Σεμινάριο Επιμόρφωσης κατηχητών –τριών : ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ

filoxeniavraamΣεμινάριο Επιμόρφωσης κατηχητών –τριών
Α΄ Μέρος, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014 : ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ

 

Τι είναι το σεμινάριο επιμόρφωσης κατηχητών –τριών  …

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιεί για όγδοη συνεχή χρονιά το Σεμινάριο Επιμόρφωσης Κατηχητών –τριών. Το Α΄ Μέρος του Σεμιναρίου για το εκκλησιαστικό έτος 2014- 2015 αποτελείται από 6 αυτοτελείς συναντήσεις με βασικό τους άξονα την Προσέγγιση στις δογματικές αλήθειες της Ορθοδόξου Πίστεως. Η διάρκειά του εκτείνεται από το Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ από τον Ιανουάριο έως το Μάιο 2015 θα ακολουθήσει το Β΄ και Γ΄ μέρος με θέμα την Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και την ευρύτερη έννοια του Ζηλωτισμού, αντίστοιχα.

 

Ποιο είναι το αντικείμενο μελέτης του Α΄ μέρους…

 Στις 6 εισηγήσεις θα προσεγγιστούν ορισμένα κεντρικά θέματα της δογματικής πίστης, τα οποία και αποτελούν ένα είδος αφετηρίας για μελλοντικές επεκτάσεις και εμβαθύνσεις.

Η πίστη της Εκκλησίας και ο τρόπος ζωής της έχουν αποτυπωθεί στα δόγματα. Ο ανθρώπινος λόγος, με όλες τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του, καλείται να υπηρετήσει το μυστήριο της Θεανθρώπινης συνάντησης και να μιλήσει για τις αλήθειες που φανέρωσε ο Θεός και τις οποίες αποδέχεται η κοινότητα των πιστών ως οδοδείκτες της.

Η εξοικείωση του σημερινού πιστού με τα δόγματα είναι αυτονόητο χρέος του, χρέος το οποίο γίνεται «βαρύτερο» όταν αφορά την διδαχή, την κατήχηση, τη μαρτυρία. Οι ιστορικές ανάγκες, οι οποίες οδήγησαν την Εκκλησία στο να διατυπώσει το δόγμα της, η γλώσσα και οι έννοιες που χρησιμοποίησε, οι εμφάσεις που έδωσε, είναι μερικές από τις παραμέτρους τις οποίες οι Κατηχητές χρειάζεται να ψηλαφίσουν. Το ζητούμενο είναι, η αιώνια αλήθεια να ερμηνεύεται με τρόπους οικείους στον σύγχρονο άνθρωπο, «ἵνα ὁ λόγος τοῦ Κυρίου τρέχῃ» (Β΄ Κορ. 3: 1).

 

Οι Σκοποί του Σεμιναρίου συνοπτικά είναι: 

  1. Η επιμόρφωση των Κατηχητών –τριών σε θέματα θεολογίας και παιδαγωγικής, τα οποία συνδέονται άμεσα με την κατηχητική διακονία των παιδιών και των εφήβων.
  2. Η γνωριμία και η επικοινωνία με Κατηχητές-τριες των ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
  3. Η ανάπτυξη διαλόγου και η ανταλλαγή απόψεων επί των εισηγήσεων.
  4. Η διεύρυνση του γνωστικού επιπέδου μας.
  5. Η διατύπωση των προβληματισμών μας γύρω από την κατηχητική διακονία και η αναζήτηση λύσεων.

 

  i_xr765Το πρόγραμμα…

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
 Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014
 ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας – Αρχισυντάκτης του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ

Τετάρτη 5/11/2014  : Η Πτώση και το ζήτημα της κληρονομικής ενοχής (κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου)
Τετάρτη 12/11/2014  : Χριστολογία (κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου)
Τετάρτη 19/11/2014  : Προσέγγιση του θέματος της κόλασης (κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου)
Τετάρτη 26/11/2014  : Η αθέατη δράση του Θεού στην Αγία Γραφή (κ. Σωτήριος Δεσπότης, αν. καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών)
Τετάρτη 3/12/2014  : Η αθέατη δράση του Θεού στον εκκλησιαστικό προβληματισμό (π. Ευάγγελος Γκανάς, θεολόγος, συγγραφέας, εφημέριος Ι.Ν. Οσίου Μελετίου Σεπολίων)
Τετάρτη 10/12/2014  : Παλαιά Διαθήκη: το ζήτημα της ιστορικότητας (κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ)

 

Γενικές Πληροφορίες:

 Τόπος: Νεανική αίθουσα “Καταφυγή” Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (300 μ. από Μετρό ΔΑΦΝΗ)- Λακεδαίμονος 2 & Αγίας Βαρβάρας.

 Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: 50 κατηχητές και κατηχήτριες ή στελέχη νεανικού έργου προερχόμενοι από τις κατηχητικές συντροφιές  των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ώρα συναντήσεων:

17.30 Εσπερινός στην ιερά Κρύπτη, εντός του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Δάφνης (προαιρετικά).

18.15 – 20.15 Διεξαγωγή Σεμιναρίου.

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα:

-Εισήγηση επί του θέματος

-Συζήτηση σε ολομέλεια

-Επικοινωνία

Βεβαίωση Παρακολούθησης:

Δίδεται σε όποιους από τους συμμετέχοντες είναι συνεπείς στον αριθμό των παρουσιών.

 

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή:  Μπορείτε να υποβάλλετε τις δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου, Πλατεία Κυνοσάργους, Τ.Κ. 117 43, Ν. Κόσμος), στον αρ. φαξ: 210 9244363 ή στο mail: [email protected] μέχρι την 29η Οκτωβρίου 2014. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  

Περισσότερες πληροφορίες: Στο τηλ.: 213 0184431 (δ. Γαβριήλ Τριανταφυλλιά), στο e-mail: [email protected] ή στην ιστοσελίδα  www.neotita.gr