Πανελλήνιο Συνέδριο Υπευθύνων των Γραφείων Νεότητος

Για πρώτη χρονιά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Γραφείου της Συνοδικής Αγωγής της Νεότητος, διοργάνωσε   το διήμερο 5-6 Μαρτίου 2016, Πανελλήνιο Συνέδριο, ειδικά για τους  Ιερείς  που έχουν την ευθύνη και διακονούν στα Γραφεία Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πεντέλης, όπου εκπρόσωποι από 60 Μητροπόλεις  είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συμπροβληματιστούν γύρω από την ποιμαντική και κατηχητική διακονία στον ευαίσθητο και συνεχώς μεταβαλλόμενο χώρο της Νεότητος. Οι σύνεδροι, με τις εισηγήσεις και τις ομάδες εργασίας, είχαν μία θαυμάσια ευκαιρία, να  ανταλλάξουν εμπειρίες και να καταθέσουν προτάσεις για την βελτίωση στη προσέγγιση των νέων και των υπαρξιακών τους αναζητήσεων και προβλημάτων τους. Τον σχεδιασμό και τον  συντονισμό του Συνεδρίου είχε αναλάβει ο Αρχιμανδρ. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματεύς της  Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.

Η επίσημη έναρξη και ο Αγιασμός του Συνεδρίου στην Αίθουσα Τελετών του Διορθοδόξου Κέντρου τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, Πρόεδρο της  Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Η παρουσίαση της βασικής εισηγήσεως με θέμα: «Προβληματισμοί, οραματισμοί και συνεργασίες για την Νεότητα» έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις των συνέδρων.

Το Σάββατο πραγματοποιήθησαν έξι συνολικά εισηγήσεις πάνω στα θέματα:

  • Διοικητικές δομές των Γραφείων Νεότητος (Εισηγητής ο Αρχιμανδρ. Συμεών Βενετσιάνος)
  • Κατηχητικές υποδομές και η αξιοποίησή τους (Εισηγητής ο Αρχιμανδρ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης)
  • Το πρόβλημα των κατηχητικών εγχειριδίων (Εισηγητής ο Αρχιμανδρ. Χριστόφορος Καραμολέγκος)
  • Η επιμόρφωσις των Στελεχών του κατηχητικού έργου (Εισηγητής ο Πρωτοπρεσβ. Αντώνιος Καλλιγέρης)
  • Η ποιμαντική των φοιτητών (Εισηγητής ο Πρωτοπρεσβ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός)
  • Η οργάνωσις δικτύου συνεργασίας των Γραφείων Νεότητος των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος (Εισηγητής ο Αρχιμανδρ. Πολύκαρπος Μπόγρης)

Συμμετείχαν με πολύ ουσιαστική παρουσία και ο Σεβ . Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος καθώς και ο Πανιερ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών και Καθηγούμενος  της Μονής Πεντέλης κ. Ιωάννης.

[fancygallery id=”34″ album=”285″]