Μπορούμε και πώς, ως Χριστιανοί, να συμβάλουμε στην πρόληψη ή και την εξάλειψη της βίας;

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου Β΄, πραγματοποιήθηκε η ένατη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά.
Πενήντα συμμετέχοντες Κατηχητές και Ιερείς Νεότητος από την Ελλάδα και το Εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την εισήγηση του κ. Απόστολου Νικολαΐδη, ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Μπορούμε και πώς, ως Χριστιανοί, να συμβάλουμε στην πρόληψη ή και την εξάλειψη της βίας;».
Ο ομιλητής ξεκίνησε την εισήγησή του προσδιορίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της «βίας» ως 1) αντικειμενοποίηση, 2) στέρηση ελευθερίας και 3) καταναγκασμό. Οι αιτίες βρίσκονται και μέσα και έξω από τον άνθρωπο, αλλά βασική αιτία είναι η αμαρτία, δηλαδή τη μορφή βίας που ασκεί ο άνθρωπος στον Θεό.
Στη συνέχεια ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πως ο Χριστιανός άνθρωπος και η βία είναι ασύμβατα μεταξύ τους και παρατήρησε πως στα θρησκευτικά περιβάλλοντα η πνευματική βία έχει ιδιαίτερη άνθηση. Επίσης, διευκρίνισε πως άλλο είναι η άσκηση βίας καθηκόντως από έναν αστυνομικό ή στρατιωτικό και άλλο όταν ασκείται με ευχαρίστηση.
Ένα άλλο θέμα που ανέπτυξε ο Καθηγητής είναι το τρίπτυχο: Δόγμα-Ήθος- Συμπεριφορά, όσον αφορά στη θεολογία κι την ηθική της μη βίας. Εξάλλου ο ίδιος ο Χριστός είναι το πρότυπο της μη βίας!
Σχετικά με το αγιογραφικό χωρίο «Οργίζεσθε και μη αμαρτάνετε» ο ομιλητής διευκρίνισε ότι υπάρχει η ηθική αναμαρτησία, όταν προσπαθούμε να ειρηνεύουμε μέσα μας και όταν αδικούμαστε και υπομένουμε. Προϋπόθεση όμως είναι εγώ να ανακαινιστώ και μετά θα ειρηνεύσω και τους γύρω μου. Ο Χριστιανός πρέπει να σέβεται τη διαφορετικότητα (φυλής, θρησκεύματος), αφού σύμφωνα με τον κανόνα της ηθικής «Ὀ,τι έχω και ό,τι είμαι είναι για τους άλλους»!
Μία άλλη μορφή βίας είναι το ψεύδος. Από μόνη της η αλήθεια έχει δραστικότητα και η χαρισματική ζωή είναι ζωή μη βίας. Η χρήση βίας για δήθεν καλό σκοπό, είναι έλλειψη αγάπης. Όποιος γονέας εφαρμόζει τη βία, τότε χάνει την εμπιστοσύνη του παιδιού του. Το
μυστικό είναι να υπάρχει η συγκατάθεση του παιδιού και όχι η καταναγκαστική υποχρέωση.
Στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων ο κ. Νικολαΐδης επεξήγησε ότι όταν αδικούμαστε οι ίδιοι, τότε υπομένουμε. Όταν όμως αδικούνται οι συνάνθρωποί μας, τότε κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε. Η βία δεν αντιμετωπίζεται με την αντι-βία. Ο σωστός ηγέτης έχει όπλα για να εμπνεύσει και όχι για να επιβληθεί.
Κλείνοντας την εισήγησή του ο Καθηγητής τόνισε: «Όσο λιγότερη βία ασκούμε στη ζωή μας, τόσο περισσότερη αγάπη θα εισπράξουμε»!
Η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, συν Θεώ τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, Διευθυντή του Κέντρου Νεότητος της Ι. Μητρ. Λευκάδος και Ιθάκης, Δρ. Νομικής, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Μιλώντας σε παιδιά για την αξία του ανθρώπινου προσώπου».