Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν – Ορθόδοξη εσχατολογία και σωτηριολογία

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δέκατη συνάντηση του Β΄ Επιμορφωτικού Κύκλου Κατήχησης, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Φιλόθεος Νικολάκης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Κυψέλης ομίλησε με θέμα: «Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν – Ορθόδοξη εσχατολογία και σωτηριολογία».

Ο ομιλητής ξεκίνησε την εισήγησή του με το ζήτημα της επιλογής – πτώσεως των Πρωτοπλάστων, η οποία επέφερε την αφαίρεση της αθανασίας και τον ψυχικό θάνατο. Επίσης αναφέρθηκε στην έννοια του αυτεξουσίου, ως του ουσιαστικού πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης και ιδιαίτερα πάνω στη βάση της επιλογής ή μη του αγαθού της σωτηρίας. Αυτό το αγαθό αποτελεί τη διόρθωση και τη θεραπεία της φύσης του ανθρώπου, ώστε να γίνει ο ίδιος θεός κατά χάρη, να μετάσχει στη θεία δόξα.

Οι ψυχές των φίλων του Θεού απαλύνονται μέσα στο φως της θείας δόξας, του ηλίου της δικαιοσύνης, όπως το κερί στις αχτίδες του κτιστού ηλίου. Οι κολασμένοι αδυνατούν να δουν τον Θεό, και επομένως στερούνται την «ακόρεστη θέα». Ο Θεός κανέναν δεν κολάζει· η κόλαση είναι «αμεθεξία» του Θεού και η «μάστιγα της αγάπης Του» κατά τον Άγιο Ισαάκ τον Σύρο, ενώ η μετοχή αυτού είναι η τρυφή της παραδείσιας ζωής.

Ο π. Φιλόθεος τόνισε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος από το να δούμε την Ημέρα της Κρίσεως το ιλαρόν πρόσωπο του Ιησού να αποστρέφει το βλέμμα Του από το πρόσωπό μας.

Στο δεύτερο μέρος της συναντήσεως ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την πολύτιμη ευκαιρία να λάβουν απαντήσεις σε αρκετές δογματικές τους απορίες σχετικά την μετά θάνατον ζωή, την σαββατική κατάσταση, την ωφέλεια από την τέλεση των Μνημοσύνων ως προσαύξησης της φιλαδελφίας, τη Δευτέρα Παρουσία, το θεολογούμενο ζήτημα περί αποκαταστάσεως των πάντων, τη σημασία της μετάνοιας και της συγχωρήσεως των αμαρτιών , του ατρέπτου μετά θάνατον κ.ά.

Την προσεχή Δευτέρα 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνάντηση, όπου οι Κατηχητές-τριες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις σεμιναριακές τους εργασίες στην ολομέλεια.