5νθήμερη εκδρομή στην Αλβανία

5 ΗΜΕΡEΣ ΓΥΡΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
7-11 ΜΑΪΟΥ 2024

1η ΜΕΡΑ 7/5/2024 Τρίτη: ΑΘΗΝΑ ΒΟΥΘΡΩΤΟ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
Αναχωρούμε νωρίς το πρωί από την Αθήνα και κατευθυνόμαστε προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Αφού περάσουμε τις τελωνειακές διαδικασίες αναχωρούμε για την περιοχή των Αγίων Σαράντα, όπου βρίσκεται ο καλύτερος αρχαιολογικός χώρος της Αλβανίας: το Βουθρωτό. Η μυθολογία λέει πως ίδρυσε την πόλη ο γιός του Πριάμου μετά την άλωση της Τροίας. Είναι μια αρχαία πόλη μέσα σε έναν φυσικό παράδεισο. Υπάρχει ένας πραγματικός θησαυρός: ένα Βαπτιστήριο, μια Βασιλική, δημόσια λουτρά, γυμναστήριο, πύλες, τείχη κάστρων, ναός αφιερωμένος στη Αθηνά/Μινέρβα, καθώς και σημαντικός αριθμός οικιών, αντικειμένων και αγαλμάτων που μαρτυρούν μια μακραίωνη ιστορία της περιοχής. Αφού ξεναγηθούμε και πάρουμε μοναδικές φωτογραφίες, συνεχίζουμε περνώντας από τους Αγίους Σαράντα, για τους Βουλιαράτες που βρίσκεται το Ελληνικό Στρατιωτικό νεκροταφείο. Θα τελέσουμε Τρισάγιο και θα αποδώσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες και συνεχίζουμε για μία πόλη κτισμένη επάνω σε οκτώ λοφάκια, σμιλεμένη εξολοκλήρου από πέτρα κι ένα κάστρο βγαλμένο από παιδικό παραμύθι να την στεφανώνει. Ονομάζεται Αργυρόκαστρο. Θα μάθουμε την ιστορία του, πώς πήρε το όνομά του, θα επισκεφθούμε το μεγάλο κάστρο, την εκκλησία του Σωτήρος που λειτουργεί κάθε Κυριακή και φυσικά θα κάνουμε τη βόλτα μας στα δαιδαλώδη σοκάκια με τα πολλά μαγαζιά. Αργότερα τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ 8/5/2024 Τετάρτη: ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΦΙΕΡΙ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ ΜΠΕΡΑΤΙ ΤΙΡΑΝΑ
Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το Τεπελένι. Θα κάνουμε μία πολύ σύντομη στάση στο Τεπελένι, να δούμε το Κάστρο και συγκεκριμένα την είσοδό του με την στήλη,που αναφέρεται στην επίσκεψη του Λόρδου Βύρωνα. Συνεχίζουμε βόρεια προς το Φιέρι και συγκεκριμένα το χωριό Κολικόντασι, όπου εδώ βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά. Το μοναστήρι το έκτισε ο Αλή Πασάς 32 χρόνια μετά τον απαγχονισμό του Αγίου, ο οποίος έτρεφε μεγάλο σεβασμό προς το πρόσωπό του για τις προφητείες που του είχε πει (θα μιλήσουμε για όλα αυτά). Θα προσκυνήσουμε τον τάφο του Αγίου, θα μάθουμε με ποιο θαύμα σώθηκε το μοναστήρι την εποχή που ο Χότζας είχε κηρύξει την αθεΐα στη γειτονική χώρα. Αναχωρούμε για την πόλη Μουσείο της Αλβανίας που προστατεύεται από την UNESCO, το Μπεράτι. Η πόλη των χιλίων παραθύρων όπως λέγεται, και θα δούμε μόνοι μας από κοντά το γιατί, είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Οσούν. Οι κάτοικοι του επιβλητικού φρουρίου κάποτε ήταν όλοι Έλληνες. Από τις 20 εκκλησίες που υπήρχαν σήμερα σώζονται ελάχιστες όπως η Βλαχέρνα (13ος αι.), Αγ. Τριάδα (14ος αι.), Αγ. Μιχαήλ (13ος αι.) και η Εκκλησία του Αγ. Νικολάου που είναι σήμερα Μουσείο και διαθέτει ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο Τέμπλο με τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Επίσης, σώζονται εξαιρετικά δείγματα θρησκευτικής αργυροχοΐας, καθώς και έργα του μεγάλου αγιογράφου Ονούφρι. Συνεχίζουμε για τα Τίρανα. Ελεύθερος χρόνος. Δείπνο διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ 9/5/2024 Πέμπτη: ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΙΡΑΝΑ ΚΡΟΥΓΙΑ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΤΙΡΑΝΑ
Μετά το πρωινό μας θα γνωρίσουμε τα Τίρανα. Πρώτα από όλα θα επισκεφθούμε και θα προσκυνήσουμε τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, που κατάφερε να κτίσει μετά από πολλούς αγώνες με τις Αλβανικές αρχές, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Θα κάνουμε μία βόλτα με το πούλμαν να γνωρίσουμε την ιταλική συνοικία, κάποια κυβερνητικά κτήρια, την πλατεία Σκεντέρμπεη με το άγαλμα του να δεσπόζει στο κέντρο της έφιππος, τον Πύργο του ρολογιού, την πλατεία της μητέρας Τερέζας, την πρωθυπουργική κατοικία κλπ. Το πούλμαν θα μας αφήσει στο Κέντρο, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο και όποιος θέλει μπορεί να επισκεφτεί κάποιο από τα Μουσεία, όπως το Ιστορικό ή το Αρχαιολογικό και τον πανέμορφο πεζόδρομο με τα ωραία καφέ και τα πολλά μαγαζιά. Μετά από δύο ώρες θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν για την Ιστορική πόλη της Κρούγια. H ιστορία της Κρούγια συνδέεται στενά με τον Εθνικό Ήρωα Σκεντέρμπεη (Γεώργιο Καστριώτη), ο οποίος για 25 ολόκληρα χρόνια προστάτεψε την ελευθερία και τον Χριστιανισμό της πόλης από την οθωμανική αυτοκρατορία. Σύμβολο της πόλης είναι το πανέμορφο κάστρο της με το Μουσείο Σκεντέρμπεη και μία καταπληκτική θέα στον κάμπο και την Αδριατική. Επίσης στην παλιά πόλη υπάρχει το παραδοσιακό παζάρι με τα τοπικά και τα Ανατολίτικα προϊόντα. Αξίζει να ερευνήσετε την παλιά αγορά με τα χειροποίητα και τις αντίκες της Κρούγιας. Πάντα κάποια ευκαιρία σας περιμένει. Αφού πιούμε και ένα ελληνικό καφεδάκι (εδώ θα το ζητήσετε τούρκικο), θα αναχωρήσουμε. Ο επόμενος σταθμός μας είναι το γνωστό μας Δυρράχιο. Θα κάνουμε μία βόλτα στο Δυρράχιο να γνωρίσουμε τον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Παύλου, τη Ρωμαϊκή αγορά και το Αμφιθέατρο της Επιδάμνου (ήταν το πρώτο Ελληνικό όνομα της πόλης). Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το ξενοδοχείο μας στα Τίρανα. Εδώ τώρα μπορεί ο καθένας μας με την παρέα του να βγει να γνωρίσει την πόλη και με τα δικά του μάτια. Δείπνο διανυκτέρευση.

4η ΜΕΡΑ: ΤΙΡΑΝΑ ΕΛΜΠΑΣΑΝ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ ΝΤΡΙΛΟΝ ΚΟΡΥΤΣΑ
Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε προς το Ελμπασάν. Εδώ δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο να δούμε παρά μόνο αν είναι ανοιχτή η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου να προσκυνήσουμε. Από εδώ και κάτω όμως ξεκινά μία μοναδικά διαδρομή μέχρι τη λίμνη Οχρίδα που θα μας μείνει αξέχαστη. Θα έχουμε δίπλα μας πάντα τον ποταμό Δρίνο. Όταν φτάσουμε στο Πόγραδετς θα γνωρίσουμε την λίμνη Οχρίδα, από την αλβανική πλευρά της και θα μας μαγέψει. Θα προχωρήσουμε στη λίμνη και θα γνωρίσουμε το Ντρίλον. Εδώ πρόκειται για έναν «παράδεισο» με ένα φανταστικό ποτάμι που χύνεται στην Οχρίδα. Με το προηγούμενο καθεστώς ο Χότζα είχε αυτό το μέρος για να κάνει διακοπές αυτός και οι αξιωματικοί του. Για τους κοινούς θνητούς υπήρχε απαγορευτικό! Σήμερα το οίκημα που έμενε ο Χότζα έχει γίνει ξενοδοχείο και παραμένει με τα ίδια έπιπλα της εποχής. Από εδώ και κάτω θα αρχίσουμε να βλέπουμε και κάποια από τα χιλιάδες πολυβολεία που είχε φυτέψει ο Χότζα για να ‘’προστατέψει‘’ την Αλβανία από τους κακούς γείτονες. Θα έχουμε χρόνο για φαγητό στα όμορφα και οικονομικά ταβερνάκια της λίμνης και αργότερα θα αναχωρήσουμε για την Κορυτσά. Στην Κορυτσά θα επισκεφτούμε την εντυπωσιακή εκκλησία στην κεντρική πλατεία που έκτισε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Φυσικά και θα επισκεφτούμε το νέο Βυζαντινό Μουσείο Κορυτσάς που εκτός των άλλων φιλοξενεί περίπου 8.000 Βυζαντινές εικόνες με μεγάλη αξία. Το νέο μουσείο έγινε με την συνεισφορά του Ελληνικού κράτους. Ελεύθερος χρόνος. Δείπνο διανυκτέρευση.

5η ΜΕΡΑ: ΚΟΡΥΤΣΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΘΗΝΑ
Μετά το πρωινό μας (νωρίς) αναχωρούμε προς τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής. Αφού τελειώσουμε με τα διαδικαστικά και περάσουμε στην Ελλάδα η πρώτη μας στάση θα είναι στην Καστοριά. Θα επισκεφτούμε το παραλίμνιο μοναστήρι της Μαυριώτισσας που είναι σε καταπληκτική τοποθεσία, θα έχουμε χρόνο για ένα καφεδάκι και θα αναχωρήσουμε αμέσως για την Αθήνα με τις κατάλληλες στάσεις καθ΄οδόν.

ΣΗΜ.: Στην εκδρομή μας θα προβλεφθεί τέλεση Θείας Λειτουργίας κατόπιν συνεννόησής μας με την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας

Πληροφορίες στο 2130184438 (κα Μαρία Φούρλα)
Η εκδρομή διοργανώνεται σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο KALIDONI TRAVEL.