Η νοηματοδότηση του ρόλου του πατέρα και της μητέρας σε συνθήκες κρίσης

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η όγδοη θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οικογένεια σε κρίση – Η οικογένεια στην κρίση» – Επιμόρφωση στις ποιμαντικές μεθόδους αντιμετώπισης του φαινομένου, που διοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας.

Η κα. Έλλη Δρακάκη, Κοινωνική λειτουργός, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας, Θεραπεύτρια προγράμματος υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ ανέπτυξε το θέμα «Η νοηματοδότηση του ρόλου του πατέρα και της μητέρας σε συνθήκες κρίσης» .

Η κα. Δρακάκη αναφέρθηκε στην έννοια της γονεϊκότητας, στην έννοια του μητρικού ρόλου και στις λειτουργίες που επιτελεί η μητέρα καθώς επίσης και στις δυσκολίες που συναντά κατά την εφαρμογή των λειτουργιών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση ωστόσο δόθηκε στο ρόλο του πατέρα, στον τρόπο που αυτός διαμορφώνεται ανάλογα με το εξελικτικό στάδιο ανάπτυξης των παιδιών, στα εμπόδια που συναντά καθώς και στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ενεργητική συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών. Έγινε επίσης αναφορά στους παραδοσιακούς και σύγχρονους ρόλους των γονέων, στις αιτίες που έχουν επηρεάσει τη διαμόρφωσή τους και στον τρόπο που η κρίση επιδρά σε αυτούς.

Η ένατη θεματική ενότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 και έχει ως θέμα: «Σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων ποιμαντικής για το γάμο και την οικογένεια (προετοιμασία μελλονύμφων, ποιμαντική των νεονύμφων, σχολές γονέων).