Η θεολογία της Εκκλησίας μας για τις Δεσποτικές εορτές

20160127_183946Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η ενδέκατη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών – τριών στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης με θέμα: «Η θεολογία της Εκκλησίας μας για τις Δεσποτικές εορτές».

Ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – καθηγητής Μουσικής αναφέρθηκε γενικά στα θεολογικά θέματα που σχετίζονται με τον ενιαύσιο κύκλο εορτών της Εκκλησίας μας και επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο και το νόημα των Δεσποτικών εορτών.

Τόνισε ότι είναι η ζωή μας είναι ένα Πάσχα, ένα πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Αυτό που μας διαφοροποιεί από κάθε άλλη θρησκεία είναι ότι το Πάσχα μας είναι ο Χριστός (Α΄ Κοριθ. 5,7).

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λιαμής επισήμανε ότι η γιορτή είναι η απάντηση στη νοσταλγία για μια χαμένη σχέση, για ένα χαμένο παράδεισο, για μια χαμένη χαρά, για μια χαμένη αγάπη, για μια χαμένη αθανασία.
Παρότρυνε να βλέπουμε το τώρα από το πρίσμα των Εσχάτων. Κάθε γιορτή είναι μια ματιά στα Έσχατα.
Εν προκειμένω, οι Δεσποτικές εορτές είναι η σπονδυλική στήλη όλου του ετήσιου εκκλησιαστικού έτους, γιατί ο Χριστός είναι το κέντρο και η αφετηρία όλων.

Αναφορικά με το ρόλο των Δεσποτικών εορτών ο ομιλητής υπογράμμισε ότι αυτός επικεντρώνεται:

1. Στη βιωματική μύηση στο μυστήριο της Θείας Οικονομίας.

2. Στην ένωση με Εκείνον που άνοιξε μια φορά το δρόμο ιστορικά και τον περπατά μαζί μας διαχρονικά και

3. Στην πλήρωση του χρόνου μας από Χριστό.

Κάθε εορτή είναι ιστορία, αλλά δεν είναι παρελθόν ούτε μια απλή επέτειος· κάθε εορτή είναι και ένα ξεχωριστό ιδιαίτερο νόημα που διαποτίζει όλον τον κύκλο.
Κάθε εορτή είναι ιστορία, αλλά δεν είναι παρελθόν ούτε μια απλή επέτειος· κάθε εορτή είναι και ένα ξεχωριστό ιδιαίτερο νόημα που διαποτίζει όλον τον κύκλο.

Όλες οι Δεσποτικές εορτές καλούν σε μίμηση Χριστού, όχι απλή αντιγραφή της συμπεριφοράς Του, όχι απλή υπακοή στις Εντολές Του, αλλά μυστική σταδιακή ένωση μέσω της πίστης και των Μυστηρίων και ενεργοποίηση της παρουσίας του Χριστού μέσα στον άνθρωπο.

Με το πέρας της εισήγησης ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές κατά τον οποίο προέκυψαν ευρύτερα θέματα θεολογικού και παιδαγωγικού προβληματισμού.

Ειπώθηκε ότι κάθε διαδικασία Κατήχησης πρέπει να συνοδεύεται από προσωπικό πόνο και μεράκι και ότι οι Δεσποτικές εορτές είναι παιδαγωγικός θησαυρός. Εξάλλου κάθε εορτή είναι συγχρόνως και κατήχηση.

Την προσεχή Τετάρτη  3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία σεμιναριακή συνάντηση, όπου Κατηχητές-τριες από τα επιμορφωτικά σεμινάρια του Γραφείου Νεότητος θα παρουσιάσουν υποδειγματικό μάθημα με θέμα τις: «Παραβολές του Χριστού».