Τρόποι βελτίωσης της ώρας του Αγιογραφικού στην Κατασκήνωση

Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης στελεχών Κατασκήνωσης, που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το Σεμινάριο φιλοξενείται στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης κάθε Δευτέρα 18.00-20.30.

Ομιλητές ήταν ο π. Συμεών Βενετσιάνος (Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών) και  ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, (Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου & Οικογένειας Ι.Α.Α. – Εκπαιδευτικός) με θέμα: «Τρόποι βελτίωσης της ώρας του Αγιογραφικού».

Ο π. Συμεών στην αρχή της εισήγησής του σημείωσε ότι όλη η ζωή στην κατασκήνωση είναι Αγιογραφικό! Σύναξη – συνάντηση κατήχησης όχι με 24 ώρες κήρυγμα, αλλά 24 ώρες βίωμα. Όλη η κατασκήνωση γίνεται μια αγιογραφική συνάντηση. Επίσης τόνισε ότι η κατήχηση είναι περισσότερο επιτακτική ανάγκη από ποτέ. Δεν είναι έργο της πολιτείας η κατήχηση, αλλά της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό και αποτελεί ένα κάλεσμα να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στον Θεό, στον Επίσκοπο, στα παιδιά, στη συνείδησή μας, στην ωριμότητα των καιρών μας. Η κατασκήνωση θα είναι ένα βίωμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό που τελούμε γίνεται με την ευλογία του Επισκόπου/ Αρχιεπισκόπου και ότι στην εποχή μας δεν ισχύουν πλέον τα αυτονόητα: οικογένεια, σχολείο, κοινωνία.

Σημαντικό επίσης είναι να κατανοήσουμε ότι παρουσιάζουμε στα παιδιά το Ορθόδοξο φρόνημα της εκκλησίας, όχι το δικό μας. Εξάλλου το στέλεχος της κατασκήνωσης πρέπει να γνωρίζει ότι κάνει μια «Μικρή Είσοδο» οδηγώντας στη «Μεγάλη Είσοδο» με γνώμονα πάντα τα λόγια του αγίου Γρηγορίου «Καθαρθῆναι δεῖ πρῶτον, εἶτα καθᾶραι∙ σοφισθῆναι καί οὕτω σοφίσαι∙ γενέσθαι φῶς καί φωτίσαι∙ ἐγγίσαι Θεῷ καί προσαγαγεῖν ἄλλους∙  ἁγιασθῆναι καὶ ἁγιάσαι, χειραγωγῆσαι μετὰ χειρῶν, συμβουλεῦσαι μετὰ συνέσεως». (Λόγος 3.71. PG 35. 480 B).

Ο πραγματικός σκοπός της χριστιανικής ζωής είναι η μαθητεία στο Χριστό και η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος και γι’ αυτό οφείλουμε να εμπνεύσουμε στα παιδιά την Αγιότητα και όχι την τελειότητα. Εξάλλου ο Χριστιανισμός δεν είναι ιδεολογία, φιλοσοφία αλλά η οδός, η αλήθεια και η ζωή.

Στην συνέχεια της εισήγησής του ο π. Συμεών συνέστησε στους Ομαδάρχες να διαβάσουν την προς «Διόγνητον Επιστολήν» όπου τονίζεται πως η ζωή του αγωνιζόμενου ανθρώπου μες στην Εκκλησία είναι η πτώση και η Ανάσταση – ζωή μεσότητας, όχι ακροτήτων. Τους πρότεινε επίσης να αντιληφθούν ότι ο ομαδάρχης δεν χρειάζεται να είναι ένας ακόμη φίλος του παιδιού, αλλά αυτός που κρατάει τις ισορροπίες.

Επιπλέον ο π. Συμεών επισήμανε στους συμμετέχοντες πρακτικούς τρόπους παρουσίασης του Αγιογραφικού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εποχή μας είναι εποχή κατήχησης ακατήχητων ανθρώπων σημασία έχει ΤΙ θα πούμε, ΠΩΣ θα το πούμε και τι θέλουμε να γνωρίσουν τα παιδιά βάσει της ηλικίας τους.

Στην κατασκήνωση δουλεύει η δύναμη του παραδείγματος. Κι αυτό γιατί τα στελέχη – κατηχητές δεν περιορίζονται στην εβδομαδιαία συνάντηση της μιας ώρας, αλλά  (ή, τουλάχιστον, πρέπει να) κατηχούν με τον λόγο και το παράδειγμά τους, αρμονικά συνταιριασμένα, σε κάθε περίσταση: στο πρωινό ξύπνημα, στην προσευχή, στο αγιογραφικό ανάγνωσμα, στις ομαδικές εργασίες, στο φαγητό, στις αθλοπαιδιές, στην ψυχαγωγία, στις ώρες της ξεκούρασης, στις συναντήσεις των ομάδων…
Τέλος ο π. Συμεών παρουσίασε ένα σχεδίασμα Αγιογραφικού με θέμα την Αγία Τριάδα και κατέληξε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνδέουμε την αγιογραφική αφήγηση με το καθημερινό βίωμα των παιδιών.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης που χώρισε τους συμμετέχοντες σε ομάδες εργασίας, προκειμένου να επεξεργαστούν και στην πράξη το σχεδιασμό ενός Αγιογραφικού με κεντρικό θέμα τους «Μακαρισμούς» δίνοντας βάση στη στοχοθεσία του μαθήματος. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες παρουσίασαν στην ολομέλεια τα πορίσματα των εργασιών τους.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου θα ακολουθήσει συν Θεώ η εισήγηση της κ. Γκέλης Αρώνη (Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Π. Φαλήρου) με θέμα: «Κατασκήνωση εν δράσει … Προτάσεις για ομαδικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές».

[fancygallery id=”34″ album=”293″]