«Οι Νεομάρτυρες», ως διδακτική πρόταση

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου Β΄,  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, η δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για δέκατη έβδομη συνεχή χρονιά.

Στη συνάντηση αυτή η κα Δέσποινα Ζαμάνη – Κόλλια, Μs Θεολoγίας- Φιλόλογος εκπαιδευτικός- συγγραφέας παρουσίασε το θέμα: «Οι Νεομάρτυρες», ως διδακτική πρόταση.

Ξεκινώντας την εισήγησή της η κα Ζαμάνη – Κόλλια, εξήγησε ποιοι είναι οι Νεομάρτυρες κατά την τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και προχώρησε σε μία σφαιρική προσέγγιση του θέματος. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον ορισμό του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου περί Νεομαρτύρων, επεσήμανε τον όρο διακήρυξη Αγιότητας ή Αγιοκατάταξη και τη λανθασμένη χρήση του όρου Αγιοποίηση, ανέλυσε τις κατηγορίες των Νεομαρτύρων και διευκρίνισε τη διαφορά τους από τους Ομολογητές της πίστεως, όταν ρωτήθηκε η ίδια από συμμετέχοντα Κατηχητή.

Στη συνέχεια της εισήγησης η ομιλήτρια αξιοποίησε τα τέσσερα στάδια της διαδικασίας γνώσης που θα ήταν θεμιτό να ακολουθήσουμε κατά τη διδακτική διαδικασία.

* (ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ)

* (ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ)

* (ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ)

* (ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ)

Και πρακτικά το πέτυχε αυτό μέσα από την προσέγγιση και παρουσίαση του Βίου του νεομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, ως μελέτη περίπτωσης. Μέσω προτεινόμενων βιωματικών δραστηριοτήτων και εργαλείων (ανάγνωση λογοτεχνικού κειμένου, διάδρομος συνείδησης, σκίτσο στον τοίχο, επιτόπια μελέτη περίπτωσης, τέσσερις γωνίες κ.ά.), τα παιδιά θα μπορούν να εμπεδώσουν τη νέα γνώση. Παράλληλα, τονίστηκε πως για να κοινωνικοποιηθούν, θέλουν να αισθανθούν  ως μέλη μιας ομάδας και αυτό επιτυγχάνεται μέσω των κοινών δράσεων.

Κατά τη διάρκεια αλλά και στο πέρας της πολύ ενδιαφέρουσας εισήγησης, ακολούθησε ένας διάλογος με τους συμμετέχοντες Ιερείς και τους Κατηχητές, όπου η κα Ζαμάνη απάντησε σε απορίες. Επιπλέον, ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. και υπεύθυνος του Επιμορφωτικού Προγράμματος, έκανε την πολύ σημαντική επισήμανση ότι η Αγιότητα είναι εφικτή από όλους και αυτό αποδεικνύεται από την ανθρωπινότητα των Αγίων μας! Στο τέλος της συνάντησης ευχαρίστησε καρδιακά όλους τους συμμετέχοντες, εντός και εκτός Αθηνών και Ελλάδος, οι οποίοι με το ενδιαφέρον και το ζήλο τους ενισχύουν την επιτυχία του σεμιναρίου!

Η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, συν Θεώ τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Μαυροειδή,  Μs Θεολoγίας – Εκπαιδευτικό, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Από τη μετάνοια στη μεταμόρφωση».