Mήνυμα του Μακαριωτάτου στο Συνέδριο για την ποιμαντική διακονία της νεότητας και της οικογένειας  μετά την πανδημία

«…βεβαίωσον ἐν τῇ πίστει• στήριξον ἐν ἐλπίδι• τελείωσον ἐν ἀγάπῃ..»
Η ποιμαντική διακονία της νεότητας και της οικογένειας  μετά την πανδημία

Διαδικτυακό Συνέδριο για κληρικά και λαϊκά Στελέχη της Εκκλησίας
Δευτέρα 31/5, Τετάρτη 2/6, Πέμπτη 3/6, 8.00 μ.μ.

Διαδικτυακό Συνέδριο: Η ποιμαντική διακονία της νεότητας και της οικογένειας μετά την πανδημία

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΔΟΣ
κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄

Αγαπητά μου παιδιά, Χριστός ανέστη!

Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολες οι ημέρες που περάσαμε λόγω της γνωστής πανδημίας, χωρίς το πρόβλημα να έχει ακόμη εκλείψει και χωρίς να γνωρίζουμε τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον! Η ανθρωπότητα θρήνησε θύματα, χάσαμε ανθρώπους κοντινούς και αγαπημένους, πολλοί νοσήσαμε, όλοι τραυματισθήκαμε, δοκιμάσθηκαν οι αντοχές μας, η υπομονή μας, η ανοχή μας. Προσευχόμεθα διαρκώς στον Κύριο να επουλώσει τις πληγές, να αναχαιτισθεί το πρόβλημα, να ανοίξουν και πάλι οι ορίζοντες.

Ως Εκκλησία ακούσαμε πολλά, από πηγές εντός και εκτός, τα περισσότερα άδικα και ανεύθυνα. Πονέσαμε. Αλλά ποτέ δεν απογοητευθήκαμε, διότι γνωρίζουμε ότι ο Χριστός είναι ο κύριος της ιστορίας, που φυσικά δεν εγκαταλείπει ποτέ την Εκκλησία Του. Αυτό και μόνο γεμίζει τις ψυχές μας με ελπίδα και αισιοδοξία.

Σχεδόν όλη η ζωή μας και όλη η ποιμαντική διακονία μας κατέληξε να γίνεται από μακριά, ψηφιακά, μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή, χωρίς την αμεσότητα της διαπροσωπικής επικοινωνίας. Αλλά και πάλι δεν εγκαταλείψαμε την ευθύνη μας, αγωνισθήκαμε να υπηρετήσουμε τον Θεό και τον άνθρωπο της εποχής μας με όσα μέσα και δυνατότητες είχαμε στη διάθεσή μας. Ο λαός παρέμεινε κοντά στην Εκκλησία, εκτίμησε τη σοβαρότητα με την οποία η συντριπτική πλειονοψηφία των Κληρικών μας αντιμετώπισε τη φοβερή καταιγίδα. Κάποιοι αγανάκτησαν, θύμωσαν, σκανδαλίσθηκαν· είναι όλοι παιδιά μας, τούς περιμένουμε με λαχτάρα, να τούς ακούσουμε και με ενότητα να προχωρήσουμε.

Και τώρα βλέπουμε τις νέες προοπτικές, με έντονο ενδιαφέρον και προβληματισμό μεγάλο για το σήμερα και το αύριο της ποιμαντικής διακονίας μας, ιδιαίτερα προς τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειες. Δεν αδιαφορούμε για τα προβλήματα, δεν παραβλέπουμε τις αδυναμίες, δεν εφησυχάζουμε. Παίρνουμε θάρρος από τη συμμετοχή των χριστιανών μας και καλούμαστε να εντροχιάσουμε και πάλι τις ζωντανές ενοριακές μας κοινότητες  να λειτουργήσουν, όπως πάντα, ως μεγάλες οικογένειες.

Γι’ αυτό και με ιδιαίτερη χαρά ευλογώ και παρακολουθώ τη σύγκληση του διαδικτυακού μας Συνεδρίου για την «Ποιμαντική της νεότητας και της οικογένειας μετά την πανδημία», το οποίο οργανώνει το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.

Οι νέοι άνθρωποι βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν  εξαιρετικά πρωτόγνωρες καταστάσεις στον ψυχικό βίο τους, οι ενδο-οικογενειακές σχέσεις δοκιμάσθηκαν πολύ και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς δεν άντεξαν. Τούς στηρίξαμε και τούς στηρίζουμε. Με αίσθημα ευθύνης και με σκληρή δουλειά, οφείλουμε να απλώσουμε τους οραματισμούς μας, να σχεδιάσουμε καινοτόμα προγράμματα, να βοηθήσουμε παιδιά, εφήβους, φοιτητές και γονείς.

Το έργο δεν είναι εύκολο. Αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για απαισιοδοξία ούτε για ολιγωρία. Στηριζόμαστε στην ευαισθησία, τις γνώσεις, τη διάθεση, την εμπειρία, τον ιεραποστολικό πόθο τόσο των Κληρικών μας όσο και των λαϊκών συνεργατών μας, των εθελοντών. Όλους σάς ευχαριστούμε για τη μέχρι σήμερα πολύπλευρη στήριξη σας και σάς καλούμε να συνεχίσουμε το ωραίο αυτό έργο.

Ευχή και προσδοκία μου η Συνεδριακή μας συνάντηση να αποδώσει καρπούς, να φέρει πρακτικά και ουσιαστικά αποτελέσματα, να είμαστε σε θέση άμεσα να τα εφαρμόσουμε για την ευχερέστερη διακονία της Εκκλησίας μας στον ευαίσθητο ποιμαντικό χώρο της νεότητας και της οικογένειας.

Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τα πορίσματα των συζητήσεών σας. Σάς εύχομαι καλή επιτυχία και τη χάρη του Θεού στις προσπάθειες όλων σας.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄