Η κατηχητική αξιοποίηση της Παλαιάς Διαθήκης

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η έκτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών – τριών στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης με θέμα: «Η κατηχητική αξιοποίηση της Παλαιάς Διαθήκης».

Ο κ. Πορφύριος Νταλιάνης, Δρ. Θεολογίας, διδάσκων στο τμήμα Θεολογίας του City Unity College μίλησε για τον ορισμό της Παλαιάς Διαθήκης και τη «χρήση» της ως διδασκαλία και ως προσευχή στην λατρεία της Εκκλησίας.

Επίσης προσπάθησε μέσα από βιβλικά παραδείγματα (π.χ. Σαμψών ως προτύπωση του Χριστού, κοινές διδασκαλίες σε Παλαιά και Καινή Διαθήκη, προεικονίσεις Γέννησης του Θεανθρώπου στον Ησαϊα) να δείξει στους Κατηχητές τρόπους αξιοποίησης παλαιοδιαθηκικών χωρίων στο κατηχητικό μάθημα, αφού πρώτα βρεθούν τα κατάλληλα ερμηνευτικά κλειδιά μέσα από την μελέτη των Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές κατά τον οποίο προέκυψαν και παιδαγωγικές προτάσεις αξιοποίησης της Παλαιάς Διαθήκης στην κατήχηση (π.χ. Βιβλιόδραμα – παρουσίαση του μαθήματος σε σκετς, θεματικό πάρκο, επίσκεψη σε μουσείο, ανάλυση ζωγραφικού πίνακα για την Ανώτατη κατηχητική βαθμίδα).

Την προσεχή Τετάρτη συν Θεώ, Κατηχητές από τον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου ομωνύμου δήμου θα παρουσιάσουν υποδειγματικό μάθημα Κατήχησης με θέμα: «Παρουσιάζοντας στα παιδιά πατερικά κείμενα της Εκκλησίας μας».

DSC07965

DSC07966

 

DSC07970