1η Συνάντηση Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Στελεχών Κατασκήνωσης 2016

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β΄, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης στελεχών Κατασκήνωσης, που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το Σεμινάριο φιλοξενείται στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης κάθε Δευτέρα 18.00-20.30.

Σεμινάριο Επιμόρφωσης Στελεχών Κατασκήνωσης 2016
Σεμινάριο Επιμόρφωσης Στελεχών Κατασκήνωσης 2016

Μετά την τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού επί τη ενάρξει του Σεμιναρίου από τον Πρεσβ. Αντώνιο Μπεζαϊτη (υπεύθυνο Κατασκηνώσεων Γραφείου Νεότητος Ι.Α.Α.) και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάξιμο Μητράρα (Προϊστάμενο και Ιερέα Νεότητος Ι.Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης), παρουσία και του Πρεσβ. Δημητρίου Παλιούρα (αρχηγού κατασκηνωτικής περιόδου Αγοριών Γυμνασίου- Λυκείου), του Πρεσβ. Ζήση Κτενίδη και του Πρεσβ. Αντωνίου Φράγκου, ακολούθησε το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων και η παρουσίαση της στοχοθεσίας του Σεμιναρίου.

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε η κ. Μαρία Ξηρουχάκη- Ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτης του Ιδρύματος ΔΙΑΚΟΝΙΑ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών- με θέμα: «Διαχείριση Κρίσεων…(Βωμολοχία, απειθαρχία, δύσκολες συμπεριφορές, προσαρμοστικότητα στην κατασκήνωση)».

Η κ. Ξηρουχάκη τόνισε τη σημασία της δυναμικής της ομάδας, τη δύναμη δηλαδή της αλληλεπίδρασης, που δημιουργείται από τη συνεργασία των μελών της. Το κάθε μέλος της ομάδας επηρεάζει και επηρεάζεται από τα άλλα, βοηθάει και βοηθιέται, συμπληρώνει και συμπληρώνεται.. Σημαντική είναι η έννοια της συνεργασίας καθώς και ο καθορισμός των ρόλων και των κανόνων που θα διέπουν τη λειτουργία της ομάδας. Συγκεκριμένα στο πρώτο στάδιο της λειτουργίας της ομάδας βασικοί στόχοι είναι:

 • να γνωριστούν τα μέλη μεταξύ τους,
 • να διευκρινιστούν οι ανάγκες και οι προσδοκίες των συμμετεχόντων,
 • να αποσαφηνιστούν οι στόχοι και τα όρια της ομάδας,
 • να καθοριστούν οι βασικοί κανόνες λειτουργίας της ομάδας.

Για να επιτευχθούν επιτυχώς οι παραπάνω στόχοι καίριος είναι ο ρόλος του συντονιστή, του οποίου κύριο μέλημα είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού για την ομαδική εμπειρία και να «εκπαιδεύσει» τους συμμετέχοντες στο να είναι μέλη της ομάδας.

Ο Ομαδάρχης είναι αυτός που στο πλαίσιο της Κατασκηνωτικής ομάδας καλείται να έχει το ρόλο του συντονιστή. Ο ρόλος του αφορά στην οργάνωση της ομάδας με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργεί αποδοτικά. Για να ανταπεξέλθει στο ρόλο του ως συντονιστής, ο Ομαδάρχης χρειάζεται:

 • να αναγνωρίζει την αξία της ατομικότητας, της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας των παιδιών,
 • να αποδέχεται το παιδί συνολικά, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι μαζί του,
 • να αναγνωρίζει τα θετικά του στοιχεία,
 • να αναγνωρίζει και να ενισχύει τη δυνατότητα του παιδιού για αυτορρύθμιση και αυτοδιάθεση,
 • να ακούει με προσοχή και ενδιαφέρον αυτά που εκφράζει ο καθένας.

Στη συνέχεια η κ. Ξηρουχάκη εστίασε το ενδιαφέρον της εισηγήσεώς της στις γενικές τεχνικές αντιμετώπισης χαρακτηριστικών παιδιών με «προβληματική» συμπεριφορά στην ομάδα. Αφού χώρισε τους συμμετέχοντες σε υποομάδες τούς κατηύθυνε, ώστε να συνεργαστούν και να εξάγουν τα συμπεράσματά τους για τον τρόπο επιτυχούς αντιμετώπισης κάποιων προβληματικών εκφράσεων συμπεριφοράς. Αυτές οι γενικές τεχνικές αντιμετώπισης μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

 • Τεχνική της αγνόησης της αρνητικής συμπεριφοράς/ Ο χρυσός κανόνας της εκμάθησης λέει πως ενθαρρύνουμε τις θετικές και αποδεκτές συμπεριφορές και δείχνουμε αδιαφορία στις αρνητικές.
 • Τεχνική της ενίσχυσης της συμπεριφοράς μέσω της ενθάρρυνσης.
 • Τεχνικές συμπεριφοριστικού τύπου (φυσικών και λογικών συνεπειών).
 • Τεχνική της ακρόασης και της συζήτησης.

Τέλος, αφού παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες τα πορίσματα της ομαδικής τους εργασίας στην ολομέλεια, ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, όπου προτάθηκαν κάποιες παιδαγωγικές δεξιότητες και πρακτικές.

Την προσεχή Δευτέρα 7 Μαρτίου θα ακολουθήσει συν Θεώ η εισήγηση του Αρχιμ. π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη, Διευθυντή του Κέντρου Νεότητος της  Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης με θέμα: «Το Αλφαβητάρι της Κατασκήνωσης…όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις».

[fancygallery id=”46″ album=”280″]