Με επιτυχία η διαδικτυακή συνάντηση – συζήτηση «Η έννοια της συνεξάρτησης στις οικογενειακές σχέσεις»

«Γιατί όταν πονάς… πονάω; Η έννοια της συνεξάρτησης στις οικογενειακές σχέσεις».

Στα πλαίσια των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω της πανδημίας, το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών επικεντρώνει τις δράσεις του στην υλοποίηση διαδικτυακών συναντήσεων και σεμιναρίων.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Μαρτίου μια διαδικτυακή συνάντηση – συζήτηση με θέμα: «Γιατί όταν πονάς…πονάω; Η έννοια της συνεξάρτησης στις οικογενειακές σχέσεις», με ομιλητή τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρύσανθο Παπαποστόλου, Διευθυντή Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η συνάντηση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις ενορίες Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Αγ. Φιλοθέης Αγ. Φιλοθέης και είχε μεγάλη ανταπόκριση καθώς συμμετείχαν 85 άτομα.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην έννοια της συνεξάρτησης αλλά και στα χαρακτηριστικά των συνεξαρτημένων, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στην απουσία ορίων και στην ανάγκη των συνεξαρτημένων για έλεγχο.
Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι συνεξαρτημένοι είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και παραίτηση του εαυτού τους που τείνουν να αναζητούν αναγνώριση από τους άλλους προκειμένου να νιώσουν σημαντικά. Ένα συνεξαρτημένο άτομο νιώθει υπεύθυνο για την ευημερία των οικείων του, θυσιάζεται για να τους βοηθήσει και προσφέρει χωρίς όρια παραβλέποντας τον εαυτό του και τις προσωπικές του ανάγκες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε ακόμα στον τρόπο που μπορούν τα άτομα να θέσουν λειτουργικά όρια και να μάθουν να δρουν με πιο υγιείς τρόπους ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους αλλά και να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες, βιώματα και δυσκολίες.