Παράσταση με τα παραδοσιακά χορευτικά σχήματα ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής

«Της Ανατολής αντάμωμα…» :
Παράσταση με τα παραδοσιακά χορευτικά σχήματα
ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής

Mε αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποίησε, με ιδιαίτερη επιτυχία, μία μουσικο-χορευτική παράσταση με την συμμετοχή Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων από ενορίες της Ι.  Αρχιεπισκοπής, στα πλαίσια μίας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει για την επέτειο αυτή.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Της Ανατολής αντάμωμα…» παρουσιάστηκαν  χοροί από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, ελάχιστη φανέρωση του ανυπέρβλητου πολιτισμού που αναπτύχτηκε στα μέρη της Ιωνίας αλλά και της βαθύτατης πολιτιστικής επιρροής του στους τόπους πού εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και χειροκρότησε την Κυριακή 5 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού μικρούς και μεγάλους που συμμετέχουν σε ενοριακά χορευτικά σχήματα.

Συγκεκριμένα, η ενορία Αγίου Δημητρίου του  Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια χορευτικής δράσης υπό την καθοδήγηση όλα αυτά τα χρόνια του χοροδιδασκάλου Γεωργίου Γκολέμη, παρουσίασε τους χορούς : Συρτός Σμύρνης, Σμυρναίικο Βαλς, Συρτός Κάτω Παναγιάς, Καρσιλαμάς, Χασάπικος αργός και γρήγορος.

Η ενορία Αγίου Σεραφείμ Πεντέλης, υπό την διδασκαλία της κ. Φωτεινής Γριτσοπούλου, χόρεψε στους ρυθμούς των τραγουδιών: Αραμπάς περνά, Μια Σμυρνιά στο παραθύρι, Πίνω και μεθώ, Τικ τικ τακ, παρουσιάζοντας και σκηνές από την καθημερινή ζωή στη Σμύρνη.

Η ομάδα παραδοσιακού χορού του Ι. Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού, σε σύμπραξη με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Πελοποννησίων Χολαργού και με υπεύθυνο τον κ. Μιχάλη Ρωμνιό,  παρουσίασε τους εξής χορούς από την περιοχή του Πόντου, φορώντας  την παραδοσιακή ενδυμασία:  Ομάλ, Χαλάϊ, Τικ διπλόν, Ούτσαϊ, Σαμψόν, Τικ Τόνγιας, Κότσαρι, Ομάλ Κερασούντας.

Οι νέοι της ενορίας Αγίου Γερασίμου Ιλισίων παρουσίασαν ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον δρώμενο, με τη συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών οργάνων και χορών, με κεντρικό θεματικό άξονα τον ξεριζωμό που πλήγωσε βαθιά τον Ελληνισμό, με έμφαση κυρίως στην πολιτιστική παράδοση της Καππαδοκίας και σε διδασκαλία του κ. Δημήτρη Μαλακασιώτη.

Η Ομάδα χορού του Ιερού Ναού Φανερωμένης Χολαργού, που  ιδρύθηκε το 2010,  με στόχο την διάδοση και την  διάσωση των ελληνικών παραδοσιακών χορών, με υπεύθυνο τον κ. Καλογερόπουλο Ευστάθιο, συμμετείχε με  χορούς της Ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα:  Πηδηχτό  Μακράς Γέφυρας, χορούς από το μεγάλο Ζαλούφι , Ζερβό  από τα περίχωρα τις Αδριανούπολης , Συγκαθιστό και  Ζωναράδικο με γύρισμα σε κλωστρό.

Την παρουσίαση της παράστασης ανέλαβε ο κ. Νίκος Αβραμίδης, Κατηχητής.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλία Αποστολόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του Κηποθέατρου Παπάγου, στους Ιερείς νεότητος, στους υπευθύνους των ενοριών και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης αυτής.