Η Μουσική ως μέσο Κατηχητικής αγωγής

Τη Δευτέρα 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η δωδέκατη και τελευταία, για εφέτος, διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α.
Ο Πρωτοπρ. π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Φιλόλογος – Θεολόγος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, ανέπτυξε το θέμα: “Η Μουσική ως μέσο Κατηχητικής αγωγής”.
Ξεκινώντας με κάποιες γενικές παρατηρήσεις για τη σημασία της μουσικής ως ψυχ-αγωγίας και τονίζοντας πως μέσα από τη μουσική μπορούμε να οδηγηθούμε στον Θεό, ανέλυσε τα είδη που μπορούν να αποτελέσουν άριστο υλικό και πηγές κατήχησης. Η Βυζαντινή μουσική, η Παραδοσιακή αλλά και η Κλασική μουσική είναι τρεις από αυτές.
Προχωρώντας ο π. Θεμιστοκλής και σε πιο πρακτικά θέματα επεσήμανε ότι θα προηγηθεί η στοχοθεσία του Κατηχητικού μαθήματος και μετά θα γίνει επιλογή του κατάλληλου τραγουδιού. Εξάλλου τα τραγούδια δεν πρέπει να αποτελούν από μόνα τους πηγή Κατήχησης, αλλά συνδυαστικά. Γιατί τα τραγούδια είναι οι γέφυρες με τον κόσμο. Χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται πως δεν θα λαμβάνουμε πάντοτε υπόψιν μας τη Χριστοκεντρικότητα του προβληματισμού μας αλλά και την Εκκλησιοκεντρικότητα, με την έννοια πως η ζωή της Εκκλησίας όλα αυτά μπορεί να τα κάνει πράξη.
Για να εξηγήσει πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά βιωματικά, ο ομιλητής ανέλυσε δύο τραγούδια, από διαφορετική οπτική το καθένα. Το τραγούδι των Ονιράμα “Η ζωή μαζί με σένα” φανερώνει μέσα από τους στίχους του το νόημα της αληθινής ζωής. Και το τραγούδι “Μεγάλη Πέμπτη” του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αποτελεί έναν ύμνο στο σταυροαναστάσιμο μήνυμα της Ορθοδοξίας.
Τοποθετούμενος επί του θέματος, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, σχολίασε πως η Εκκλησία πήρε κομμάτια/ στοιχεία αυτού του κόσμου και τα αφομοίωσε. Όλα έλαβαν έναν αναγεννημένο, σταυροαναστάσιμο χαρακτήρα. Η Εκκλησία προσέλαβε τον κόσμο. Και γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο, όπως τόνισε και ο π. Θεμιστοκλής, ο ίδιος ο Κατηχητής καλείται να παίξει ένα σπουδαίο παιδαγωγικό ρόλο, μιλώντας μέσα στην καρδιά των παιδιών!
Ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, κατά τον οποίο οι Κατηχητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για προσωπικές εμπειρίες και βιώματα στα πλαίσια των ενοριακών κατηχητικών συντροφιών, αλλά και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για την καλύτερη αξιοποίηση της μουσικής παιδείας.
Στο τέλος της συνάντησης, ο π. Συμεών ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες του Σεμιναρίου (από τις Ι. Μητροπόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού), τους εξαίρετους ομιλητές αλλά πρωτίστως, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, ο οποίος αποτελεί τον εμπνευστή όλων αυτών των προγραμμάτων Κατήχησης και Ποιμαντικής των νέων μας!