Παρουσιάζοντας στα παιδιά πατερικά κείμενα της Εκκλησίας μας

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η έβδομη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών – τριών στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης με θέμα: «Παρουσιάζοντας στα παιδιά πατερικά κείμενα της Εκκλησίας μας».

Η Πρεσβ. Ειρήνη Νικήτα, ο κ. Ηλίας Πουλόπουλος και η κ. Μαρία Δεωνά, οι οποίοι είναι Κατηχητές στον Ι.Ναό Αγίου Δημητρίου ομωνύμου δήμου, μίλησαν για την αξιοποίηση των πατερικών κειμένων στην Κατήχηση.

Για την προσχολική βαθμίδα παρουσιάστηκε στους Κατηχητές ένα κείμενο του αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου Περί τοῦ μη καταφρονεῖν τῆς τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησίας και τῶν ἁγίων Μυστηρίων, βάση του οποίου μπορούμε να μιλήσουμε στα μικρότερα παιδιά για τον Οίκο του Θεού. Συν τοις άλλοις, τέθηκαν θέματα όπως οι δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά την κατήχηση, όταν αυτά που ακούνε τα παιδιά στο σχολείο έρχονται σε αντίθεση με αυτά που ακούνε στο Κατηχητικό και τονίστηκε πόσο σημαντική είναι η βιωματική συμμετοχή των παιδιών στο μάθημα και η χρήση εικόνας και ήχου.

Στην κατώτερη βαθμίδα, μέσα από το Περί Προσευχῆς του αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου, τονίστηκε η σημασία της προσευχής, η οποία μάς ματαθέτει κοντά στον Θεό, απλώνει γέφυρες, έχει ως καρπούς τη σοφία, την αρετή, τη σύνεση, την καλοσύνη και την αγνότητα. Για αυτή είναι πλασμένη η ανθρώπινη ψυχή, κάτι που το νιώθουν άμεσα οι αγνές παιδικές ψυχούλες που αποτελούν εύφορο έδαφος. Η Πρεσβ. Ειρήνη επίσης, παρουσιάζοντας στους Κατηχητές τον τρόπο που μπορούμε να κατασκευάσουμε μία όμορφη χριστουγεννιάτικη χειροτεχνία, σημείωσε ότι τα παιδιά χαίρονται να φεύγουν από το Κατηχητικό με μία κατασκευή για να την δείξουν και στους γονείς τους.

Στη μέση – ανώτερη βαθμίδα το κείμενο από το Περί Ἐλεημοσύνης του Μεγάλου Βασιλείου αποτέλεσε το έναυσμα για την παρουσίαση της αρετής αυτής στους κατηχούμενους νέους σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της (υλική, ηθική). Πέραν της ανάλυσης του θέματος, δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι στις συζητήσεις μας με τους εφήβους πρέπει να είμαστε Χριστοκεντρικοί και «ανοιχτοί» στα θέματα που προτείνουν τα ίδια τα παιδιά προς ανάπτυξη, αφού πρώτα τα βοηθήσουμε να νιώσουν ότι είμαστε μία παρέα εν Χριστώ, δεν κάνουμε απλά μάθημα .

Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές κατά τον οποίο προέκυψαν ευρύτερα θέματα παιδαγωγικής προσέγγισης (πειθαρχία, διαχείριση συμπεριφοράς κτλ.) και θεολογικού προβληματισμού.

Την προσεχή Τετάρτη συν Θεώ, θα ομιλήσει στο Σεμινάριο ο κ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας- Αρχισυντάκτης του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ με θέμα: «Διδακτική της δογματικής διδασκαλίας».

[fancygallery id=”19″ album=”246″]