Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα! Κι ας είναι Χριστούγεννα και Ανάσταση μαζί…

Όπως δια του Πνεύματος του Αγίου ο Κύριος σάρκα έλαβε από την Υπεραγία Θεοτόκο, έτσι και δια του Πνεύματος του Αγίου ο άρτος και ο οίνος μεταβάλλονται σε Σώμα και Χριστού Χριστού.
Ο λόγος του Θεού είναι αληθινός και ενεργής και παντοδύναμος.
Ο άρτος και ο οίνος είναι αυτό το σώμα και το αίμα του Κυρίου θεωμένα.
Λέγεται και είναι όντως «Κοινωνία» η μετάδοση του Σώματος και Αίματος του Χριστού, επειδή μέσω αυτής αφ᾽ ενός κοινωνούμε και μετέχουμε «της σαρκός και της θεότητος» του Χριστού, αφ᾽ ετέρου ενωνόμαστε και κοινωνούμε μεταξύ μας οι συμμετέχοντες σε αυτήν. Όλοι γινόμαστε ένα σώμα Χριστού και ένα αίμα, γινόμαστε μέλη ο ένας του άλλου έχοντας υπάρξει σύσσωμοι Χριστού. Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, σε όσους μεταλαμβάνουν μετά πίστεως, γίνονται φυλακτήριο ψυχής και σώματος, άφεση αμαρτιών, ζωή αιώνια.

Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, (PG 94, 1148A)

Αυτή η κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο ευχόμαστε να συνοδεύσει τα βήματά όλων μας στη φετινή ιδιαίτερη πορεία του Αγίου Δωδεκαημέρου. Ο Κύριος έρχεται να σαρκωθεί! Καμία αντίθετη δύναμη δεν μπορεί να Τον κρατήσει μακριά μας. Μην αποκάνουμε. Καμία
απελπισία δεν ταιριάζει στους χριστιανούς. Κανένα βλέμμα απλανές, χαμένο, απαισιόδοξο. Εκείνο που μας αρμόζει είναι το γενναίο φρόνημα των Μαρτύρων, η ομολογία της αλήθειας, το ορθόδοξο βίωμα στην καθημερινή μας πραγματικότητα. Ο Χριστός γεννιέται και ο
άνθρωπος αναγεννιέται.

Τώρα που μάθαμε πως τίποτα πια δεν είναι αυτονόητο ούτε δεδομένο στη ζωή μας, ίσως είναι η καλύτερη στιγμή να αφήσουμε ορθάνοιχτη την ψυχή μας στην επίσκεψη του ουρανού.

Ας θυμηθούμε τα τελευταία λόγια του Αγίου Νεκταρίου, που ήταν ίσως ο πρωταθλητής του πόνου, των δοκιμασιών και των αδίκων επιθέσεων εναντίον του σε όλο τον 20 ο αιώνα: «Θέλω να συγχωρήσω πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε πίκρα. Χριστέ μου, άσε με να κοινωνήσω την παράλογη αγάπη Σου για τους ανθρώπους. Εγώ μόνος μου δεν μπορώ. Εσύ όμως μπορείς, να αρπάξεις την ψυχή μου και να την αναστήσεις.»

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα! Κι ας είναι Χριστούγεννα και Ανάσταση μαζί…

Ο Διευθυντής και οι Συνεργάτες
του Ιδρύματος Nεότητας και Οικογένειας
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών