Με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης Κληρικών για το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Με την πατρική ευλογία και παρότρυνση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, την Τρίτη 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης κληρικών για το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ι.Α.Α. σε συνεργασία με την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν τόσο η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κληρικών γύρω από το ευαίσθητο αυτό θέμα ώστε να ακουστεί δημόσια το πρόβλημα και να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας των παιδιών όσο και η υποστήριξη τους ώστε να μπορούν αποτελεσματικά να ασκούν την ποιμαντική μέριμνα της οικογένειας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, τον οποίο εκφώνησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, εκφράζοντας τη στήριξή του στην προσπάθεια αυτή και θερμές ευχαριστίες προς όλους τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος τόνισε και τα εξής:
« Όταν, προ καιρού, με επεσκέφθη η Βουλευτής κα. Έλενα Ράπτη, Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στά ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, και με ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται διαρκώς καθώς και για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, υποσχέθηκα την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά μας στον αγώνα αυτό. Χαίρομαι, καθώς σήμερα δίνουμε συγκεκριμένες συντεταγμένες στην διάθεσή μας αυτή, διοργανώνοντας την αποψινή πολύ σημαντική εκδήλωση έγκριτης ενημέρωσης. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι, στην ιδιαίτερα επαινετή προσπάθεια της καμπάνιας ἡ Ιερά Αρχιεπισκοπή μας και εγώ προσωπικώς θα βρισκόμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες με όλες τις δομές της Εκκλησίας μας, προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις, εκδηλώσεις και ενημερωτικές ομιλίες προς όλους τους ενδιαφερόμενους, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας -και κυρίως της οικογένειας- γύρω από το ευαίσθητο αυτό θέμα».

Στην εκδήλωση, η οποία απευθυνόταν αποκλειστικά σε Ιερείς και στην οποία συμμετείχαν Κληρικοί τόσο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και από διάφορες Μητροπόλεις της Ελλάδας, μίλησαν:
– η κα. Έλενα Ράπτη, Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα – Βουλευτής
– η κα. Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Α’, Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης
– ο Αιδεσ. πρωτ. Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων – Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

Στην ομιλία της η κα. Ράπτη παρουσίασε το έργο, τις δράσεις και τις συνεργασίες της καμπάνιας ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ενώ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στα εργαλεία που χρησιμοποιούν στην καμπάνια ενημέρωσης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εργαλεία αυτά είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα https://enastapente.gr/el.
Αντίστοιχα και η κα. Κουσίδου παρουσίασε το έργο της υπηρεσίας της και αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Συγκλονιστικότατες ήταν οι περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που παρουσίασε η κα. Κουσίδου θέλοντας να καταδείξει την ψυχολογία των θυμάτων.
Ο π. Βασίλειος Θερμός αναφέρθηκε στα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο σε τέτοιες πράξεις και παράλληλα έδωσε έμφαση στον ποιμαντικό ρόλο του Ιερέα σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Θεωρείται σημαντικό πως οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να μοιραστούν σκέψεις και προβληματισμούς με τους ομιλητές.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία αυτή την κα. Ράπτη, την κα. Κουσίδου, τον Αιδεσ. πρωτ. Βασίλειο Θερμό καθώς και όλους τους Κληρικούς που συμμετείχαν στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια και ευελπιστούμε σε νέες δράσεις και συνεργασίες.