ο Χριστός είναι ο Νυμφαγωγός.

Πρόκειται για μια συνοδοιπορία προς τον Θεό με κύριο σκοπό τη Θέωση του ανθρώπου. Στην Αγία Γραφή δεν έχουμε την έννοια ανδρογυνία, αλλά πρόσωπα άντρας και γυναίκα που τελειώνονται στην κοινωνία τους με τον Θεό (ὁ Θεός ἐν τῷ μέσῳ ἡμῶν). Ο π. Αντώνιος πρόσθεσε ότι ο έρωτας δόθηκε για να ενώσει τα διεστώτα, δηλαδή για να εξυπηρετεί την ενότητα. Εξάλλου, ο Γάμος μπορεί να συμβάλει στον εξαγιασμό του ανθρώπου. Όπως αναφέρει και ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής (14 Δ΄ 205, 207, 431, 433), «η ένωση του άντρα και της γυναίκας προβάλλεται ως η αφετηρία της ένωσης του έργου ολόκληρης της δημιουργίας». Σμιλεύεται η αγάπη του άντρα και της γυναίκας και δημιουργούν μία εν Χριστώ κοινωνία.

Σύμφωνα με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, «…ἐγώ δέ λέγω εἰς Χριστόν καί εἰς τήν Ἐκκλησίαν», συμπεραίνουμε ότι ο άνδρας στο πρόσωπο της γυναίκας του βλέπει όπως ο Χριστός την Εκκλησία και η γυναίκα στο πρόσωπο του άνδρα της βλέπει τον Χριστό. Όπως ο Χριστός, ως η κεφαλή της Εκκλησίας, γίνεται σωτήρας του σώματος, έτσι και ο άνδρας γίνεται σωτήρας της γυναίκας του, αφού είναι σώμα του. Αλλά και η γυναίκα γίνεται αφορμή σωτηρίας του άνδρα της, αφού- όπως η νέα Εύα- γίνεται αφορμή σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον π. Αντώνιο για την προσεχή Δευτέρα με θέμα ομιλίας: «Απαντώντας σε κρίσιμα ζητήματα της ανθρώπινης ζωής».