Παρουσιάζοντας το ι. Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σε όλες τις βαθμίδες Κατήχησης

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών – τριών στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης με θέμα: «Παρουσιάζοντας το ι. Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σε όλες τις βαθμίδες Κατήχησης (αναφορά στα εκκλησιαστικά & λειτουργικά σκεύη)».

Οι Κατηχητές από τον Ι. Ναό Αγίου Ελευθερίου οδ. Αχαρνών κ. Χαράλαμπος Τριανταφυλλόπουλος και κ. Αθανάσιος Δέδες παρουσίασαν με πολύ εύληπτο και παραστατικό τρόπο τον τρόπο διδασκαλίας του ύψιστου των Μυστηρίων της Αγίας μας Εκκλησίας, «του Μυστηρίου των Μυστηρίων», σε όλες τις κατηχητικές βαθμίδες ως εξής:

Προσχολική βαθμίδα: Μέσα από γνώριμες εικόνες και καταστάσεις

Κατώτερο Δημοτικό: Μέσα από παραβολές του Ευαγγελίου – Σκεύη ορατά στον προσερχόμενο πιστό

Ανώτερο Δημοτικό: Μέσα από τα γεγονότα του Ευαγγελίου – Σκεύη και ιεροπραξία εκτός και εντός του Ιερού

Γυμνάσιο – Λύκειο: Μέσα από Θεολόγο Ευαγγελιστή και Πατέρες

Οι δύο Κατηχητές εν συνεχεία αναφέρθηκαν στα γενικά και ειδικά λειτουργικά σκεύη και μίλησαν διεξοδικά για τη σύσταση, την ιερουργία και τους καρπούς του παραδοθέντος παρά του Κυρίου μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, τις προτυπώσεις του στην Παλαιά Διαθήκη, με ποιο τρόπο πρέπει να προσερχώμεθα στην μετάληψη των αχράντων Μυστηρίων και πώς μπορεί ο Ορθόδοξος πιστός να αμύνεται απέναντι σε πειρασμούς και αιρέσεις.

Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες και η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το γενικό συμπέρασμα ότι το αιώνιο Μυστήριο, του οποίου η αξία είναι ασύγκριτη και ανυπολόγιστη και η θέση του στη λατρεία της Εκκλησίας μας μοναδική και υπέροχη αποτελεί «τη διαρκή παρουσία του Χριστού ανάμεσά μας. Είναι η ιερά εικών της ζωής του Χριστού». «Εάν παραμελούμε τον Εκκλησιασμό στερούμεθα την Χάριν που ο Χριστός προσφέρει σ’ εκείνους που Τον ακολουθούν. Στερούμεθα της μοναδικής ευκαιρίας που μας δίδει ο Κύριος να Τον συναντήσουμε, να Τον ακούσουμε, να θαυμάσουμε τα ρήματα της αιωνίου ζωής που απευθύνει στους πιστούς κατά την θεία Λειτουργία. Με ένα λόγο εάν δεν εκκλησιαζόμαστε δεν ζούμε στην ζωή μας την παρουσία του Σωτήρος Χριστού».
[fancygallery id=”32″ album=”240″]