«Κρίση: ευκαιρία ή παρακμή;»

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δωδέκατη και τελευταία, για φέτος, συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Πρωτ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. – Εκπαιδευτικός, ανέπτυξε το θέμα: «Κρίση: ευκαιρία ή παρακμή;».

Ο π. Αντώνιος ξεκίνησε κάνοντας μία ιστορική αναδρομή σε περιόδους κρίσεων. Μίλησε για την κρίση στον Αρχαίο Ισραήλ και το κήρυγμα των Προφητών. Συνέχισε με την κρίση στον Ελληνορωμαϊκό κόσμο την εποχή του Χριστού, στην περίοδο των διωγμών εις βάρος των Χριστιανών, στην περίοδο της Εικονομαχίας και των αιρέσεων. Και κατέληξε στην εποχή της Μεταρρύθμισης, τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την είσοδο στην πυρηνική εποχή, τον πόλεμο του Βιετνάμ και τη νεότερη Οικολογική κρίση. Όμως και σήμερα μιλάμε για κρίση αξιών, κοινωνικού προτύπου, θεσμών ανθρωπίνων σχέσεων και της πολιτικής.
Πού βρίσκεται όμως ο πυρήνας του προβλήματος;, αναρωτιόμαστε. Κάποιες απαντήσεις είναι οι παρακάτω:
– Η κρίση νοήματος σημαίνει ότι οι κοινωνίες δεν μπορούν να προτείνουν ένα σύστημα αναφοράς.
– Η έλλειψη σταθερότητας.
– Η ρευστότητα
– Η αδιαφορία.
-Δεν αποτελεί έκτακτο συμβάν, αλλά παράγοντα που μεταμορφώνει την κανονικότητα.
Μετά από αυτές τις απαντήσεις, ο ομιλητής εστίασε στα κοινά στοιχεία των περιόδων κρίσεως. Αυτά είναι: η απειλή για τον οργανισμό, το στοιχείο της έκπληξης, το μικρό διάστημα λήψης αποφάσεων, τα δυσμενή αποτελέσματα και οι αλλαγές.

Για όλα αυτά ο π. Αντώνιος πρότεινε τη λύση που μας δίνεται μέσα από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Παραβολής των δύο σπιτιών, που είναι οικοδομημένα πάνω σε γερά ή σαθρά θεμέλια (Ματθ. 7, 24-27, Λουκ. 6, 46-49). Έχουμε εμείς οικοδομήσει τα «θεμέλια» της ψυχής μας πάνω στον θεμέλιο λίθο της Εκκλησίας μας, που είναι ο Χριστός;

Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με τους συμμετέχοντες, όπου δόθηκε έμφαση στα ερωτηματικά που γέννησε η τελευταία παγκόσμια κρίση με την πανδημία Covid 19 και παρουσιάστηκαν παιδαγωγικοί τρόποι προσέγγισης και παρουσίασης της έννοιας «κρίση» στα παιδιά και τους νέους των Κατηχητικών ενοριακών συντροφιών.