Ο απόστολος Φίλιππος και ο Αιθίοπας

Μια μέρα παρουσιάστηκε στον απόστολο Φίλιππο άγγελος Κυρίου και του είπε:

– Σήκω! Πάρε τον δρόμο που βγαίνει από τα Ιεροσόλυμα και πάει κατά τον νότο. Αυτόν τον δρόμο που πάει προς την πόλη Γάζα. Είναι ο δρόμος που περνάει μέσα από την έρημο.

Ο Φίλιππος, χωρίς να ρωτήσει το γιατί πήρε τον ερημικό δρόμο προς τη Γάζα. Κι ενώ βάδιζε ο Φίλιππος να, και τον πλησιάζει σε λίγο μια άμαξα. Πάνω σ΄ αυτήν καθότανε ένας άρχοντας Αιθίοπας, ο διαχειριστής της περιουσίας της βασίλισσας των Αιθιόπων, της Κανδάκης.

Αυτός, όπως φαίνεται, είχε γνωρίσει τον αληθινό Θεό, ίσως από κάποιους Ισραηλίτες. Είχε πάει στα Ιεροσόλυμα, να προσκυνήσει και να προσευχηθεί στον Ναό και τώρα επέστρεφε με την πολυτελή άμαξά του στην πατρίδα του. Όμως, δεν έχανε και την ώρα του. Κρατούσε στα χέρια του ένα ιερό βιβλίο και διάβαζε φωναχτά. Τη στιγμή μάλιστα που η άμαξά του έφτασε κοντά στον Φίλιππο που πεζοπορούσε, ο Αιθίοπας άρχοντας διάβαζε κάτι από τον προφήτη Ησαΐα. Το Άγιο Πνεύμα είπε στον Φίλιππο:

– Πλησίασε κοντά στην άμαξα.

filipposΟ Φίλιππος πήγε κοντά και ακούγοντας τον Αιθίοπα να διαβάζει τις προφητείες του Ησαΐα του λέει:

– Ξέρεις, καταλαβαίνεις άραγε, τι σημαίνουν αυτά που διαβάζεις;

– Πώς να καταλάβω, αν δε βρεθεί κάποιος να μου τα εξηγήσει; Σε παρακαλώ, έλα, ανέβα εδώ δίπλα μου, στην άμαξα και πες μου για ποιον λέγονται αυτά που διαβάζω αυτή τη στιγμή; Για τον εαυτό του τα λέει ο προφήτης ή για κάποιον άλλον;

Ανέβηκε στην άμαξα ο Φίλιππος και κάθισε δίπλα στον Αιθίοπα άρχοντα. Ο Αιθίοπας διάβασε: «Οδηγήθηκε σαν πρόβατο προς το σφαγείο…». Πήρε αφορμή ο Φίλιππος, άνοιξε το στόμα του και του είπε:

– Δεν τα λέει για τον εαυτό του.

Κι αρχίζοντας απ΄ την αρχή, του μίλησε για τον Χριστό, για το έργο Του και για το κήρυγμά Του, για τη σταύρωση και την ανάσταση, για τη μέλλουσα ζωή των βαπτισμένων πιστών κοντά στον λυτρωτή Χριστό.

Καθώς η άμαξα προχωρούσε στον ερημικό δρόμο, να, και φτάνουνε σε μια πηγή.

Filippos_aithiopas_mesa

– Τι μ΄ εμποδίζει να βαπτιστώ; ρώτησε με λαχτάρα ο Αιθίοπας.

– Αν πιστεύεις, μπορείς να βαπτισθείς!

– Πιστεύω ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού! Να, νερό! Βάπτισέ με, λοιπόν!

Σταμάτησε η άμαξα, κατέβηκαν κι εκεί ο Φίλιππος βάπτισε τον Αιθίοπα.

Αμέσως μετά το Άγιο Πνεύμα άρπαξε τον Φίλιππο και τον πήγε, σε μια στιγμή, στην πόλη Άζωτο, ενώ ο βαπτισμένος πια Χριστιανός, ο Αιθίοπας, ο άρχοντας της Κανδάκης, συνέχισε το ταξίδι προς την πατρίδα του.

Σ.Γ.Α.

Baptisma_Aithiopas

footer eap

www.pemptousia.gr