“Το Μυστήριο της Βάπτισης” στο φετεινό Συνέδριο Κατηχητών

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου η Συνάντηση Επιμόρφωσης Κατηχητών και Στελεχών Νεότητας με κεντρικό θέμα: «Μιλώντας για τη Βάπτιση και  τις νέες διδακτικές μεθόδους στην προσέγγιση και διδασκαλία του εισαγωγικού Μυστηρίου της Εκκλησίας μας», με αφορμή το νέο βιβλίο που κυκλοφορήθηκε από το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., «ΖΩΗ ΣΤΟ ΦΩΣ – Το Μυστήριο της Βάπτισης».

Η εσπερίδα διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε έμμεση συνεργασία με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμμετείχαν συνολικά 100 Κατηχητές-τριες από τις ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Α΄ & Β΄ έτους του Φροντιστηρίου Υποψηφίων Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας.

Μετά την τέλεση του Εσπερινού προς τιμή του Πολιούχου της πόλης των Αθηνών, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, οι Κατηχητές μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου όπου παρέλαβαν τους φακέλους τους. Η έναρξη της Εσπερίδας ανακοινώθηκε από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βενετσιάνο, ο οποίος αναφέρθηκε στη στοχοθεσία του Συνεδρίου. Η μεγάλη χαρά και έκπληξη όλων εκφράστηκε με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου Β΄ συνοδεία του Πρωτοσυγκέλλου της καθ΄ ημάς Ι. Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη!

Την πρώτη εισήγηση πραγματοποίησε ο κ. Γεώργιος Φίλιας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τον σπουδαίο ρόλο του Αναδόχου και τη σταυροαναστάσιμη θεώρηση του Ιερού Μυστηρίου. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο η Πρεσβυτέρα Κυριακή Τριανταφυλλίδου – Μπαθρέλλου, Εκπαιδευτικός – Θεολόγος, η οποία παρουσίασε σύγχρονους και πρωτότυπους διδακτικούς τρόπους, ώστε τα παιδιά της Κατηχητικής ομάδας να κατανοήσουν και να προσεγγίσουν τη σημασία της Βάπτισης! Ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Την Συνάντηση επιλόγησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη του επανευαγγελισμού σε μία νέα κοινωνία συγκρητισμού, ευχαριστώντας τους ομιλητές για τις καίριες τοποθετήσεις τους και τους Κατηχητές για το αμείωτο ενδιαφέρον τους να επιμορφώνονται και να αφουγκράζονται τις ανάγκες των παιδιών! Παράλληλα, τους προσκάλεσε να γίνονται όλο και καλύτεροι στο Θεάρεστο έργο της Κατήχησης, να αγαπάνε αυτή τη διακονία που τους ανέθεσε η Μητέρα Εκκλησία, την πνευματική προσφορά στους ελάχιστους αδελφούς μας και την παιδαγωγίαν εις Χριστόν!

Στις εργασίες του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Συντονιστής Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» -Εκπαιδευτικός, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της ΚΑ΄ Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Βαρδαξής καθώς και ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Απόστολος Νικολαϊδης.

Στο πέρας της Συνάντησης, οι Κατηχητές έλαβαν τη Βεβαίωση παρακολούθησης καθώς και ένα αναμνηστικό από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας, με την ευλογία του Θεοφιλ. Επισκόπου Φαναρίου, κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τις θερμότερες ευχαριστίες μας στον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Λάμπρου και στον Ιερέα Νεότητος, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Αυθίνο για την αβραμιαία φιλοξενία τους και τη θαλπωρή της ενοριακής εστίας! Ευχαριστούμε και όλους τους εθελοντές – ντριες, που στάθηκαν αρωγοί στην επιτυχία του Συνεδρίου!