«Τι γνωρίζουμε και τι αγνοούμε για τον Θεό;»

Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έκτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, (Μεγάλου Βασιλείου 15, στον Κεραμεικό).
Προηγήθηκε η κοπή και ευλογία της καθιερωμένης Αγιοβασιλόπιτας από τον Πρωτ. π. Αντώνιο Καλλιγέρη (Διευθυντή Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι.Α.Α.) παρουσία και του Οικονομ. π. Ζήση Κτενίδη (Υπεύθυνου του Πολιτιστικού Κέντρου Ι.Α.Α.), ενώ στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος Ι.Μ.Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
Ο π. Ιωαννίκιος εισηγήθηκε το θέμα: «Τι γνωρίζουμε και τι αγνοούμε για τον Θεό;», παρουσιάζοντας με εύληπτο τρόπο το εν λόγω ζήτημα. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η γνώση του Θεού δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης προσπάθειας, αλλά δώρο του ίδιου του Θεού. Δεν «βρίσκει» ο άνθρωπος τον Θεό, αλλά ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο. Όμως ο άνθρωπος δεν μένει «παθητικός δέκτης» της Θείας χάρης, η θεογνωσία περνάει μέσα από την ελεύθερη προαίρεση του· δεν αποτελεί βιασμό της ανθρώπινης προαίρεσης. Η θεογνωσία απαιτεί καθαρότητα καρδιάς και αγνότητα διάθεσης.
Στη συνέχεια έθεσε γενικά ερωτήματα στους Κατηχητές, αναφορικά με τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εισήγηση και εν συνεχεία τους χώρισε σε ομάδες, προκειμένου μέσα από τη συνεργασία να δώσουν απάντηση σε ένα ερώτημα – γρίφο που ετέθη, δίνοντας έτσι την δυνατότητα της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου μάθησης ως πρότυπου τρόπου διδασκαλίας, ιδιαιτέρως στα πλαίσια των κατηχητικών συντροφιών της ανώτερης βαθμίδας Κατήχησης.
Ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, όπου οι Κατηχητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους και να λάβουν από τον π. Ιωαννίκιο καίριες και σαφείς απαντήσεις.
Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η έβδομη σεμιναριακή συνάντηση με θέμα: «Επιστήμη και Πίστη: σύγκρουση ή συμπόρευση;», με ομιλητή τον Πρωτ. π. Ευάγγελο Μαρκαντώνη, Εκπαιδευτικό.