Ο δρόμος της Αγιότητας. Με αφορά προσωπικά;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δέκατη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Ο κ. Σωτήριος Κόλλιας, Δρ. Θεολογίας – Εκπαιδευτικός, ανέπτυξε το θέμα: «Ο δρόμος της Αγιότητας. Με αφορά προσωπικά;».
Ο ομιλητής μέσα από ένα σύνολο ερωταποκρίσεων σε καίρια ζητήματα, ανέπτυξε με πολύ βιωματικό και άμεσο τρόπο το θέμα της εισηγήσεώς του.
Ερωτήματα που πηγάζουν από μία εσωτερική υπαρξιακή αναζήτηση. Ερωτήματα που σε άνυδρους καιρούς δηλώνουν την ανάγκη για εύρεση αληθινού νοήματος. Απορίες που γεννιούνται στον κάθε άνθρωπο που προσεγγίζει με αγνά αισθήματα τον Χριστό και την Εκκλησία.
Τι σημαίνει να είσαι Άγιος; Άγιος γεννιέσαι ή γίνεσαι; Είχαν οι Άγιοι πειρασμούς; Γιατί προσκυνούμε τα λείψανά τους; Έχουν νόημα τα τάματα στους Αγίους; Υπάρχουν σήμερα Άγιοι; Η Αγιότητα με αφορά προσωπικά; Είναι η Αγιότητα απλώς μία ηθική κατάσταση ή αποτελεί πρόταση ζωής;
Μέσα από τις απαντήσεις φανερώθηκε το «πνεύμα» του Ευαγγελίου, των Πατέρων και της Ιεράς Παράδοσης της Εκκλησίας μας περί της Αγιότητας, κεκαθαρμένο από προκαταλήψεις, συγχύσεις και φανατισμούς.
Η Αγιότητα είναι μία κατά χάριν Θεού κατάσταση που προορίζεται για όλους τους ανθρώπους, καθώς ο Θεός «πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καί εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν» (Α΄ Τιμ. 2, 4). Το Ευαγγέλιο μάς καλεί να γίνουμε ακριβώς αυτό: «Ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγώ ἅγιός εἰμι» (Α΄ Πέτρ. 1, 16). Και ο Απόστολος Παύλος στο τέλος της Β´ Προς Κορινθίους επιστολής του, χαιρετάει τους αποδέκτες της λέγοντας ότι «σας ασπάζονται οι Άγιοι πάντες» (13, 12), εννοώντας όλους τους απανταχού Χριστιανούς.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στα κριτήρια της αναγνώριση ενός αγίου ανθρώπου, η οποία ποτέ δεν απαιτούσε τυπικές και περίπλοκες διαδικασίες. Δεν χρειαζόταν κάποια επίσημη εκκλησιαστική πράξη, αλλά αβίαστα κλήρος και λαός απέδιδαν τις τιμές του Αγίου σε κάποιο χαριτωμένο πρόσωπο.
Εξάλλου, όλοι μας «…έχουμε κληθεί να είμαστε αυτή η θεία ενέργεια με την οποία ο Θεός αποκαλύπτει Εαυτόν στον κόσμο και ως τέτοια ενέργεια ο προορισμός μας δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν του Χριστού» (Σεβασμ. Σουρόζ, Αντώνιος Μπλουμ).
Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με τους συμμετέχοντες και εν κατακλείδι, μέσα από την εισήγηση παρουσιάστηκε το Ορθόδοξο Χριστιανικό φρόνημα, που αφορά όλους εκείνους που ποθούν να θέσουν ως κέντρο της ζωής τους τον Χριστό, με τη βεβαιότητα ότι ο Άγιος είναι μάρτυρας της Θείας Χάριτος και της παρουσίας του Θεού μέσα στον κόσμο.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η ενδέκατη σεμιναριακή συνάντηση με ομιλητή τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρύσανθο Παπαποστόλου, Διευθυντή Ιδρύματος Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης Ιδρύματος ΔΙΑΚΟΝΙΑ του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., με θέμα: «Γίνονται θαύματα σήμερα;».