«Περπατώντας στ’αστέρια»

IMG_7497_0«Οι άνθρωποι είναι σαν τα βιτρώ. Αστράφτουν και λάμπουν, όταν ο ήλιος τα φωτίζει από έξω. Αλλά όταν πέφτει το σκοτάδι τότε η ομορφιά τους αναδεικνύεται  από το ιλαρό φως, που εκπέμπουν από μέσα τους»

Elisabeth Kubler-Ross  ψυχίατρος, συγγραφέας

Κάπως έτσι αισθανθήκαμε φέτος την εμπειρία της Α’ κατασκηνωτικής περιόδου των κοριτσιών Γυμνασίου και Λυκείου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Η ζωή στην κατασκήνωση είναι ήλιος, είναι φως και σε φωτίζει απ’ έξω, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνει ανεξίτηλα βιώματα στην ψυχή του ανθρώπου. Όταν θα έρθει η ώρα να διαβεί τη ζωή του μέσα από σκοτεινά μονοπάτια θα μπορεί να εκπέμπει πλέον φως από μέσα, φως ιλαρό, παρηγορητικό και ελπιδοφόρο, που θα φωτίζει και θα ομορφαίνει τον δρόμο και τον δικό του και των γύρω του.

Η Α’ κατασκηνωτική περίοδος διήρκεσε από τις 3 μέχρι τις 10 Αυγούστου 2013 και φιλοξενήθηκε στις όμορφες και άνετες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα Αττικής.

[fancygallery id=”30″ album=”71″]

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία, τον Αγιασμό και την ονοματοδοσία της κατασκήνωσης το πρωί της Κυριακής 4 Αυγούστου στο Ιερό Παρεκκλήσιο της κατασκηνώσεως και ευλόγησε όλες τις κατασκηνώτριες, τα στελέχη και το προσωπικό.

Το όνομα, που έδωσε στην Α’ Κατασκηνωτική Περίοδο ήταν «Περπατώντας στ’αστέρια», μαζί με τους πολύφωτους νοητούς αστέρες της Εκκλησίας μας, τους Αγίους της.

Στην περίοδο αυτή φιλοξενήθηκαν περίπου 60 παιδιά, με αρχηγό την Δρ. Νταλιάνη Μαρία, Καθηγ. ΤΕΙ Χαλκίδος. Οι ομαδάρχισσες, φοιτήτριες διαφόρων πανεπιστημιακών σχολών, εργάστηκαν εθελοντικά, με φαντασία και αγάπη για την φροντίδα, την ψυχαγωγία και την πνευματική οικοδομή των παιδιών.

Η δημιουργική και πρόθυμη ομάδα των εθελοντριών κυριών διακόνησε στην τροφοδοσία και την κουζίνα  με την επίβλεψη των υπευθύνων ιερέων της Ι. Μητροπόλεως και φρόντισαν τόσο για την επάρκεια των αγαθών, όσο και για τον άριστο συντονισμό της κουζίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερο πρόγραμμα ποιμαντικής φροντίδος, ψυχαγωγίας και εκδρομών γι’ αυτές.

Στόχος του φετινού κατασκηνωτικού συνθήματος «Περπατώντας στ’αστέρια» ήταν να εμπνευστεί στα παιδιά η ανάγκη του φρονείν τα άνω, δηλαδή της αιωνιότητας στη ζωή τους, που καταξιώνεται με την μίμηση των Αγίων. Ειδικό αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως 1700 ετών από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων, καθώς και στο ζήτημα της ύπαρξης  Κρυπτοχριστιανών στις ημέρες μας, με το οποίο ασχολήθηκε και το σοβαρό θεατρικό της εορτής των γονέων.

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα περιελάμβανε ποικίλες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κολύμβηση, χειροτεχνίες, παιχνίδια, άθληση,  μουσική και τραγούδια, παρατήρηση του έναστρου ουρανού τη νύκτα, εγκυκλοπαιδικά ενημερωτικά δεκάλεπτα από επιστήμονες με στόχο την παιδεία και μόρφωση των εφήβων.

Δεν απουσίαζαν βέβαια και οι ποικίλες πνευματικές ευκαιρίες, όπως προσευχή, συμμετοχή στην ψαλτική τέχνη, αγιογραφική μελέτη, μετοχή στο μυστήριο της μετανοίας και της Θείας Ευχαριστίας και οι παρακλήσεις στην Παναγιά μας.

Αξέχαστη έμεινε στα παιδιά η έκπληξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθηναγόρου, ο οποίος κανόνισε εκδρομή στις νεροτσουλήθρες COPA COPANA, όπου όλες οι κατασκηνώτριες πέρασαν ένα γεμάτο τρίωρο εντελώς δωρεάν – προσφορά της επιχείρησης.

Η κατασκηνωτική περίοδος έκλεισε με εορταστική εκδήλωση. Μέσα από αυτήν, τα παιδιά ανάδειξαν το γόνιμο δημιουργικό τους πνεύμα με τα θεατρικά (σοβαρό και εύθυμο), τους παραδοσιακούς χορούς και τα δροσερά τραγούδια τους. Μετέδωσαν έτσι τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους στους προσκεκλημένους θεατές. Με την παρουσία τους, μας τίμησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ελλογιμώτατος κ. Ανδρεάδης Σεβαστιανός, Διευθυντής του Ιδρύματος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Με αγάπη Χριστού, με πνεύμα ενότητος, ομαδικότητος και συνεργασίας τα χαρούμενα πρόσωπα και οι μελωδικές φωνές των παιδιών ακτινοβόλησαν στο όμορφο κατασκηνωτικό τοπίο, που αντιφέγγισε για λίγο το κάλλος των αστεριών του ουρανού. Είναι βέβαιο, πως οι κατασκηνωτικές φιλίες και εμπειρίες θα μείνουν ανεξίτηλες στις αγνές ψυχές των παιδιών που κατά την ημέρα του αποχωρισμού από την κατασκήνωση – με δάκρυα στα μάτια –  μετρούσαν τις ημέρες για την επόμενο κατασκηνωτικό καλοκαίρι.

Μακάρι ο Θεός να ευλογεί αυτό το έργο και να το συνεχίζει για χρόνια πολλά… Για χρόνια όμορφα κατασκηνωτικά… Για χρόνια, που θα φωτίζουν το βιτρώ της ψυχής μας!

Αρχιμ. Ιωαννίκιος Δ. Γιαννόπουλος
Δ/ντής Γραφείου Νεότητος,
Πνευματικός Υπεύθυνος Κατασκηνώσεων,
Ιεροκήρυξ

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον διαδικτυακό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως