Σεμινάριο για γονείς στον Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Βριλησσίων

Τo Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα πλαίσια των δράσεων για την οικογένεια οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς που έχουν ως στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την καλλιέργεια προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, την προώθηση υγιών στάσεων και τρόπων ζωής και τη στήριξη των γονέων στο δύσκολο ρόλο τους. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των γονέων δεδομένου ότι οι γονείς είναι οι πρωταγωνιστές στη διαδικασία διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης των παιδιών. Η αναγκαιότητα εκπαίδευσης και στήριξης των γονέων στο δύσκολο ρόλο που έχουν αναλάβει προκύπτει και από τα εξής:
 Η οικογένεια μπροστά στις νέες προκλήσεις (οικονομική και ηθική κρίση, νέες μορφές οικογένειας, τεχνολογικές εξελίξεις και τεχνολογικό χάσμα) χρειάζεται στήριξη
 Οι γονείς δεν εκπαιδεύονται για τον σημαντικότερο και δυσκολότερο ρόλο της ζωής τους: το γονεϊκό
 Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει στερήσει από τους ανθρώπους μια βασικότατη ανάγκη: αυτή της επικοινωνίας
 Οι σχέσεις των μελών της οικογένειας έχουν τέτοια δυναμική ώστε να συντελούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών
 Η μορφοποιός δύναμη της οικογένειας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών προκύπτει και από το γεγονός ότι τα άτομα μένουν υπό την άμεση και σχεδόν αποκλειστική επίδραση της οικογένειας για μακρό χρονικό διάστημα Το σεμινάριο το οποίο εφαρμόζεται έχει θέμα «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» και απευθύνεται σε γονείς με παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.
Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο όπου απαιτείται η ενεργητική συμμετοχή των μελών.

Θεματικοί άξονες του σεμιναρίου:
Γνωριμία της ομάδας – Οι ανάγκες των παιδιών
Η οριοθέτηση των παιδιών: θέτοντας και διατηρώντας τα όρια
«Θετική διατύπωση» και «Ενθάρρυνση»
Η σημασία της επικοινωνίας στην οικογένεια
Η σημασία της έκφρασης συναισθημάτων για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού
Κακοποίηση του παιδιού – Σχολικός εκφοβισμός
Η έννοια της μοναδικότητας στην οικογένεια – Οι δυσλειτουργικοί ρόλοι των παιδιών
Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού
Εφηβεία
Εξαρτήσεις – Το ψυχολογικό υπόβαθρο των εξαρτήσεων
Ζευγάρι: ένας δυναμικός δεσμός
Ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και κλείσιμο της ομάδας

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Βριλησσίων. Αποτελείται από 12 δίωρες συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται στον Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων Βριλησσίων (Ροδόπης 20α, Βριλήσσια), κάθε Δευτέρα και ώρα 18:00 – 20:00.
Ημερομηνία έναρξης του σεμιναρίου: Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, γι’αυτό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
Όσοι επιθυμείτε να δηλώσετε συμμετοχή αλλά και για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλούμε ν’ απευθύνεστε στον υπεύθυνο ιερέα π. Ιωάννη Τσαπαρίκο (2106132281) καθώς και στην υπεύθυνη του σεμιναρίου κα. Μαρία Ξηρουχάκη (Τηλ: 2130.184.419 και στο e-mail: [email protected]).