Με τη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών από ενορίες της Αρχιεπισκοπής…

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά εορταστική εκδήλωση, που οργάνωσε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τη συμμετοχή των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ανάμεσα στις πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται σε αρκετές από τις ενορίες μας, ξεχωριστή θέση έχουν τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. Παιδιά και νέοι, αγόρια και κορίτσια, διαφόρων ηλικιών από το Δημοτικό έως και φοιτητές, αλλά και ενορίτες μεγαλύτερων ηλικιών, συμμετέχουν ενεργά στις πρόβες αλλά και στις εμφανίσεις του ενοριακού χορευτικού συγκροτήματος, κρατώντας ψηλά τις αξίες της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου στο κατάμεστο ανοιχτό Κηποθέατρο Παπάγου, χωρητικότητας 1.500 θέσεων. Συμμετείχαν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από τις ενορίες Αγ. Χαραλάμπους Ιλισίων,  Αγ. Γερασίμου Ιλισίων, Αγ. Άννας Χαλανδρίου, Αγ. Πάντων Καλλιθέας, Αγ. Βαρβάρας Δάφνης, Προφ. Ηλία Παγκρατίου, Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, Αγ. Ελευθερίου Άρεως,  Αγ. Ελευθερίου Χαλανδρίου και Αγ. Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου, που παρουσίασαν χορούς από  διάφορες περιοχές της πατρίδας μας και συγκεκριμένα από  τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη Λευκάδα, τα νησιά, τον Πόντο και τη Μ. Ασία.

Στην εκδήλωση συμμετείχε, δίνοντας ξεχωριστό παλμό και ενθουσιασμό με τα μουσικά όργανα και τα τραγούδια,  η Ορχήστρα ΚΑΝΩΝ της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Δεμελή, που τραγούδησε και έπαιξε Κανονάκι. Επίσης έπαιξαν οι μουσικοί: Αντώνης Καλιούρης (Κλαρίνο), Αντώνης Γερογιάννης (Κρουστά), Βασίλης Τριάντης (Λαούτο), Δημητρής Κατσούλης (Βιολί), Στέλλα Βαλάση (Σαντούρι και Υποδιευθύντρια της Ορχήστρας ΚΑΝΩΝ), οι οποίοι είναι καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της Ι. Α . Α. και τραγούδησε ο Παναγιώτης Λάλεζας.

Τους θεατές υποδέχθηκε ο Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνος,  Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος και Οικογένειας, ο οποίος τόνισε τη διαχρονικότητα της συνοδοιπορίας Ορθοδοξίας και Ελληνισμού και τον τρόπο που αυτή βιώνεται στις δραστηριότητες των ενοριών της Αρχιεπισκοπής.

Τις πατρικές ευχές του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου μετέφερε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης, ο οποίος συνεχάρη όλους όσους κοπίασαν για τη μεγάλη επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Υπογράμμισε δε ότι, παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο, ο λαός μας θα έχει πάντα στην ψυχή του την παράδοση της ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, που θα τον συνοδεύει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, θα τον συντροφεύει στις χαρές και θα τον παρηγορεί στις λύπες του.

Έκπληξη της βραδιάς ήταν η Σοφία Μάνου, η οποία τραγούδησε το «Έχε γειά πάντα γειά…», τονίζοντας ότι η Πόλη μπορεί να έπεσε αλλά η Έλληνες δεν θα την ξεχάσουν ποτέ.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Βασιλική Καλιγέρη, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στέλεχος του νεανικού έργου της Ι. Αρχιεπισκοπής.

[fancygallery id=”40″ album=”309″]

 

Δείτε εδώ (στην ιστοσελίδα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών) πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση