Γυναίκες στη Σκιά της Βίας: η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ποιμαντικών θεμάτων και καταστάσεων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, την Ι. Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, διοργανώνει Συνέδριο από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο «Ανθίμειο» Πολιτιστικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης με θέμα:

«Γυναίκες στη Σκιά της Βίας: η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών»

Το Συνέδριο στοχεύει στη θεολογική προσέγγιση και συζήτηση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία απορρέουν από την υποτίμηση του προσώπου της γυναίκας και αφορούν και τα δύο φύλα.

Βασικοί σκοποί του συνεδρίου είναι:

  1. Η θεολογική προσέγγιση των αιτιών που δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τα στερεότυπα, το trafficking (η παράνομη διακίνηση και εμπορία προσώπων).
  2. Ο διάλογος της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις θρησκευτικές κοινότητες, στοχεύοντας στην υπέρβαση των διακρίσεων και ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.
  3. Ο διάλογος ανάμεσα σε εκκλησιαστικούς φορείς και οργανισμούς του δημοσίου για τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.
  4. Η διερεύνηση του τρόπου κατανόησης των αιτιών των προβλημάτων από τις θρησκείες, πιστοί των οποίων κατοικούν στην Ελλάδα.
  5. Η οργάνωση ενός ευρύτερου δικτύου ανάμεσα σε Υπηρεσίες Ιερών Μητροπόλεων που δραστηριοποιούνται και σε Συνοδικές Επιτροπές.

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει τη διοργάνωση 4 συνεδριών με τα παρακάτω θέματα:

  1. Στερεότυπα: Στάσεις ζωής που γεννούν βία. Με ομιλητές/τριες την κα Νίκη Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Ηθικής του Α.Π.Θ. και τον κ. Ιρφάν Μολά, Εκπαιδευτικό-Ιεροδιδάσκαλο και Φοιτητή Θεολογίας στην Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών σπουδών Τμ. Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Θα παρέμβει η κα Σαμπιχά Σουλεϊμάν, Πρόεδρος Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «η Ελπίδα».
  2. Ενδοοικογενειακή βία: Όταν η σκιά είναι σκοτάδι. Με ομιλητές/τριες την κα Ειρήνη Αθανασάκη και τον Σοφιολογιώτατο Μπιλάλ Καραχαλήλ, Μουφτή Ξάνθης. Θα παρέμβει ο κος Δημήτρης Στεφανίδης, Κοινωνιολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-θυμάτων βίας Δήμου Αλεξανδρούπολης
  3. Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: Σκιές που κρύβουν κινδύνους. Με ομιλητές/τριες την κα Ιλκνούρ Κιγιτζή, Καθηγήτρια Τουρκικής γλώσσας και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Εκπαιδευτικό Δ.Ε – Διευθυντή Δ/νσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Θα παρέμβει η κα Μαρία Σιδηροπούλου, υπ. Δρ Θεολογίας, Τμ. Θεολογίας Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
  4. Trafficking: Η ευθύνη της πρόληψης. Με ομιλητές τον κ. Χρήστο Τσιρώνη, Επίκουρο Καθηγητή της Κοινωνικής Θεωρίας του σύγχρονου πολιτισμού και του Χριστιανισμού Τμ. Θεολογίας, Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ., την κα Αγγελική Ζιάκα, Αναπλ. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας και τον κ Ραχμί Μπασιά, Ιεροδιδάσκαλο-φοιτητή Θεολογίας στην Εισαγωγική Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών σπουδών του Α.Π.Θ.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου με τη διοργάνωση μιας στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Μετά το Συνέδριο τί; Η ανάγκη οργάνωσης συνεργασιών», η οποία στοχεύει στον διάλογο μεταξύ των συνέδρων και στην αναζήτηση τρόπων συνέχισης της προσπάθειας αυτής.

Συντονίζουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο Σοφιολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάντ. Συμμετέχουν όλοι οι ομιλητές/τριες του Συνεδρίου.