Σεμινάριο επιμόρφωσης Στελεχών Κατασκήνωσης

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ λειτουργία της Κατασκήνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας  -διά των τιμίων ευχών και της εμπνευσμένης πνευματικής καθοδηγήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου- τα τελευταία δύο χρόνια (καλοκαίρι 2013 –καλοκαίρι 2014)  κατέδειξε τη μεγάλη αλήθεια ότι τα οφέλη από την εκκλησιαστική Κατασκήνωση είναι πολλά και ουσιαστικά. Η πνευματική προσφορά της στα παιδιά μας είναι πολύ σημαντική για τη ζωή τους, αλλά και για τη μετέπειτα πορεία τους, αφού τα εφόδια που παίρνουν, η κοινωνικοποίηση, η ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών, οι αλησμόνητες στιγμές που ζουν και η συμμετοχή τους στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μένουν ανεξίτηλες στην καρδιά τους. Έχει ειπωθεί -και σωστά κατά τη γνώμη μας- ότι τα οφέλη που λαμβάνουν τα παιδιά στην Κατασκήνωση είναι συνήθως πολύ περισσότερα από τα οφέλη που λαμβάνουν τα παιδιά σε όλη την κατηχητική χρονιά! Και τούτο διότι η κατασκήνωση δίνει τη δυνατότητα να βιωθούν εμπειρικά οι αλήθειες της χριστιανικής πίστεως, ενώ παράλληλα τα παιδιά προετοιμάζονται και ασκούνται για να ενταχθούν στην κοινωνία, χωρίς να θεωρούν περιττή την πνευματική τους καλλιέργεια.

Σε όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους, που λειτούργησαν μέχρι σήμερα, καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε το ημερήσιο πρόγραμμα όχι μόνο να βοηθήσει ουσιαστικά στην καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των διακοπών, αλλά και να συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός υπεύθυνου προσωπικού προγράμματος για όλο τον χρόνο. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, λατρευτικές ευκαιρίες, επαφή με το ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως, γνωριμία των παιδιών με τις αλήθειες της πίστης μας, πολιτιστικά δρώμενα, αθλητικές δραστηριότητες, διατροφολόγιο κατάλληλο για τις ηλικίες των παιδιών, πολλαπλές ευκαιρίες στα παιδιά για κοινωνικοποίηση, δημιουργία, διάλογο, ανάπτυξη της προσωπικότητας, δημιουργία άρρηκτων δεσμών φιλίας μεταξύ των παιδιών αλλά και των Στελεχών. Η Κατασκήνωση επιπλέον συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επίτευξη της ενότητας στον εκκλησιαστικό χώρο, και μάλιστα στον αχανή γεωγραφικά χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους φρονούμε ότι πρέπει να επιμείνουμε στο έργο αυτό. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τις κατασκηνώσεις περιόδους του 2015!

DSCN0122Στο σημείο αυτό θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι στην Κατασκήνωσή μας προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ως Στελέχη  νέοι και νέες, φοιτητές και νέοι επιστήμονες, που με διάθεση ψυχής και αυταπάρνηση διακονούν το πολύ σπουδαίο αυτό έργο. Πολλά από τα Στελέχη της Κατασκήνωσης είναι Κατηχητές/Κατηχήτριες στις ενορίες μας. Είναι όμως απαραίτητη και επιτακτική η ανάγκη σοβαρής επιμόρφωσής των.  Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και για την καλύτερη προετοιμασία όλων των Στελεχών της επικείμενης Κατασκηνωτικής περιόδου 2015, το Γραφείο Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει Σεμινάριο Επιμόρφωσης με θέματα παιδαγωγικά, θεολογικά, ψυχολογίας της παιδικής και εφηβικής ηλικίας κ.ά. Κάτωθι επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου, το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν Στελέχη που έχουν ήδη συμμετάσχει σε κατασκηνωτικές περιόδους, αλλά και όσοι επιθυμούν για πρώτη φορά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο έργο αυτό.Επιδίωξη και ευχή μας είναι, όλα τα Στελέχη της Κατασκήνωσης να έχουν υποχρεωτικά παρακολουθήσει το Σεμινάριο αυτό.

 

Σεμινάριο Στελεχών Κατασκήνωσης
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α      Σ Υ Ν Α Ν Τ Η Σ Ε Ω Ν

1. Δευτέρα 9/2/2015
Σκοποί και στόχοι της εκκλησιαστικής κατασκήνωσης
Η καθοριστική συμβολή του Ομαδάρχη
π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης

2. Δευτέρα 16/2/2015
Χαρακτηριστικά της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας
κα Μαρία Ξηρουχάκη
Οι γονείς των παιδιών και η προσέγγισή τους
π. Αντώνιος Καλλιγέρης

3. Δευτέρα 2/3/2015
Η επικοινωνία και η συνεργασία των Στελεχών στην εκκλησιαστική κατασκήνωση
π. Χρύσανθος Παπαποστόλου

4. Δευτέρα 9/3/2015
Διαχείριση κρίσεων Α΄
π. Σπυρίδων Τσιμούρης

5. Δευτέρα 16/3/2015
Διαχείριση κρίσεων Β΄
κ. Παναγιώτης Φραγκάκος

6. Δευτέρα 23/3/2015
Η σπουδαιότητα της ώρας του αγιογραφικού
κ. Γεώργιος Μπουκουβάλας
Παιδικό – εφηβικό βιβλίο, Φιλαναγνωσία
κα Λεμονιά Μαντούβαλου

7. Δευτέρα 30/3/2015
Προτάσεις ψυχαγωγίας στην εκκλησιαστική κατασκήνωση
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια
κ. Άγγελος Γκούνης

8. Δευτέρα 20/4/2015
Πρώτες βοήθειες και ζητήματα καθαριότητος και υγιεινής
κ. Ευάγγελος Ηλιόπουλος

9. Δευτέρα 27/4/2015
Χειροτεχνίες, καλλιτεχνική αγωγή – Βασικές αρχές θεατρικής αγωγής
κα Ιωάννα Βγόντζα

10. Δευτέρα 4/5/2015
Περιβαλλοντική αγωγή
π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης
Αποτίμηση προγράμματος
π. Συμεών Βενετσιάνος
IMG_4977

Γενικές Πληροφορίες:

Τόπος: Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού που βρίσκεται κοντά στο Σταθμό “Χολαργός” του Μετρό.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: Νέοι και νέες, κατά προτίμηση γεννηθέντες-είσες μετά το έτος 1987.

Ώρα συναντήσεων:
17.00 Εσπερινός στον Ι.Ναό Φανερωμένης (προαιρετικά)
17.30 – 20.30 Διεξαγωγή Σεμιναρίου

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα:
-Εισήγηση επί του θέματος
-Συζήτηση σε ολομέλεια
-Βιωματικά εργαστήρια
-Επικοινωνία

Βεβαίωση Παρακολούθησης:
Στο τέλος του Σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι δύο απουσίες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή:  Μπορείτε να υποβάλλετε τις δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου, Πλατεία Κυνοσάργους, Τ.Κ. 117 43, Ν. Κόσμος), στον αρ. φαξ: 210 9244363 ή στο mail: [email protected] μέχρι την 2η Φεβρουαρίου 2015. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες: Στο τηλ.: 213 0184436 – 7 (κ. Γαβριήλ Κακάρογλου, κατά τις ώρες 08:30-14:00 καθημερινά), στο e-mail: [email protected] ή στην ιστοσελίδα www.neotita.gr.