«Ο ρόλος της οικογένειας στη γένεση του προβλήματος της βίας και στην πρόληψή του»

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου Β΄, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, η τρίτη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά.
Οι 65 συμμετέχοντες Κατηχητές και Ιερείς Νεότητος από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την εισήγηση της κ. Μαρίας Ξηρουχάκη, Ψυχολόγου – Επιστημονικής Συνεργάτιδος του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: «Ο ρόλος της οικογένειας στη γένεση του προβλήματος της βίας και στην πρόληψή του».

Η ομιλήτρια άρχισε την εισήγησή της αναφέροντας τους τρόπους, μέσα από τους οποίους εκφράζεται η βία, όπως είναι η σωματική βία, η σεξουαλική, η οικονομική βία – οικονομική εκμετάλλευση, η καταστροφή περιουσίας, η λεκτική βία, η συναισθηματική και η ψυχολογική βία.

Η κ. Ξηρουχάκη τόνισε πως τον τελευταίο καιρό δυστυχώς παρατηρείται μία αύξηση των περιστατικών βίας, με τη μέση ηλικία των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτά να μειώνεται. Στη συνέχεια των διαπιστώσεων έγινε η επισήμανση ότι η οικογένεια αποτελεί ένα ισχυρό πλαίσιο ανάπτυξης των ατόμων, ενώ, συγχρόνως, η ίδια η οικογένεια βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και συνεχώς αναπτύσσεται στον χρόνο. Ως εκ τούτου, στο πρώτο μέρος της εισήγησης αναπτύχθηκαν οι οικογενειακοί παράγοντες που συμβάλλουν στη γένεση του προβλήματος της βίας, όπως είναι οι εμπειρίες βίας, η έκθεση στα ΜΜΕ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η εξοικείωση με τη βία, ο φανατισμός μέσα στην οικογένεια, η
έλλειψη οριοθέτησης, η συναισθηματική παραμέληση, η αποξένωση και η έλλειψη
επικοινωνίας.

Στο δεύτερο μέρος η κ. Ξηρουχάκη μίλησε για τον ρόλο της οικογένειας, ως του σημαντικότερου πυρήνα πρόληψης. Το πιο ισχυρό μέτρο αντιμετώπισης της βίας είναι η πρόληψη, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της αγάπης και της αποδοχής της διαφορετικότητας του κάθε παιδιού, της ενασχόλησης με τις ανάγκες και τα συναισθήματα του παιδιού, της ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής του, της εμπιστοσύνης και της ενθάρρυνσης της αυτονομίας του, της βελτίωσης της ποιότητας των οικογενειακών σχέσεων (επικοινωνία, σεβασμός, αποδοχή, κατανόηση, ενσυναίσθηση), της δημιουργίας ενός σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος, όπου υπάρχει ασφάλεια, συνέπεια, σωστά πρότυπα, χαρά, αισιοδοξία. Επίσης σημαντική είναι η ύπαρξη ενός σταθερού συστήματος αξιών και σαφών ορίων και κανόνων – ξεκάθαρη στάση ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή στη βία, η αξιοποίηση των ταλέντων του παιδιού, η ένταξή του σε ομαδικές δραστηριότητες και η δημιουργία μιας ισχυρής συζυγίας.

Στον διάλογο που ακολούθησε οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που έθεσαν στην ομιλήτρια και να ωφεληθούν από τις πατρικές συμβουλές του Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., π. Συμεών Βενετσιάνο.

Η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, συν Θεώ τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, με ομιλητή τον κ. Σωτήριο Δεσπότη, Καθηγητή στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η βία στη Βίβλο».