«Ο τεκτονισμός» στο Σεμινάριο επιμόρφωσης Κατηχητών

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έβδομη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Κεραμεικό.
Ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Επικ. Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α., μίλησε με θέμα τον «Τεκτονισμό». Ξεκινώντας με μία ιστορική αναδρομή, αναφορικά με την έλευση της διεθνούς κίνησης του Τεκτονισμού/ Ελευθεροτεκτονισμού/ Μασονισμού/ Μασονίας στον ελλαδικό χώρο μέσω του Λέοντος Μελά και της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου, επισήμανε ότι ο Ελευθεροτεκτονισμός εμφανίζεται στην Αγγλία του 17 ου αιώνα και μάλιστα στην Ελισαβετιανή αυλή, ενώ διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω της Γαλλίας.
Βασικές αρχές του υπήρξαν η ανεξιθρησκία, η «φυσική θρησκεία» του δεϊσμού, η θρησκευτική αδιαφορία του αγνωστικισμού, οι ίσες αποστάσεις από θεϊσμό και αθεϊσμό. Ο Βρετανικός κλάδος υπήρξε ανεκτικότερος έναντι της θρησκείας, ενώ ο Γαλλικός αρνητικός. Παράλληλα αναπτύχθηκε και κίνημα «Αντι-Τεκτονισμού».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεκτάθηκε στην παρουσίαση γεγονότων του ιστορικού βίου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, διερευνώντας τις επιπτώσεις της Επαναστάσεως στα πλαίσια της επιδράσεως των ιδεών του Διαφωτισμού.
Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος επί του θέματος και δόθηκαν απαντήσεις στις απορίες και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων. Ο ομιλητής κάλεσε τους Κατηχητές να εντρυφήσουν στην Ορθόδοξη Ι. Παράδοσή μας, διαβάζοντας Βίους Αγίων και τη Φιλοκαλία, παρά να δίνουν μεγαλύτερη βάση στη γνώση των θεωριών τέτοιων μυστικιστικών ομάδων. Εξάλλου ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι ο Θεός πάνω από όλους ευλογητός εις του αιώνας και δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.
Η επόμενη σεμιναριακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ τη Δευτέρα  25 Φεβρουαρίου 2019 με θέμα: «Ο Προτεσταντισμός», με ομιλητή τον κ. Σάββα
Μαρίνο, Εκπαιδευτικό.