Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 επισκεφθήκαμε με τις Κατηχητικές Νεανικές Συντροφιές του Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Μόλις φτάσαμε νιώσαμε ιδιαίτερη συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια βλέποντας χιλιάδες εκθέματα από την αρχαία ηρωική εποχή μέχρι τις μέρες μας.

Όπλα των αρχαίων Ελλήνων, σχεδιαγράμματα μαχών των προγόνων μας εναντίον βαρβάρων επιδρομέων, στρατεύματα Ιππικού και σαρισοφόρων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναπαραστάσεις Βυζαντινών τειχών και μαχητάς του τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Στολές αρματολών και κλεφτών, πιστόλες, γιαταγάνια αγωνιστών της Εθνεγερσίας του 21, προτομές ηρωϊκών μορφών όπως του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη, του Μάρκου Μπότσαρη και άλλων, στολές Ευελπίδων της εποχής του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και πολλές τιμητικές διακρίσεις από τα πεδία των μαχών (παράσημα – μετάλλια) Ελλήνων και ξένων ηγητόρων διαφόρων εποχών.

Τις τεράστιες αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου κοσμούν στολές – όπλα και μορφές Μακεδονομάχων, Ευζώνων των Βαλκανικών Πολέμων και της Μικρασιατικής Εκστρατείας καθώς και φωτογραφίες από την απελευθέρωση των Ελληνικών πόλεων Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και άλλων μαρτυρικών τόπων της Βορείου Ελλάδος.

Ηρωικές μορφές του Έπους του ‘40 και οπλισμός, διόπτρες, υδροδοχεία και χλαίνες θυμίζουν στον επισκέπτη τον ημιονηγό που μετέφερε πυρομαχικά και τρόφιμα στις βουνοκορφές του Μοράβα, τον πολυβολητή που ξαπλωμένος στο χιόνι ¨θέριζε¨ με το πολυβόλο τους Ιταλούς της Μεραρχίας ¨Τζούλια¨ και των ¨Λύκων της Τοσκάνης¨.

Φωτογραφικό υλικό από τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό πληθυσμό της περιόδου της Κατοχής (κυρίως παραμορφωμένων από την πείνα παιδιών).

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η ομάδα αναβιοτών που για πρώτη φορά στην Ελλάδα ύστερα από θερμή παράκληση μας δέχτηκαν και ήρθαν στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Τα παιδιά είχαν την μεγάλη ευκαιρία να δουν ζωντανά τις στρατιωτικές στολές και τον οπλισμό της εποχής του 1940 να περιεργαστούν και συγχρόνως να μάθουν ακριβώς τα μέρη της στολής και των εξαρτημάτων της.

Φεύγοντας γράψαμε ευχαριστίες στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου…. «…νιώσαμε ιδιαίτερη συγκίνηση βλέποντας σ’ ένα κτίριο τριών ορόφων εκθεσιακό υλικό Ελληνικής Ιστορίας αιώνων. Αναχωρούμε από το Μουσείο γεμάτοι υπερηφάνεια!».

Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου είδαμε από κοντά τα αεροπλάνα και είχαμε την ευκαιρία αλλά και την τιμή να δούμε το εσωτερικό τους. Επίσης μεγάλη εντύπωση έκαναν σε όλους τα πολυβόλα, τα κανόνια αλλά και τα όπλα που βρίσκονται ακριβώς έξω από το Μουσείο.

Ήταν μια απολαυστική πρωινή βόλτα που θα μας μείνει αξέχαστη!