Ποιμαντική της νεότητας και της οικογένειας σε μια κοινωνία που αλλάζει

Ιερείς νεότητος, Κατηχητές και Κατηχήτριες αλλά και υπόλοιποι Συνεργάτες στην ποιμαντική της νεότητος από την 7 η και την 8 η  Αρχιερατική Περιφέρεια της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών συναντήθηκαν και συζήτησαν θέματα κατήχησης των παιδιών και των νέων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στον Ι. Ναό Αγίου Ελευθερίου οδ. Αχαρνών.
Τη συνάντηση προλόγισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολ. Αρχιμανδρ. π. Βαρνάβας Θεοχάρης, ο οποίος μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ. Ιερωνύμου Β΄, και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τον ένθεο ζήλο και την προσφορά τους στο κατηχητικό και νεανικό έργο, που επιτελείται αφειδώλευτα στις ενορίες. Προέτρεψε τους Κατηχητές να μην χάσουν τη ζέση και την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν και να βρίσκουν πάντα τρόπους να επιτελούν το ποιμαντικό και κατηχητικό έργο όσο καλύτερα γίνεται!
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρ. π. Συμεών Βενετσιάνος, Γεν. Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., ο οποίος τόνισε την ιστορικότητα και αναγκαιότητα της κατήχησης, που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Εκκλησίας. Το έργο της κατήχησης οφείλει να είναι και να παραμείνει έργο της Εκκλησίας και να επιτελείται με υπευθυνότητα και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Ο π. Συμεών επεσήμανε ότι η Εκκλησία δίνει πάντα τη μαρτυρία Της και μεταλαμπαδεύει στους πιστούς τη μόνη Αλήθεια, που είναι ο Χριστός! Η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού προτεινόμενος στους αιώνες! Είναι η συνάντηση Θεού και ανθρώπου. Αυτό το έργο μας καλεί η Εκκλησία να αναλάβουμε, να μεταδώσουμε το μήνυμα της Αλήθειας, δηλαδή τον ίδιο τον Χριστό, ο Οποίος μας περιμένει όλους να επιστρέψουμε κοντά Του!
Τέλος, όπως υπογράμμισε, είναι σημαντική η επικοινωνία μεταξύ των στελεχών της Εκκλησίας, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν το έργο με ελπίδα και αισιοδοξία.
Τον λόγο έλαβε ο κ. Χαράλαμπος Τριανταφυλλόπουλος, Κατηχητής του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, με θέμα της εισήγησής του «Ποιμαντική της νεότητας και της οικογένειας σε μια κοινωνία που αλλάζει, σε μια ενορία που οφείλει να μεταμορφώνει», ο οποίος και παρουσίασε τη δομή, το έργο και την σπουδαιότητα του Κατηχητικού σχολείου.
Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος και συμπροβληματισμός με τους συμμετέχοντες Ιερείς και στελέχη Νεότητας, τον οποίο συντόνισαν ο Πρωτοπρ. π. Ευάγγελος Γκανάς, ως Αρχιερατικός Επίτροπος της Ζ΄ Αρχιεπ. Περιφέρειας και ο Πρωτοπρ. π. Χρήστος Βλάχος.
Η ενορία του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών φρόντισε για ένα πλούσιο κέρασμα προς όλους, ενώ το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας διένειμε βιβλία στους Ιερείς και στα Στελέχη της κατήχησης.