Κατανυκτική Αγρυπνία στο Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης

Για πρώτη φορά μετά τον Αγιασμό των εγκαινίων του, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ. Ιερώνυμο, τελέσθηκε στο Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης λατρευτική σύναξη, και συγκεκριμένα Ιερά Αγρυπνία, το βράδυ της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου (προς Σάββατο 28 Οκτωβρίου), με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την κατανυκτική Αγρυπνία προγραμμάτισε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συμμετείχαν Ιερείς νεότητος, κατηχητές και κατηχήτριες, Στελέχη νεότητος και πολλοί που αγαπούν και στηρίζουν την ποιμαντική της νεότητος. Μαζί και παιδιά του λυκείου, φοιτητές και σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι και επιστήμονες, οικογένειες με τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα ενδεικτικό και το γεγονός ότι πάρα πολλοί περαστικοί από τους γύρω δρόμους της Πλάκας εισέρχονταν στο Αρχοντικό για να προσευχηθούν, να ανάψουν το κερί της ευλάβειάς τους αλλά και να θαυμάσουν το μοναδικό κτίριο.

Την Ιερά Αγρυπνία τέλεσε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής μας π. Συμεών Βολιώτης μαζί με άλλους Κληρικούς. Σύντομο κήρυγμα εκφώνησε ο π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας. Έψαλλε χορός νέων, με επικεφαλής τους Ιεροψάλτες κ.κ. Ιωάννη Μαζούρα και Νικόλαο Σίμο.

Στο τέλος ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρ. π. Συμεών Βολιώτης μετέφερε τις πατρικές ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου, ευχήθηκε σε όλους την ευλογία και προστασία της Παναγίας μας και τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής και θρησκευτική μνήμης, που μεταμορφώνει και γλυκαίνει την ανθρώπινη ζωή.

Στο Αρχοντικό αυτό (Αδριανού 96, Πλάκα), που ανήκε στην αθηναϊκή οικογένεια των Μπενιζέλων, είναι ο ιερός χώρος που γεννήθηκε και μεγάλωσε η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία, ένα από τα ελάχιστα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της περιόδου της Τουρκοκρατίας και το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας.