Άγιος Νικόλαος Καλλιθέας: κατασκήνωση στην πόλη!

 

 

DSCN0052Από 30 Ιουνίου 2015 μέχρι 6 Ιουλίου 2015 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας πραγματοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 8 – 12 χρονών. Μια ολόκληρη εβδομάδα τα παιδιά βρίσκονταν στον Ιερό Ναό από τις 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Η μέρα τους ήταν γεμάτη παιχνίδια, κατασκευές, πρωταθλήματα, σκέτς, προσευχή και αγιογραφικά, γυμναστική, εκδρομές, κολύμπι, γέλιο και χαρά.
Μια πραγματική όαση μέσα στην πόλη. Ας φέρουμε τα παιδιά κοντά στον Χριστό.

30/6/2015: 1η ημέρα Κατασκήνωσης
«…κατασκήνωση στην πόλη για 5ο χρόνο»!
Με τη χάρη του Θεού, ξεκίνησαν και φέτος οι κατασκηνώσεις της ενορίας μας. Ανήμερα της εορτής των Αγίων Αποστόλων, οι 42 μικροί κατασκηνωτές μας εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, όπου και έγινε η έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 6 ομάδες, με ομαδάρχες κατηχήτριες του ναού μας. Η πρώτη τους δραστηριότητα: ένα «ταξίδι στο Αιγαίο», μια υπέροχη κατασκευή από πηλό, που μας ταξίδεψε νοερά στα πανέμορφα Ελληνικά νησιά μας!

Ακολουθώντας το ημερήσιο πρόγραμμα, τα παιδιά μας γυμνάζονται και τρώνε δεκατιανό και μεσημεριανό όλα μαζί στις αίθουσες του Ναού μας, με σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά, από τα χέρια των κυριών, που εθελοντικά βοηθούν στον τομέα της Νεότητας της Ενορίας μας.
Η μέρα έφτασε στο τέλος της με δημιουργίες μεγάλων ζωγράφων, τις οποίες τα παιδιά κλήθηκαν να αναπαράγουν!

 

[fancygallery id=”26″ album=”205″]

 

1η/7/2015: 2η ημέρα Κατασκήνωσης

Κατασκήνωση στην πόλη ημέρα δεύτερη, και σήμερα στο Αγιογραφικό μας ακούσαμε για τον Προφήτη Δανιήλ και το βίο του, και πώς αυτός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, πρότυπο θέλησης, πίστης και αφιέρωσης στο Θεό μέσω της προσευχής.
Μεγάλη η δύναμη της προσευχής, γι’ αυτό και η κάθε μέρα μας ξεκινά με την πρωινή προσευχή και το Αγιογραφικό!

Ακολούθως, βγάλαμε την καθιερωμένη φωτογραφία της Κατασκήνωσης, και αμέσως κατευθυνθήκαμε με πούλμαν στις Αχαρνές, όπου τα παιδιά έζησαν από κοντά για λίγες ώρες πώς είναι η καθημερινότητα ενός κτηνοτρόφου. Στο βιωματικό πάρκο έγιναν μικροί κτηνοτρόφοι, φορώντας τον ανάλογο εξοπλισμό.  Γνώρισαν νεογέννητο άλογο και τάισαν οικόσιτα ζώα (κατσικούλες, αγελάδα, πάπιες, κότες), καθώς επίσης και ελαφάκια, που βρίσκονται εκεί υπό τη φροντίδα του πάρκου. Εν συνεχεία, τα παιδιά δοκίμασαν προϊόντα που παράγονται από τα ζώα, έκαναν βόλτα με πόνυ, έπαιξαν σε φουσκωτά παιχνίδια και τραμπολίνο και με τη βοήθεια εκπαιδευτή, έκαναν τοξοβολία.
Την υπόλοιπη μέρα αφιερώσαμε στο δέσιμο των ομάδων, στον Ύμνο της Κατασκήνωσης, στην προετοιμασία της εφημερίδας και στις πρόβες για τη γιορτή.

2/7/2015: 3η ημέρα Κατασκήνωσης
Οι δραστηριότητες της σημερινής 3ης ημέρας κατασκήνωσης πολλές!
Ξεκινώντας πάντα με την πρωινή προσευχή και το Αγιογραφικό, τη γυμναστική, με αγώνες τρεξίματος, και το δεκατιανό, τα παιδιά υποδέχτηκαν τους δημιουργούς μιας νέας κατασκευής.
Μια λευκή κορνίζα μετατράπηκε γρήγορα σε πολύχρωμη, καρό-πουά-ριγέ-εμπριμέ κορνίζα, με την τεχνική του decoupage. Η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών μεταμόρφωσε κάτι απλό σε κάτι όμορφο και εξεζητημένο, κάτι που τα ενθουσίασε! Έτσι το δώρο για τη μαμά που τα περίμενε στο σπίτι ήταν έτοιμο!
Ακολούθησε η πρώτη φάση των πρωταθλημάτων μεταξύ των ομάδων, στα ποδοσφαιρικά σουτ και στο air hockey, καθώς και συνάντηση των ομάδων για τν προετοιμασία των εφημερίδων τους και της παρουσίας τους στη γιορτή λήξης.
Νωρίς το απόγευμα, χειροκροτήσαμε τον αγαπημένο όλων των παιδιών «Καραγκιόζη», και τους υπόλοιπους της «παρέας» Μπαρμπα-Γιώργο, Βεζιροπούλα, Μορφονιό, Χατζηαβάτη, Σιορ Διονύσιο, Σολωμό, Βεληγκέκα, Κολλητήρι… Οι Καραγκιοζοπαίχτες ήταν εξαιρετικοί και κράτησαν τα παιδιά καθηλωμένα και γεμάτα περιέργεια να δουν τι κρύβεται πίσω από το πανί και τις σκιές, μετά το πέρας της παράστασης!

3/7/2015: 4η ημέρα Κατασκήνωσης
Η περηφάνια τους γνωστή!
Με βάδισμα καμαρωτό μας υποδέχτηκαν στον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο Αμαρουσίου δύο πανέμορφα άλογα! Όλα τα παιδιά ίππευσαν, έκαναν ασκήσεις και με τη βοήθεια εκπαιδευτή έκαναν και μία μικρή βόλτα με το άλογό τους να βηματίζει περήφανα και ρυθμικά! Με τα κατάλληλα καπέλα οι μικροί αναβάτες απόλαυσαν αυτή την εμπειρία, καθώς πολλοί από αυτούς δεν είχαν ξαναέρθει τόσο κοντά σε άλογο και δεν είχαν ιππεύσει ποτέ ξανά!
Επιστρέφοντας, τα παιδιά κάθησαν στο μεσημεριανό τραπέζι, όπου μετά το τέλος του γεύματος τραγούδησαν μαζί με το Αρχηγείο και τους ομαδάρχες τους, και έπαιξαν και τα καθιερωμένα παιχνίδια τραπεζαρίας, που πάντα τα διασκεδάζουν!
Κι επειδή μετά το φαγητό, πάντα ταιριάζει ένα… παραμύθι…  Κατευθυνθήκαμε στην υπόγεια αίθουσα, όπου μια παλιά μας γνώριμη η Παραμυθού, μας αφηγήθηκε ένα πολύ ωραίο παραμύθι!
Η μέρα έφτασε στο τέλος της με την απογευματινή γρανίτα, που δρόσισε παιδιά και μεγάλους!

4/7/2015: 5η ημέρα Κατασκήνωσης
Για δύο αδέρφια η σημερινή ιστορία του Αγιογραφικού, και για το πώς πρέπει, ως Χριστιανοί να μάθουμε να υποχωρούμε, να σεβόμαστε τον άλλον και να σκεφτόμαστε πριν από κάθε μας πράξη ή λόγο πώς σε κάθε άνθρωπο που πάμε να αδικήσουμε, βρίσκεται ο Χριστός. Γιατί όλοι μας έχουμε πλαστεί κατ’ εικόνα Θεού!
Η γυμναστική συμπεριέλαβε χορό σήμερα, κι έτσι τα παιδιά κατευθύνθηκαν στην αίθουσα για το δεκατιανό υπό τους ήχους μουσικής για limbo dance! Κι επειδή μετά από ένα γεύμα πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας οι σημερινοί μας επισκέπτες  έδειξαν στα παιδιά τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακού σαπουνιού από ελαιόλαδο.
Στο μεσημεριανό γεύμα σήμερα η τραπεζαρία είχε γιορτινή διάθεση, καθώς παρευρέθηκαν οι πατέρες του ναού μας, οι νεωκόροι και επίτροποι. Τραγούδια, γέλια, φωνές, δοκιμασίες και ο «Πόντικας», όπως μόνο ο π. Ηλίας μπορεί να τον τραγουδήσει, δεν έλειψε από τη μέρα αυτή, μιας και τα παιδιά το λατρεύουν!
Αποχαιρετώντας τους φιλοξενούμενούς μας, ήρθαμε σε επαφή με τα μέρη του Ναού, διαμέσου ιστορίας που μας ανέγνωσε η υπαρχηγός μας!

5/7/2015: 6η ημέρα Κατασκήνωσης
Κυριακή 5/7 οι κατασκηνωτές μας και το Επιτελείο εκκλησιαστήκαμε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού.
Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε σε αθλητικό κέντρο της Παλλήνης, όπου τα παιδιά απόλαυσαν το κολύμπι στην πισίνα! Βουτιές, γέλια, παιχνίδια, υπό την επίβλεψη έμπειρων ναυαγοσωστών, μέχρι το μεσημέρι, όπου και στρώθηκε εορταστικό τραπέζι με το καθιερωμένο σουβλάκι και σπιτική σπανακόπιτα.

6/7/2015: 7η ημέρα Κατασκήνωσης
Ημέρα Δευτέρα. Ημέρα φόρτου εργασίας, ημέρα γιορτής, ημέρα λήξης.
Υπό τους ήχους του Χόκυ Πόκυ εισήλθαν τα παιδιά στην τραπεζαρία για το τελευταίο για φέτος ομαδικό δεκατιανό. Οι κυρίες μας από νωρίς προετοίμαζαν το μεσημεριανό που θα έκλεινε την κατασκήνωσή μας.
Οι δραστηριότητες πολλές κ το πρόγραμμα βεβαρυμμένο. Προετοιμασία της γιορτής, με πρόβα στα τραγούδια, στις κραυγές των ομάδων και στον ύμνο της κατασκήνωσης.
Η σημερινή δραστηριότητα ήταν δημιουργία ψηφιδωτού. Ακολούθησε ο ημιτελικός και τελικός των πρωταθλημάτων και αμέσως μετά τα παιδιά έγραψαν αφιερώσεις στα τετράδιά τους, ως ενθύμιο αυτής της φετινής εμπειρίας!
Στο μεσημεριανό μας τραπέζι υποδεχτήκαμε τον προϊστάμενο του Ναού μας, π. Νικόλαο. Παρουσιάσαμε όλες οι ομάδες τις εφημερίδες που τα παιδιά ετοίμασαν συλλογικά και παίξαμε άλλο ένα παιχνίδι τραπεζαρίας.
Η μέρα έληξε με την παρουσία γονιών, συγγενών και φίλων στη γιορτή των παιδιών, με αρκετή συγκίνηση, τραγούδια, χαρά, φωτογραφίες, σκετς, πανηγυρισμούς νίκης για τις ομάδες κι ένα μεγάλο ευχαριστώ : για την ευλογία της συμμετοχής όλων μας στην < Κατασκήνωση στην πόλη> ,στο ναό του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας!
Με τη χάρη του Θεού, ας ευχηθούμε “και του χρόνου”!